Reforma justiției a fost discutată cu partenerii de dezvoltare

Chişinău, 26 oct. /MOLDPRES/. Ministerul Justiției a organizat ieri o ședință cu partenerii de dezvoltare și donatorii care susțin reformele din sistemul de justiție, comunică MOLDPRES.

În debutul evenimentului, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a apreciat implicarea și suportul oferit atât cel financiar, cât și sub formă de analiză și expertiză la elaborarea mai multor proiecte de acte normative, precum și, mai ales, ajutorul consistent oferit pentru reforma sistemică a justiției – evaluarea integrității candidaților la funcția de membru în CSM și CSP (pre-vetting), dar și ulterioara evaluare extraordinară a tuturor judecătorilor și procurorilor.

„Procesul de reformă este unul complex și de durată, care necesită nu doar resurse financiare, dar și umane. Resursele de care dispune Ministerul Justiției sunt insuficiente în comparație cu multitudinea de aspecte aflate în sarcina Ministerului, inclusiv în contextul implementării condiționalităților pentru integrarea europeană pe segmentul justiției (șase din nouă condiționalități sunt pe segmentul justiției). De aceea, este important să găsim împreună modalitățile cele mai eficiente de acordare a asistenței, care să asigure rezultate pozitive și continuitatea acestora în timp”, a opinat Litvinenco.

În cadrul ședinței, reprezentanții Ministerului Justiției au prezentat donatorilor și cele patru platforme de cooperare pe segmentele: pre-vetting și vetting; anti-corupție; programul de digitalizare pe justiție și necesitățile de asistență tehnică a Ministerului Justiției și a subdiviziunilor sale, și respectiv lista proiectele în curs de desfășurare.