Consiliul Local va aproba finanțarea mai multor evenimente la care municipalitatea este organizator

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local din 3 februarie se află și un proiect de hotărâre care vizează aprobarea finanțării mai multor evenimente la care municipalitatea este organizator sau partener. Cele 10 manifestări sunt programate în lunile februarie și martie ale acestui an, cheltuielile cu organizarea lor fiind estimate la 228.500 lei.
✔️ Festivalul independent de muzică clasică – CIassix Festival 2023
Asociaţia Industrii Creative, în parteneriat cu Municipiul laşi, doreşte să organizeze Classix Festival, primul festival independent de muzică clasică din laşi. Început în 2020, în cele trei ediţii desfăşurate în ciuda contextului pandemic, Classix a adunat peste 110 artişti naţionali şi internaţionali, 20 de parteneri culturali şi diplomatici, în 20 de concerte, 4 panel-uri de antreprenoriat creativ, 4 prelegeri educaţionale, un vernisaj, o lansare de carte, 7 proiecţii de film, 53 masterclasses şi 8.000 euro în burse pentru artişti. Toate acestea rezultând la un public fizic de 8.500 de persoane în sală şi 130.000 de spectatori online.
Ediţia din 2023 va aduce în România primul concert sincretic al orchestrei Filarmonicii ieşene într-o catedrală catolică, ce va include creaţii de tip new media, subordonate lucrărilor de Vivaldi şi Ralph Vaughan Williams. Classix va deschide muzica clasică către publicul larg prin 4 noi proiecte gratuite, unul de tip flashmob în spaţii neconvenţionale şi cu trafic intens, 2 concerte gratuite într-un spaţiu indoor tranzitat de un număr mare de oameni şi o intervenţiw artistică interactivă, o proiecţie de film şi 2 expoziţii, precum şi activarea principalelor clădiri culturale ieşene cu ajutorul videoproiecţiilor. Totodată, tinerii artişti vor participa la workshopul din seria Classix in focus, iar mediul local se va bucura de 3 paneluri cu invitaţi de seamă din zona culturală şi diplomatică
Se va încheia un acord de parteneriat cu Asociaţia Industrii Creative, în vederea organizării Classix Festival 2023.
Bugetul propus pentru acest eveniment este 100.000 lei.
✔️ Gala Laureaţilor Sportului Ieşean
Primăria Municipiului laşi organizează anual „Gala Laureaţilor Sportului Ieşean”, eveniment prin care se arată preţuirea şi recunoştinţa faţă de sportivii şi antrenorii Ieşeni, care au obţinut rezultate remarcabile la discipline olimpice, neolimpice, arte marţiale, cât şi la sportul pentru toţi.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret laşi.
Bugetul propus pentru acest eveniment este 50.000 iei.
✔️ Editare şi tipărire „Enciclopedia României”
Municipiul laşi îşi propune să editeze şi să tipărească „Enciclopedia României”. Aceasta face parte din proiectul „Biblioteca Marii Uniri – 1 Decembrie 1918 Alba lulia, 4 iunie 1920 Trianon”. Această ediţie unică şi monumentală a apărut sub direcţia ilustrului profesor şi marelui sociolog Dimitrie Gusti.
Bugetul propus pentru acest eveniment este 25.000 lei.
✔️ Vizită la laşi: delegaţie din Vietnam pentru semnare Acord de înfrăţire cu oraşul Hue
Municipiul laşi îşi propune semnareaaAcordului de înfrăţire cu oraşul Hue din Vietnam, în vederea iniţierii de schimburi culturale, turistice, economice etc.
Fostă capitală a primului imperiu vietnamez, Hue este o îmbinare între arhitectura chineză şi arhitectura de fortificaţii franceze. În anul 1993 oraşul a devenit parte a moştenirii culturale mondiale protejate de UNESCO şi de atunci este considerat una dintre atracţiile cele mai importante ale Vietnamului modern. Venirea la laşi a 8 persoane presupune program de întâlniri şi vizite la diverse obiective din oraşul nostru.
Bugetul propus pentru acest eveniment este 10.000 lei.
✔️ Săptămâna Veneţiană la laşi
Primăria Municipiului laşi îşi propune să organizeze periodic/lunar evenimente dedicate marcării, la laşi, a unor evenimente majore pe plan internaţional, pentru creşterea vizibilităţii şi strângerea relaţiilor cu ambasadele statelor respective şi cu oraşele înfrăţite.
Dat fiind faptul că în luna februarie are loc Balul de la Veneţia, eveniment de marcă recunoscut în întreaga lume, propunem organizarea unei Săptămâni Veneţiene la laşi, cu expoziţii de fotografii şi proiecţii de imagini de la Festival, cu marcarea evenimentului în restaurantele cu specific italian din laşi şi alte iniţiative ale instituţiilor şi organizaţiilor ce doresc să se alăture acestui eveniment.
Bugetul propus pentru acest eveniment este 1.500 lei.
✔️ Ora Pământului
Municipiul laşi îşi propune să celebreze Ora Pământului şi anul acesta. În fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie, milioane de oameni, instituţii şi companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie – Earth Hour. Evenimentul internaţional are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică faţă de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă, la producerea energiei electrice. Ora Pământului constă în stingerea luminii şi oprirea aparatelor electrocasnice neesenţiale timp de o oră, în mod voluntar, atât de către consumatorii individuali cât şi de către instituţii si unități economice.
Bugetul propus pentru acest eveniment este 5.000 lei.
✔️ Mărţişor – Simbol și tradiţie și Festivalul Mărţişorului
Asociaţia ART-Meşteşugurile Prutului şi Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, în parteneriat cu Municipiul laşi, îşi doresc să organizeze manifestările cultural-interactive „Mărţişor – Simbol si tradiţie” si „Festivalul Mărţişorului”.
Aceste manifestări culturale au ca scop menţinerea şi valorificarea meşteşugurilor artistice tradiţionale, a tradiţiei autentice româneşti, promovarea în comunitate a unui frumos obicei tradiţional românesc,
Scopul acestor evenimente vizează păstrarea şi valorificarea valenţelor mărţişorului tradiţional, încercându-se totodată şi cunoaşterea semnificaţiilor pe care le presupune purtarea acestui adevărat talisman românesc.
Bugetul propus pentru manifestarea Mărţişor – Simbol şi tradiţie este 10.000 lei.
Pentru Festivalul Mărţişorului Municipiul laşi va asigura logistica necesară.
✔️ Conferinţa Naţională „Interferenţe culturale, religioase şi militare de o parte şi de alta a Carpaţilor” – Sfântu Gheorghe, Covasna, Miercurea Ciuc, Izvoru Mureşului, Topliţa, laşi
Muzeul Militar „Ştefan cel Mare”- Filiala Moldova a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, în parteneriat cu Municipiul laşi, îşi doreşte să organizeze Conferinţa Naţională „Interferenţe culturale, religioase şi militare de o parte şi de alta a Carpaţilor”, ediţia a ll-a – Sfântu Gheorghe, Covasna, Miercurea Ciuc, Izvoru Mureşului, Topliţa-laşi.
Proiectul are ca scop principal transmiterea unui semnal de alarmă către autorităţi şi medii de interes privind necesitatea urgentării măsurilor administrative şi tehnice care să faciliteze devzoltarea conexiunilor ştiinţifice, culturale, economice şi de comunicaţie dintre români de o parte şi de alta a Carpaţilor.
Totodată evenimentul are ca obiectiv prioritar specific readucerea în atenţia publicului larg a unor exemple concrete de mărturie vie privind păstrarea valorilor şi tradiţiilor identitate româneşti de către personalităţi de excepţie din zona judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş.
Bugetul propus pentru acest eveniment este 4.500 lei.
✔️ Conferinţa Internaţională cu tema „Gheorghe Brătianu şi chestiunea Mării Negre. Actualitatea unei viziuni strategice privind spaţiul de securitate din Bazinul Pontic”
Conferința este organizată de Statul de Statul Major al Apărării, cu aprobarea Ministrului Apărării Naţionale, prin Filiala laşi a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, cu sprijinul operaţional al Brigăzii 15 Mecanizată „Podu înalt”, în parteneriat cu Municipiul laşi şi în cooperare cu instituţii ştiinţifice, culturale, administrative, centrale şi locale. Vor mai fi invitaţi reprezentanţi ştiinţifici, istorici, diplomaţi, experţi în studii de apărare, securitate şi relaţii internaţionale din ţară, din alte state NATO (S.U.A., Marea Britanie, Germania, Franţa, Polonia, Turcia, Grecia, Italia, Bulgaria, Finlanda, Letonia, Estonia, Lituania), precum şi din 4 state non-NATO (Elveţia, Ucraina, Republica Moldova, Georgia).
Scopul activităţii este readucerea în atenţie, în contextul evoluţiilor situaţiei de securitate regionale şi globale, a contribuţiei ştiinţifice a savantului Gheorghe I. Brătianu privind importanţa geopolitică şi geostrategică a Mării Negre și se dorește dezvoltarea conlucrării şi a schimbului de experienţă în plan academic, ştiinţific şi militar cu statele aliate din NATO, precum şi cu state non-NATO din vecinătate.
În cadrul conferinței se va mai dezbate și problema riscurilor, ameninţărilor și vulnerabilităţilor la adresa securităţii României și a Aliaţilor, generate de conflictele militare din spaţiul extins Mării Negre.
Bugetul propus pentru acest eveniment este 17.500 lei.
✔️ Conferinţa Naţională „laşul şi Aeronautica Românească”
„laşul şi Aeronautica Românească”, ediţia a ll-a, „laşul şi Aeronautica Românească în Războiul de întregire a Neamului (15/28 august 1916 – martie 1920) şi în Războiul de Reîntregire Naţională (21 iunie 1941 -12 mai 1945)” este organizată de SMFA, cu sprijinul ştiinţific al Muzeului Militar „Ştefan cel Mare”, Filiala Moldova, laşi a MMN “Regele Ferdinand I”, în cooperare cu structuri subordonate SMFA şi în parteneriat cu Municipiul laşi.
La prima ediţie, evenimentul ştiinţific s-a bucurat de aprecieri deosebite în rândurile militarilor activi, în rezervă şi în retragere din Forţele Aeriene Române, prezenţi la activitatea de la laşi, a publicului participant la conferinţă şi a altor categorii de persoane interesate.
La solicitarea acestora, anual, la laşi, va fi organizată o Conferinţă Naţională, coordonată de Forţele Aeriene Române, dedicată readucerii în atenţie a contribuţiei laşilor în evoluţia Aeronauticii şi Aviaţiei Militare Româneşti.
Bugetul propus pentru acest eveniment este 5.000 lei.