Masă Rotundă: Rolul dialogului în cultura lecturii privind Obiectivele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în colaborare cu Asociația Bibliotecarilor din România (ABR) – Filiala Iași și Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași au onoarea de a vă invita să participați la evenimentul profesional: Rolul Dialogului în Cultura Lecturii privind Obiectivele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.

Evenimentul este inițiat de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași și se află sub egida Zilei Naționale a Lecturii (ediția a II-a)  ce a fost promulgată în 14 ianuarie 2022 de Guvernul României.

Dezbaterea profesională vizează conturarea și dezvoltarea unui mediu al dialogului constant, transparent, viabil în cultura lecturii și prin natura atribuțiilor unui bibliotecar (indiferent de tipul bibliotecii) printr-o dezbatere ce reunește bibliotecari, psihologi, profesori, studenți/masteranzi/doctoranzi cu scopul de a facilita schimbul de experienţă, cunoaştere şi informaţii între specialiștii cărților și pentru publicul larg direct interesat.

Grupul de lucru pentru Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă urmărește, monitorizează și revizuiește punerea în aplicare internă și externă de către UE a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă în toate sectoarele de politici la nivelul UE. Obiectivul patru pune accentul pe Educație de calitate – Garantarea unei educaţii de calitate şi promovarea oportunităţilor de învăţare de-a lungul vieţii pentru toţi.

Accesul și participarea la educație de calitate sunt esențiale pentru funcționarea adecvată a unei societăți durabile. Educația nu este doar un proces premergător intrării pe piața forței de muncă. Educația trebuie tratată ca un proces care pregătește generațiile tinere pentru provocările viitorului și se derulează pe tot parcursul vieții, încurajând inovația, meritocrația, gândirea critică constructivă, curiozitatea, conduita și emanciparea. Bibliotecile susțin procesul de studiu şi de cercetare, contribuie la dezvoltarea socială şi culturală, satisface nevoia de informare, este un mijloc de comunicare eficient între cititori şi cei care creează sau pun în circulaţie cartea, implicit, informaţia.

Tematica:

  1. accesul la o educație echitabilă, favorabilă incluziunii și de calitate;
  2. promovarea posibilităților de învățare pe tot parcursul vieții și creșterea apetitului pentru lectură;
  3. metode/tehnici în procesul comunicării, al dialogului lecturii în bibliotecă, școală, comunitate;
  4. triunghiul cunoașterii (familia-școala-biblioteca) și promovarea cititului.

Întâlnirea se va derula pe platforma zoom, miercuri 15 februarie 2023, în intervalul orar 12.00-14.00. Linkul pentru participarea la masa rotundă va fi transmis persoanelor înregistrate la adresa de e-mail: lilaaro@yahoo.com iar înscrierea va fi până la data de 14 februarie 2023.  Participarea este gratuită.

Moderatori: Elena Zanet, vicepreședinte ABR-Filiala Iași (Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași) și Elena Ungureanu, președinte ABR-Filiala Iași (Biblioteca Centală Universitară „Mihai Eminescu” Iași).

Evenimentul se adresează specialiștilor din bibliotecile universitare, școlare și publice din România, Republica Moldova, psihologilor, profesorilor, studenților.