Prima ediţie comună Republica Moldova – România a ”Nopţii Muzeelor”, pe 13 mai

Dragoş Neamu, coordonatorul Departamentului Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale la Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, a anunţat vineri că în acest an va fi organizată o ediţie comună Republica Moldova – România a evenimentului „Noaptea Muzeelor”, 12 instituţii de profil, printre care Muzeul Naţional al Moldovei din Chişinău, confirmând, deja, participarea la acest proiect.

„E oficial! Vom avea prima ediţie comună Republica Moldova – România a Nopţii Muzeelor. 12 muzee din Republica Moldova şi-au arătat deja interesul şi dorinţa de a participa la prima ediţie comună a Nopţii Muzeelor MD-RO, care va avea loc în data de 13 mai 2023. Aşteptăm încă răspunsuri la invitaţia noastră şi din partea altor muzee. Oricum ar fi, vom începe să promovăm NM 2023 ca o ediţie comună şi vom actualiza website-ul oficial în acest sens”, a transmis Neamu într-o postare pe Facebook.

Neamu a declarat pentru AGERPRES că, pe lângă cele 12 muzee din Republica Moldova, care şi-au anunţat intenţia de a participa la eveniment, aşteaptă ca şi alte entităţi muzeale de peste Prut să se alăture proiectului.

„Mai aşteptăm, pentru că e timp. Invitaţiile n-au fost făcute chiar de mult timp. Avem Muzeul Naţional al Moldovei din Chişinău, avem foarte multe din oraşul şi raionul Călăraşi, mai avem din zonele satelitare ale Chişinăului, dar, repet, mai aşteptăm, pentru că mai sunt destule muzee cărora le-am făcut o invitaţie, după ce am accesat o bază de date de la Ministerul Culturii. Pe la jumătatea lunii viitoare vom vedea care sunt muzeele pe care ne putem baza. Dacă ajungem la un număr de 20, ceea ce mi se pare realist, dat fiind modul cum evoluează situaţia, deja putem spune că ne-am atins primele ţinte în ceea ce priveşte această colaborare”, a spus Neamu.

El îşi doreşte permanentizarea evenimentului.

„Încercăm să permanentizăm, aceasta considerând-o un fel de ediţie pilot, să vedem cum funcţionează relaţia dintre noi. Şi, în măsura în care la sfârşit concluzionăm că lucrurile sunt încadrabile în zona de reuşită, atunci o să concepem şi nişte forme de colaborare mai ample şi care implică şi proiecte culturale comune pentru viitor. Dar, deocamdată, testăm această ediţie să vedem cum ne înţelegem şi ce putem câştiga de pe urma acestei organizări. Mă refer mai ales la vizibilitate, la impact, la modul cum e recepţionată un astfel de parteneriat”, a mai spus Dragoş Neamu.

Peste 210 evenimente au fost organizate în 2022. Cea de-a XVIII-a ediţie a Nopţii Muzeelor a fost prezentă în toate colţurile ţării, în 87 de localităţi (oraşe, comune, sate) din 39 de judeţe, unde au fost deschise pentru public nenumărate spaţii culturale, cu activităţi diverse şi interactive, adaptate tuturor vârstelor şi intereselor culturale. În Bucureşti, Noaptea Muzeelor a înregistrat un record absolut de 64 de obiective culturale.

Iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, evenimentul este organizat pe plan naţional de Reţeaua Naţională de Muzeelor din România (RNMR). AGERPRES