ACŢIUNI ALE POLIŢIEI IEŞENE PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR

 

La data de 12 martie 2023, poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 90 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.

Au fost aplicate peste 400 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor efectuate au fost sesizate peste 45 de infracţiuni.

Ieri, poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

Au fost organizate 4 acţiuni şi s-a intervenit la 91 evenimente, dintre care 79 au fost sesizate prin 112.

În urma activităţilor au fost sesizate 48 de infracţiuni.

Totodată, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 425 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 176.858 de lei.

Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene.

Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.

Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 37 de permise de conducere și au fost retrase 12 certificate de înmatriculare.

 

UPDATE://TÂNĂR REȚINUT PENTRU TÂLHĂRIE

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Iași au identificat un tânăr în vârstă de 18 ani, bănuit de comiterea infracțiunii de tâlhărie.

Din investigațiile efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că la data de 07 martie a.c., în timp ce s-ar fi aflat pe raza municipiului Iași, ar fi sustras, prin smulgere, un portofel unei femei de 74 de ani, cauzându-i un prejudiciu de 300 de lei.

În urma probatoriului administrat în cauză, la data de 09.03.2023, tânărul bănuit de comiterea faptei a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore și introdus în Arestul IPJ Iași.

La data de 10 martie a.c., acesta a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași și Judecătoriei Iași, instanța dispunând arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

Cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,tâlhărie”.

 

UPDATE://TÂNĂR REȚINUT PENTRU FURT CALIFICAT

La data de 09 martie a.c., polițiștii Secției nr. 3 Poliție Iași au fost sesizați cu privire la faptul că un tânăr în vârstă de 22 de ani a sustras bunuri dintr-un magazin de pe raza mun. Iași.

Din verificările efectuate a rezultat faptul că acesta ar fi sustras, împreună cu o altă persoană, bunuri de aproximativ 870 de lei.

În urma probatoriului administrat în cauză, tânărul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore și introdus în Arestul IPJ Iași.

La data de 10 martie a.c., acesta a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași și Judecătoriei Iași, instanța dispunând luarea măsurii controlului judiciar față de acesta pentru 60 de zile.

Cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,furt calificat”.

 

BĂRBAT CERCETAT PENTRU FURT, REȚINUT DE POLIȚIȘTI

La data de 10 martie a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 4 Poliție Iași au identificat un bărbat în vârstă de 34 de ani bănuit de comiterea infracțiunii de ,,furt”.

Din verificările efectuate a rezultat faptul că, la aceeași dată, bărbatul ar fi sustras dintr-un auto al unei firme de curierat, de pe raza mun. Iași, trei colete, cauzând un prejudiciu de 570 de lei.

În baza probatoriului administrat în cauză, acesta a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore și introdus în Arestul IPJ Iași.

La data de 11 martie 2023, bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, procurorul dispunând luarea măsurii preventive a controlului judiciar față de acesta pentru 60 de zile.

Prejudiciul a fost recuperat integral.

 

BĂRBAȚI CERCETAȚI PENTRU FURT ȘI FURT CALIFICAT

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Iași au depistat, la data de 11 martie a.c., pe raza mun. Iași, un bărbat bănuit de comiterea infracțiunilor de ,,furt” și ,,furt calificat”.

Din verificările efectuate a rezultat faptul că, la data de 03.02.2023, acesta ar fi sustras, împreună cu un alt bărbat, un telefon mobil unei femei în vârstă de 49 de ani, care se afla într-un mijloc de transport, cauzându-i un prejudiciu de 2.500 de lei.

De asemenea, la data de 08 februarie 2023, ar fi sustras, pe raza mun. Iași, un portofel cu acte personale și bani unei femei în vârstă de 72 de ani, cauzându-i un prejudiciu de 350 de lei.

Pe numele ambilor bărbați cu vârsta de 34 de ani, respectiv 29 de ani au fost emise mandate de aducere, unul fiind identificat de polițiști, celălalt fiind căutat.

Bărbatul de 29 de ani a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore și introdus în Arestul IPJ Iași, iar cercetările continuă.

 

CERCETAT PENTRU CONDUCEREA UNUI AUTO SUB INFLUENȚA BĂUTURILOR ALCOOLICE

În cadrul unei acțiuni organizate la data de 10 martie a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 5 Poliție Rurală Răducăneni au oprit pentru control un auto ce se deplasa pe DJ 244G, comuna Gorban.

La volanul autoturismului a fost identificat un bărbat în vârstă de 37 de ani din comuna Cozmești.

Întrucât șoferul autovehiculului emana halenă alcoolică, a fost testat alcoolscopic, rezultând o alcoolemie de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la o unitate medicală în vederea prelevării de probe biologice.

De asemenea, în urma verificărilor, s-a constatat faptul că autoturismul figurează cu ITP-ul expirat, fiind reținut certificatul de înmatriculare.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”, iar cercetările continuă.

 

CERCETAT PENTRU CONDUCEREA UNUI AUTO SUB INFLUENȚA BĂUTURILOR ALCOOLICE

În cadrul unei acțiuni organizate la data de 11 martie a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 7 Poliție Rurală Târgu Frumos au oprit pentru control un auto ce se deplasa pe raza comunei Bălțați.

La volanul autoturismului a fost identificat un bărbat în vârstă de 68 de ani din comuna Bălțați.

Întrucât șoferul autovehiculului emana halenă alcoolică, a fost testat alcoolscopic, rezultând o alcoolemie de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la o unitate medicală în vederea prelevării de probe biologice.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”, iar cercetările continuă.

 

CERCETAT PENTRU REFUZ DE RECOLTARE PROBE BIOLOGICE

În cadrul unei acțiuni organizate la data de 12 martie a.c., polițiștii Secției nr. 3 Poliție Rurală Popricani au oprit pentru control un auto ce se deplasa pe DN 24C, comuna Țigănași.

Întrucât șoferul autovehiculului, un bărbat în vârstă de 51 de ani, emana halenă alcoolică, a fost testat alcoolscopic, rezultând o alcoolemie de 0,77 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Bărbatul a refuzat prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”, iar cercetările continuă.

 

ACTIVITĂȚI INFORMATIV – PREVENTIVE ALE POLIȚIȘTILOR BIROULUI SIGURANȚĂ ȘCOLARĂ

La data de 10 martie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară au desfășurat 5 activități informativ – preventive la Școala Gimnazială ,,Ștefan Bârsănescu”.

Au fost purtate discuții ce au vizat:

  • prevenirea comportamentelor violente în mediul şcolar;
  • descurajarea comportamentului de tip bullying şi cyberbullying, prin prezentarea principalelor caracteristici, cauze şi factori care favorizează apariţia acestora în rândul elevilor;
  • prevenirea victimizării minorilor, fiind identificate formele de manifestare ale violenţei, întâlnite în unitatea de învăţământ;
  • actele normative care reglementează verificarea şi sancţionarea comportamentelor necorespunzătoare în mediul şcolar, precum şi modalitățile de soluţionare de către elevi şi cadre didactice a unor situaţii punctuale.

 

ACȚIUNE DE INFORMARE A OPINIEI PUBLICE CU PRIVIRE LA

OBLIGAŢIILE DEŢINĂTORILOR DE ANIMALE

La data de 12 martie 2023, polițiștii Biroului pentru Protecţia Animalelor, împreună cu poliţiști din cadrul Secţiei nr. 1 Poliţie Iaşi şi Secţiei nr. 8 Poliţie Rurală Leţcani au desfăşurat activităţi specifice în materie de protecţie a animalelor şi de informare a opiniei publice cu privire la obligaţiile deţinătorilor de animale, în piaţa Dacia din municipiul Iaşi.

În cadrul acțiunii au fost clarificate aspecte ce țin de:

  • nerespectarea legislaţiei sanitar veterinară în vigoare cu prilejul cumpărării ori luarea animalelor în proprietate cu orice titlu;
  • introducerea în ţară sau comercializarea câinilor din rasele prevăzute la art. 1 lit. a) din Ordonanţă de Urgenţă nr. 55 din 30 aprilie 2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, aspecte sancţionate de legislaţia penală;

Au fost obținute următoarele rezultate:

  • Au fost legitimate 15 persoane;
  • Au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale la OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân;
  • Valoarea sancțiunilor contravenționale este de 2.000 de lei.