Fiecare al treilea moldovean suferă de tensiune arterială crescută

MOLDPRES/. În Republica Moldova 34,8% de adulți au fost depistați cu valori ai tensiunii arteriale crescute, și doar 13,4% dintre ei își mențin hipertensiunea arterială sub control. Datele au fost făcute publice de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextual Zilei Mondiale a Hipertensiunii Arteriale, comunică MOLDPRES.

Potrivit CNAM, în anul current tema evenimentului este ”Măsurați-vă tensiunea arterială cu acuratețe, controlați-o, trăiți mai mult!” și se axează pe creșterea gradului de conștientizare a importanței controlului timpuriu și a metodelor precise de măsurare a tensiunii arteriale, îndeosebi, în țările cu venituri mici și mijlocii.

Specialiștii susțin că anual, peste 10 milioane de vieți sunt pierdute din cauza hipertensiunii arteriale. La nivel global numărul de adulți cu vârsta cuprinsă între 30 și 79 de ani cu hipertensiune arterială a crescut de la 650 de milioane la 1,28 de miliarde în ultimii treizeci de ani, majoritatea (două treimi) trăind în țări cu venituri mici și medii. Se estimează că 46% dintre adulții la nivel global nu cunosc că suferă de HTA și doar 1 din 5 dintre ei (21%) își mențin sub control tensiunea arterială.

Hipertensiunea arterială (HTA) este o afecțiune medicală caracterizată prin creșterea persistentă a valorilor tensiunii arteriale peste limitele normale (140/90 mm Hg sau mai mare), totodată, fiind cauză majoră a unei serii de probleme de sănătate, cum ar fi: accidente vasculare cerebrale, atac de cord, boli de rinichi. Se estimează că circa 50% din cazurile de HTA sunt condiționate de alimentația nesănătoasă (inclusiv 30% sunt atribuite consumul crescut de sare, iar  20% sunt legate de insuficiența consumului de fructe și legume); inactivitatea fizică este responsabilă de aproximativ 20% din cazurile de hipertensiune arterială; obezitatea (cauzată de excesul caloric alimentar și lipsa de activitate), este responsabilă de aproximativ 30% din cazurile de hipertensiune arterială; consumului excesiv de alcool i se atribuie 3% din totalul cazurilor de HTA.