A fost lansat Atlasul Politicilor de Prevenţie pentru HPV în România

România are o rată mare mortalitate în Europa din cauza cancerului de col uterin, a declarat joi deputatul REPER Cătălin Teniţă, la conferinţa de lansare a Atlasului Politicilor de Prevenţie pentru HPV în România.

Evenimentul, organizat de deputatul Cătălin Teniţă, în colaborare cu Forumul Parlamentar European pentru Drepturile Sexuale şi Reproductive şi cu European Cancer Organisation, a avut loc la Palatul Parlamentului, în prezenţa a numeroşi invitaţi din ţară şi străinătate.

„Atlasul dă un backup cuprinzător pentru politicile europene pentru prevenţie primară, secundară, pentru screening şi informaţii despre HPV şi pentru prevenţia acestuia. Ţările cu cele mai bune performanţe sunt Danemarca, Suedia, Finlanda, Marea Britanie şi Irlanda. (…) Subliniez situaţia din România – nu este o coincidenţă că am ales România ca lansare pentru acest Atlas. Ţara noastră are o incidenţă şi o rată de mortalitate mare a cancerului de col uterin în Europa, cu 32,3 % cancere per 100.000 de femei pe an şi până la 17 din 100 de femei care sunt omorâte de aceasta boală – mai mare de 4 ori decât media europeană. Şi, totuşi, ţara noastră are o rată scăzută de vaccinare HPV şi de screening pentru cancer de col uterin”, a subliniat Cătălin Teniţă.

Potrivit acestuia, fiecare statistică este o viaţă, o familie, o poveste.

„Atlasul ilustrează faptul că HPV cauzează mai bine de 90 de cancere pe an care sunt prevenibile dacă se fac campanii de vaccinare şi de screening. Nu ne putem permite să ne complacem. Politica de prevenţie arată că, deşi s-au făcut progrese la prima ediţie, cred că în 2020, persistă disparităţi în toată regiunea. Este timpul să ne mobilizăm, să ne unim forţele, să ne intensificăm eforturile pentru a creşte rata de vaccinare HPV, să avem proceduri de screening şi să îmbunătăţim informaţiile în România şi în întreaga Europă. Să ţinem minte că dacă alegem vaccinarea, alegem o moştenire de sănătate şi de bunăstare pentru copiii noştri şi pentru generaţiile viitoare. Dacă nu acum, când?”, a transmis deputatul REPER.

Consilierul prezidenţial Diana Păun a subliniat că acest efort special de prevenţie subliniază angajamentul comun pentru promovarea sănătăţii sexuale şi reproductive şi a drepturilor din România, apreciind că succesul acestuia depinde de performanţele întregului sistem de sănătate.

„HPV este o problemă de sănătate publică, de importanţă majoră şi acest Atlas de prevenţie aduce cu sine valori importante pentru autorităţi, asigurând o abordare integrată pentru prevenţie şi control. Trebuie să ne asigurăm că cetăţenii noştri înţeleg importanţa acestei abordări. Este necesar să le câştigăm sprijinul şi angajamentul printr-un efort comun. Educaţia joacă un rol fundamental în această „întreprindere”. Informând privind metodele de prevenţie şi prin accesul la servicii medicale adecvate putem să contribuim semnificativ la reducerea numărului de cazuri noi. În acelaşi timp, schimbul de practici bune, departajarea de experienţă, învăţarea din exemple implementate de alte state, profitând de inovaţii şi de alte abordări, reprezintă oportunităţi pentru succesul abordării noastre. (…) Cred că acest dialog va genera o direcţie pragmatică de urmat pentru o abordare integratoare anti HPV. Vă invit să ne unim eforturile pentru beneficiul generaţiilor viitoare în materie de sănătate „, a subliniat oficialul Administraţiei Prezidenţiale.

Ambasadorul Marii Britanii, E.S. Andrew Noble, a pledat pentru necesitatea vaccinării anti-HPV.

„Vorbesc în calitate de tată a două fiice vaccinate. (…) Sunt protejate de cancer de col uterin. Ratele acestui cancer şi ratele de deces din Romania sunt clar o tragedie naţională pentru cel puţin 2.000 de familii. (…) Mai rea decât frica de vaccinare în anumite părţi ale acestei ţări cred că este teroarea legată de cancer. (…) Sper că vaccinarea anti HPV poate fi un mijloc de a demonstra acelor părţi ale populaţiei care nu şi-au vaccinat tinerele şi tinerii să vadă că este un demers care merită, O campanie de succes pentru vaccinarea HPV necesită o strategie adecvată de educaţie, o legislaţie adecvată şi un accent pe implementare. (…) Este nevoie de educaţie sexuală pentru toţi tinerii”, a subliniat ambasadorul Noble.

Dr. Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătăţii, a arătat că, începând cu 2019-2020 dorinţa de vaccinare anti HPV a crescut în România, însă capacitatea statului de a furniza doze de vaccin suficiente nu a fost la fel de mare.

„Sper ca toţi paşii administrativi să poată să decurgă mai bine, astfel încât furnizarea vaccinului să nu mai fie o problemă în ţara noastră. Îmi doresc să trăiesc într-o ţară care poate peste 10 ani va putea spune că nu mai avem o incidenţă ridicată şi o rată ridicată de decese din cauza cancerului de col uterin”, a spus Ioana Mihăilă.

Hanna Sarkkinen, fost ministru al Sănătăţii din Finlanda, a subliniat că virusul HPV ucide oameni şi, de aceea, este important să se întreprindă toate măsurile pentru prevenirea cancerului provocat de acest virus.

„Este responsabilitatea noastră să facem tot ce putem şi la noi, vaccinarea şi prevenţia sunt foarte importante. (…) În Finlanda am introdus vaccinarea HPV din 2013 în grupuri ţintă. (…) Avem acum 10 ani de experienţă în programul de vaccinare naţională contra HPV. Este important să vaccinăm şi băieţii, pentru că virusul poate sa provoace cancer şi la bărbaţi şi prin vaccinare o întreagă generaţie poate să fie mai sănătoasă, oprind răspândirea virusului în rândul populaţiei. Chiar dacă avem 10 ani de experienţă, mai avem multe de făcut pentru a îmbunătăţi rata vaccinării. (…) Trebuie să facem mai mult pentru a preveni acest tip de cancer şi în rândul politicienilor trebuie să putem să promovăm aceste campanii de vaccinare, susţinând publicul cu privire la costuri şi trebuie să punem la dispoziţie informaţii corecte şi să combatem dezinformările. Ştim că vaccinurile funcţionează. (…) Screeningul este cu adevărat important pentru a salva vieţi”, a transmis oficialul.

Neil Datta, director executiv al Forumului Parlamentar European pentru drepturile sexuale şi reproductive (EPF), a prezentat cea de-a doua ediţie a Atlasului de prevenţie HPV, care conţine date complexe, informaţii, prima versiune fiind lansată în anul 2020, în Parlamentul Regatului Unit al Marii Britanii. El a subliniat că parlamentarii europeni joacă un rol esenţial.

„Suntem o reţea regională, cu membri parlamentari de peste tot din Europa. Avem 30 de grupuri parlamentare, din toate partidele. (…) Parlamentarii au responsabilitate să facă vocile persoanelor afectate auzite. Şi, de asemenea, parlamentarii pot conduce dezvoltarea în legislaţie şi politică. (…) De asemenea, pot monitoriza implementarea de către guverne şi, foarte important, dacă este să avem o politică de prevenţie HPV, trebuie să fie şi finanţare din partea statului. (…) Acum am adăugat 7 criterii noi şi avem o perspectivă mai largă datorită în parte celor de la Organizaţia Europeană împotriva Cancerului. (…) Este un cancer care se poate preveni”, a subliniat Neil Datta.

La evenimentul de la Palatul Parlamentului au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor, ai unor ONG-uri, parlamentari. AGERPRES