Victimele deportărilor staliniste au fost comemorate la Chișinău

Chişinău, 6 iul. /MOLDPRES/. Victimele deportărilor staliniste au fost comemorate astăzi la Chișinău în cadrul unui miting organizat la monumentul „Trenul durerii” din Scuarul Gării Feroviare, în contextul împlinirii a 74 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste. În semn de doliu, în toate localitățile din țară, drapelul de Stat al Republicii Moldova a fost arborat în bernă, transmite MOLDPRES.

La eveniment a participat șefa statului, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, deputați, membri ai Cabinetului de Miniștri, cetățeni care au fost deportați și rude ale acestora.

Mitingul a început cu un serviciu divin de pomenire a victimelor deportărilor. Ulterior, cei prezenți au depus flori la monumentul „Trenul durerii” și au ținut un minut de reculegere pentru cinstirea memoriei celor trecuți prin calvarul deportărilor.

Președintele Maia Sandu a declarat că este datoria noastră să păstrăm vie memoria și să nu mai admitem ca țara noastră să mai treacă prin astfel de orori. „Astăzi se împlinesc 74 de ani de la doilea val de deportări, care a trimis în Siberia și Kazahstan 34270 de persoane, inclusiv 11245 de copii într-o singură zi. Bunici și părinți de ai noștri au fost încărcați în peste 1500 de vagoane pentru vite și trimiși la pierzanie. Anul trecut, Agenția Națională a Arhivelor a publicat pentru prima dată lista persoanelor deportate în perioada 6-9 iulie 1949. Acolo sunt rudele noastre, părinți, frați, surori, bunici, mătuși, unchi. Acolo este neamul nostru. Să-i onorăm prin simplul fapt de a nu lăsa uitării suferințele lor, să le ținem amintirea vie prin transmiterea poveștilor de viață către generațiile care au avut norocul să nu cunoască astfel de teroare, să le cinstim numele și să-i cunoaștem așa cum au fost – plini de omenie, harnici, respectuoși, cu capul sus și cu spatele drept, cu frică de Dumnezeu și dragoste de neam”, a spus președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a afirmat că deportările au fost „o mare tragedie”, iar consecințele acesteia le simțim și astăzi.

Președintele de onoare al Asociației foștilor deportați și deținuți politici din Moldova, Valentina Sturza a menționat că astăzi este o zi de doliu pentru întreaga țară. Ea și-a exprimat regretul că până în prezent în țara noastră nu a fost constituit un Muzeu al deportărilor.

Astăzi, în localități din întreaga țară sunt organizate mai multe manifestări dedicate comemorării victimelor deportărilor. Programul acțiunilor include mitinguri, expoziții de documente și conferințe științifice la muzee, biblioteci și în aule universitare. La Centrul Național al Cinematografiei va fi proiectat filmul „Siberia din oase”, iar la Teatrul Național „Mihai Eminescu” se va juca, pentru a 85-a oară, spectacolul „Dosarele Siberiei”, cu casele închise.

Pe 6 iulie curent se împlinesc 74 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste. În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic a ridicat zeci de mii de țărani basarabeni, pe care i-a dus în Siberia în lagăre de muncă forțată, iar averile lor au fost confiscate. Între anii 1941 și 1951, au fost trei valuri de deportări, iar istoricii apreciază că numărul total al deportaților basarabeni ar fi între 80 și 120 de mii.