Michael Schenker: Vor fi elaborate proceduri şi recomandări pentru investigaţiile la diagnosticul cancerului

Preşedintele Comisiei de oncologie a Ministerului Sănătăţii, conf. univ. dr. Michael Schenker, a afirmat, joi, că printre măsurile care vor fi implementate în cadrul Planului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului se află elaborarea unui set de proceduri şi recomandări pentru investigaţiile care trebuie efectuate pentru diagnosticul fiecărui tip de cancer şi pentru calitatea acestor investigaţii, precum şi introducerea de servicii de psihologie clinică.

„Vor fi elaborate standarde de certificare a calităţii investigaţiilor care sunt efectuate pe parcursul diagnosticului oncologic. Ce înseamnă asta? Vor fi elaborate, practic, un set de proceduri care vor asigura calitatea acestor investigaţii. Cu ajutorul colegilor din alte specialităţi vom realiza practic un manual al calităţii acestor servicii, în aşa fel încât practic fiecare unitate sanitară, fiecare laborator specializat va avea la îndemână acest set de recomandări care sunt de luat în seamă şi de utilizat de către toate aceste unităţi sanitare. De asemenea, vor fi folosite formulare standard la nivel naţional, formulare standard pentru investigaţiile care sunt folosite pentru diagnosticul cancerului. Adică, indiferent unde sunt efectuate aceste investigaţii, în ce oraş, în ce unitate sanitară din ţară, datele care vor fi prezentate, care vor face parte din acele rapoarte, vor fi similare”, a precizat Schenker, după şedinţa de Guvern în care au fost aprobate două acte normative privind implementarea Planului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului.

 

El a spus că în acest fel se va face un pas mare către obiectivul de a aduce la acelaşi nivel cât mai repede serviciile medicale din toate regiunile ţării, din toate unităţile sanitare pe cât posibil, în funcţie de criteriile de competenţă ale fiecărei unităţi sanitare.

„De asemenea, vor fi elaborate seturi de recomandări pentru investigaţiile care trebuie efectuate pentru diagnosticul fiecărui tip şi subtip de cancer. În felul acesta, practic, se va putea elabora schematizat traseul pacientului pentru fiecare din aceste localizări, din aceste tipuri şi subtipuri de cancere. De ce este important acest lucru? Pentru că în felul acesta vom putea foarte uşor să definim intervale de timp cuprinse de la evenimentele cele mai importante din viaţa pacientului cu cancer, de la primul simptom, de la primul consult medical, până la stabilirea diagnosticului de certitudine, confirmare a diagnosticului oncologic şi, respectiv, până la iniţierea terapiei specifice. Iar aceste intervale vor fi utilizate pentru evaluarea calităţii, pentru evaluarea performanţei a acelor servicii medicale efectuate în anumite unităţi sanitare”, a adăugat Michael Schenker.

Potrivit acestuia, în acest fel vor putea fi identificate deficienţele, lipsurile din anumite regiuni, unităţi sanitare pentru a fi luate măsuri.

„Nu în ultimul rând, (…) vor fi introduse serviciile de psihologie clinică. Este o mare nevoie a pacienţilor noştri, este o necesitate veche a sistemului medical oncologic din ţara noastră. Vor fi definite tipurile de servicii care vor fi efectuate în centrele oncologice şi nu numai în centrele oncologice, pentru toate specialităţile care fac parte din acestea, nu numai oncologia medicală, vor putea beneficia de intervenţia psihologilor clinicieni şi colegii din secţiile de radioterapie, din secţiile de hematologie, oncopediatrie, bineînţeles”, a adăugat Michael Schenker, care a mai spus că o prioritate în acest plan sunt copiii.

El a mai spus că Planul de combatere a cancerului nu se poate implementa peste noapte.

„Nu putem astăzi să aprobăm nişte măsuri şi de mâine, cum spunea domnul ministru, lucrurile să se schimbe radical. Este vorba practic de o reformă a sistemului oncologic. Asta aduce Planul naţional de cancer, Legea 293 de anul trecut asta statuează – practic o reformă, începutul unei reforme, nu o reformă cu totul, pentru că lucruri de făcut vor mai fi cu siguranţă şi în momentul în care vom încheia de pus în aplicare acest Plan de cancer. Plus mai este o nuanţă de termeni. Acum s-a venit cu documentele care statuează măsurile care vor fi implementate. Noi de mâine va trebui sau de când vor fi toate actele publicate, va trebui să implementăm Planul de cancer, măsurile respective. Deci, practic, Planul de cancer a venit cu măsurile care trebuie luate”, a explicat Schenker.

Întrebat în legătură cu faptul că sunt pacienţi oncologici care reclamă că nu au acces la medicamentele necesare, Michael Schenker a spus: „În momentul de faţă, pe lista medicamentelor gratuite care constituie Programul naţional de oncologie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate există medicamente pentru toate tipurile de cancer, există medicamente inovatoare”.

„Din fericire, la acest capitol stăm mult mai bine decât foarte multe alte ţări din Uniunea Europeană”, a adăugat doctorul, menţionând că sunt situaţii punctuale care ţin de managementul institutelor oncologice sau spitalelor. AGERPRES