UE: 1,2 miliarde de euro pentru a sprijini Republica Moldova

MOLDPRES/. Uniunea Europeană a mobilizat, din octombrie 2021 și până în prezent, peste 1,2 miliarde de euro pentru a sprijini autoritățile și cetățenii din Republica Moldova să treacă peste criza energetică și provocările economice și de securitate cu care se confruntă. Cifrele au fost prezentate astăzi de europarlamentarul Siegfried Mureșan, transmite MOLDPRES.

Banii au fost alocați sub formă de fonduri nerambursabile și credite în condiții avantajoase, pentru cele mai importante necesități ale Republicii Moldova și ale cetățenilor, precum stabilizarea macrofinanciară a țării, măsuri de sprijin pentru oamenii afectați de creșterea prețului la energie, măsuri de creștere a siguranței în contextul amenințărilor de securitate generate de război, dar și pentru investiții în modernizarea țării, în infrastructură și în tranziția spre o economie verde, a comunicat europarlamentarul pentru o publicație din România.

Potrivit oficialului, în pofida tuturor provocărilor cu care se confruntă, Republica Moldova a făcut, în ultimii doi ani, progrese impresionante în implementarea reformelor necesare integrării europene, precum modernizarea justiției, a administrației publice, lupta anticorupție și implementarea de măsuri pentru garantarea drepturilor omului.

Eurodeputatul a mai adăugat că în ultimul an, instituțiile europene au făcut o prioritate din sprijinirea Republicii Moldova. „Chiar și statele UE care acum câțiva ani erau mai reticente în această privință au înțeles acum rolul important pe care îl are Republica Moldova pentru stabilitatea și siguranța întregii Uniuni Europene”, a spus Siegfried Mureșan.

În aceste condiții, oficialul susține că în anul 2024, trebuie să fie continuat și accelerat sprijinul pentru țara noastră. „Republica Moldova a demonstrat că merită o perspectivă clară privind începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. De aceea, noi, Parlamentul European, am cerut în mai multe rânduri să începem negocierile de aderare cu Republica Moldova până în 2024, după îndeplinirea celor nouă recomandări de reforme transmise de către Comisia Europeană”, a precizat Siegfried Mureșan.

Republica Moldova a depus cererea privind aderarea la Uniunea Europeană în data de 3 martie 2022.