Botoşani: Un inedit concert de pian, susţinut într-un fost depozit de cartofi de pe proprietatea Conacului Miclescu

Un inedit concert de pian a fost susţinut în perimetrul Conacului Miclescu din localitatea Călineşti din judeţul Botoşani, cu prilejul ”Concertelor pe Siret” 2023.

Concertul s-a desfăşurat într-o sală de spectacole amenajată neconvenţional într-un fost depozit de cartofi de arhitectul Şerban Sturdza, preşedinte al Fundaţiei Pro Patrimonio. „Scaunele” din aşa-zisa sală de concerte au fost realizate din baloţi de paie, care au fost utilizaţi şi la îmbunătăţirea acusticii clădirii.

Recitalurile muzicale au fost susţinute de mai mulţi tineri pianişti care au participat, în perioada 16 – 22 august, la un masterclass al cunoscutei pianiste Raluca Ştirbăţ. Cei şapte pianişti au vârste între 10 şi 18 ani şi sunt elevi ai colegiilor şi liceelor de muzică din Bucureşti, Botoşani, Bacău, Piatra Neamţ şi Suceava.

„E un spaţiu atipic pentru concerte, dar, de fapt, e un spaţiu foarte ofertant. Pentru toată lumea e bine să ştie că a fost un spaţiu pentru depozitarea cartofilor făcut în perioada comunistă, care a rezistat. Era o ruină şi am încercat să o reparăm. Este amplasată foarte frumos pe un deal, care separă zona Botoşanilor de Valea Siretului şi, pentru că este pe vârful dealului, imaginea este extrem de plăcută. Vrem să facă o seară de concerte şi să punem în valoare o zestre culturală foarte importantă”, a declarat Şerban Sturdza.

Pianista Raluca Ştirbăţ consideră că muzica se poate face oriunde, indiferent de spaţiu. Tinerii pianişti au interpretat piesele la pianul lui Enescu, adus din casa acestuia de la Mihăileni.

„E un spaţiu neconvenţional cu nişte copii cu totul şi cu totul speciali, care deja au un palmares impresionant la vârsta lor şi ne bucurăm de muzica lor. Muzica se face oriunde, pentru că omul sfinţeşte locul şi în cazul acesta muzica şi copiii sfinţesc locul. Se poate face muzică oriunde, şi într-o sală de concerte, şi într-o sală mai puţin convenţională aflată într-un câmp superb, alături de conacul celui care a fost Radu Miclescu”, a arătat Raluca Ştirbăţ.

Într-o altă sală neconvenţională, a fost organizată expoziţia itinerantă „Trasee turistice în judeţul Botoşani”, realizată sub egida filialei Nord-Est a Ordinului Arhitecţilor.

De asemenea, în cadrul „Concertului pe Siret” de la Conacul Miclescu a fost organizată şi o piaţă de produse tradiţionale, la care au putut participa localnicii. AGERPRES