Românii sunt printre europenii cu cel mai mare număr de ore lucrate săptămânal

Durata obişnuită a programului de lucru săptămânal al persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani din Uniunea Europeană a fost de 37,5 ore, în medie, în anul 2022, arată datele publicate miercuri de Eurostat.


Potrivit acestor date, există diferenţe semnificative în rândul statelor membre. Astfel cel mai mare număr de ore lucrate într-o săptămână s-a înregistrat în Grecia (41 de ore), Polonia (40,4 ore), România şi Bulgaria (în ambele cazuri cu 40,2 ore lucrate într-o săptămână).

În contrast, Ţările de Jos au cea mai scurtă săptămână de lucru (33,2 ore), urmate de Germania (35,3 ore) şi Danemarca (35,4 ore).

România este pe primele locuri în UE şi când vine vorba de numărul de ore lucrate într-o săptămână de cei cu regim part-time. În cazul acestora, cea mai lungă săptămână de lucru din UE se înregistrează în Suedia (26,4 ore) şi în România (26,2 ore), iar cea mai scurtă în Portugalia (18,6 ore).

Când vine vorba de diferenţele dintre angajaţi şi liber profesionişti, acei liber profesionişti care au la rândul lor angajaţi (adică sunt angajatori) au cea mai lungă săptămână de lucru la nivelul UE, 47,5 ore, fiind urmaţi de liber profesioniştii fără angajaţi (muncitori pe cont propriu) cu 40,7 ore lucrate într-o săptămână şi angajaţi cu 36,7 ore. În cazul acestora din urmă, durata medie a unei săptămâni de lucru în UE variază între 32,3 ore în Ţările de Jos şi 40,3 ore în România. AGERPRES