Ritmul circadian si impactul acestuia asupra tulburarilor de somn

O serie de provocari complexe si interconectate isi pun amprenta asupra modului in care traim, in care ne ingrijim de sanatatea noastra si acordam atentie unor probleme medicale. Stresul si ritmul de viata agitat, cresterea tulburarilor de somn in contextul schimbarilor economice, sociale si climatice majore, constientizarea importantei mentinerii unui echilibru intre binele fizic si psihic sunt printre factorii care au contribuit in mod decisiv la o schimbare de paradigma in ceea ce priveste somnul, calitatea somnului, sanatatea si impactul perioadelor de odihna asupra performantei profesionale, scolare si nu numai.
Daca in urma cu cativa ani somnul era de multe ori privit ca fiind un dusman al productivitatii („dormi, deci nu faci nimic”, „pierdem X ore din viata dormind”), astazi, atentia s-a mutat asupra rolului crucial pe care somnul il are in mentinerea performantei cognitive, asupra starii de spirit si a sanatatii in general.

Lipsa somnului odihnitor pe perioade lungi de timp ne afecteaza capacitatea de concentrare, contribuie la aparitia ori agravarea problemelor de sanatate mintala, cum ar fi anxietatea si depresia, subrezeste sistemul imunitar si totodata capacitatea organismului de a ne apara de infectii, conduce la afectiuni metabolice si obezitate si implica riscuri pentru sanatatea cardiovasculara.

Ritmul circadian reprezinta un ciclu biologic de aprox. de 24 de ore care regleaza o serie de procese fiziologice si comportamentale.  Ritmul circadian este crucial pentru functionarea corecta a diverse functii ale organismului, precum somnul, reglarea temperaturii corpului, nutritia, digestia si activitatea hormonala.

Tulburarile de somn si factorii care duc la dereglarea ritmului circadian sunt destul de frecvent intalnite in zilele noastre si sunt reprezentate de:

  • „Jet lag”- tulburare aparuta dupa un zbor lung cu avionul sau dupa schimbarea fusului orar ori de lipsa unui program de somn, modificari date de munca in ture de noapte
  • Sechele dupa accidente vasculare cerebrale, dementa, retard mintal, orbire
  • Lipsa expunerii la lumina soarelui pentru perioade lungi de timp
  • Anumite medicamente
  • Consumul de alcool
  • Obezitatea
  • Bolile cardiovasculare
  • Igiena necorespunzatoare a somnului – lipsa de practici, obiceiuri si alti factori care promoveaza un somn de buna calitate
  • Varsta inaintata.

Care sunt simptomele tulburarilor de somn asociate ritmului circadian dereglat?

Simptomatologia cauzata de tulburarile ritmului circadian este variata si include:

  • Insomnia – fie incapacitatea de a adormi, fie aceea de a mentine somnul
  • Somnolenta diurna excesiva
  • Dificultate la trezirea matinala
  • Depresia
  • Performanta scazuta la serviciu/ scoala
  • Imposibilitatea de indeplinire a obligatiilor sociale.

Din ce cauza poate fi dat peste cap ritmul circadian?

Ceasul circadian este compus dintr-un grup de proteine ​​cunoscut sub numele de nucleul suprachiasmatic.  In cazul unui adult sanatos, acest ceas circadian se reseteaza la 24 de ore, pe baza ciclurilor de lumina si intuneric, zi – noapte.

Tulburarile ritmului circadian sunt cauzate de perturbarea continua sau ocazionala a tiparelor de somn.

Perturbarea rezulta fie dintr-o functionare defectuoasa „a ceasului circadian” care se afla in hipotalamus, fie dintr-o nepotrivire intre „ceasul circadian” si mediul extern (de exemplu, cerintele sociale si profesionale), care afecteaza timpul si durata somnului.

Cum pot fi diagnosticate tulburarile de somn date de ritmul circadian?

Diagnosticul acestor patologii este destul de dificil si necesita consultul unui specialist in Somnologie. Specialistul va aduna informatii despre istoricul somnului si programul de lucru, va exclude alte tulburari de somn care le imita pe acelea ale ritmului circadian, cum ar fi narcolepsia, va va solicita sa tineti un jurnal al somnului.

Jurnalele de somn sunt adesea folosite impreuna cu un actigraf ce inregistreaza activitatea de somn si trezirea intr-o perioada prestabilita. Investigatiile de somn – polisomnografia si poligrafia ventilatorie sunt adaptate pentru a aborda modelul de somn al individului. Masurarea temperaturii corpului si a nivelurilor de melatonina sunt alte teste utile folosite pentru a diagnostica tulburarile de somn provocate de ritmul circadian.

 

Cum pot fi tratate tulburarile de somn?

Optiunile de tratament pentru tulburarile de somn ale ritmului circadian variaza in functie de tipul de tulburare si de gradul in care aceasta afecteaza calitatea vietii:

  • Un aspect foarte important este reprezentat de schimbarea stilului de viata, acest fapt implicand dezvoltarea unor obiceiuri sanatoase de somn cu mentinerea orelor regulate de somn – trezire, evitarea alcoolului, a nicotinei si a exercitiilor fizice intense inainte de culcare.
  • Terapia cu lumina stralucitoare este utilizata pentru a avansa sau a intarzia somnul. Momentul acestui tratament este critic si necesita indrumarea unui specialist in somn.
  • Medicamentele, precum melatonina, agentii care favorizeaza trezirea – modafinilul ori cofeina si somniferele administrate pe termen scurt pot fi utilizate pentru a ajusta si mentine ciclul somn – veghe la programul dorit.
  • Cronoterapiaeste o tehnica comportamentala in care ora de culcare este intarziata cu 3 ore in fiecare zi, stabilindu-se o zi de 27 de ore.  Procedura se mentine pana cand se ajunge la ora de culcare dorita (sa zicem 22:00), iar ulterior se stabileste ziua normala de 24 de ore.

La ce complicatii se poate ajunge din cauza lipsei de somn?

Deprivarea de somn duce la dezechilibre hormonale grave, la cresterea nivelului de hormoni corticosteroizi, creste riscul de diabet zaharat, de aritmiii cardiace, hipertensiune arteriala, boli cardiace ischemice si chiar accidente vasculare cerebrale (AVC).

 Daca dumneavoastra sau cineva apropiat va confruntati cu probleme de somn, nu ezitati sa solicitati ajutorul unui medic cu supraspecializare in Somnologie. Somnul este esential pentru functionarea creierului si a sistemului imunitar, restabilirea si regenerarea organismului, reglarea metabolismului si a emotiilor, fiind responsabil inclusiv dispozitia noastra generala.