Ciolacu: Predarea în şcoli a cursului „Istoria Evreilor. Holocaustul” va contribui la consolidarea unei democraţii reziliente

Predarea în şcoli a cursului „Istoria Evreilor. Holocaustul” va contribui la o mai bună cunoaştere şi înţelegere a istoriei, culturii şi tradiţiilor evreilor din România şi a memoriei Holocaustului şi, prin acestea, la consolidarea unei democraţii reziliente, în deplină concordanţă cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, a afirmat, marţi, premierul Marcel Ciolacu, la ceremonia organizată la Palatul Victoria cu ocazia introducerii la nivel naţional a predării acestei discipline.

 

„Holocaustul, această tentativă fără precedent de exterminare a populaţiei evreieşti din Europa, a trecut dincolo de graniţele geografice şi a afectat toate segmentele societăţii. România nu a fost ferită de efectele tragice ale legăturilor dintre nazism şi fascismul românesc, fiind deopotrivă martora prăbuşirii valorilor şi a dezintegrării instituţiilor. Tocmai de aceea, avem datoria morală de a susţine şi de a promova educaţia privind istoria evreilor şi a Holocaustului”, a transmis Ciolacu, la evenimentul organizat de Guvern în colaborare cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic.

El a subliniat că introducerea, prin Legea nr. 276, a disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” în planurile-cadru ale învăţământului liceal şi profesional ca parte a trunchiului comun începând cu anul şcolar 2023 – 2024, reflectă, fără echivoc, voinţa politică „transpartinică” şi „civică” de promovare a educaţiei despre Holocaust, dar şi de consolidare a rezilienţei tinerilor şi a societăţii în ansamblu faţă de pericolele reprezentate de antisemitism, xenofobie, discriminare şi discurs instigator la ură.

„Totodată, studierea acestei discipline răspunde şi uneia dintre provocările majore ale eforturilor actuale de păstrare a memoriei Holocaustului, respectiv dispariţia treptată a generaţiei celor care au fost victimele Holocaustului, a celor care au fost martorii acestui eveniment tragic. (…) Am convingerea că predarea acestei discipline va contribui la o mai bună cunoaştere şi înţelegere a istoriei, culturii şi tradiţiilor evreilor din România şi a memoriei Holocaustului şi, prin acestea, la consolidarea unei democraţii reziliente, în deplină concordanţă cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului”, a evidenţiat prim-ministrul.

Marcel Ciolacu a punctat şi importanţa educării tinerilor în spiritul patriotismului şi pentru „a nu ascunde părţile întunecate ale istoriei sau pe aceia care le-au generat”.

„Trebuie să ne educăm tinerii în spiritul patriotismului, să le vorbim despre momentele care au clădit naţiunea şi statul român, despre marile figuri ale istoriei României. Patriotism înseamnă să marcăm aceste momente şi să cinstim corespunzător personalităţile istoriei noastre. Cred însă că, pentru o naţiune puternică, democratică, patriotism înseamnă, în egală măsură, a nu ascunde părţile întunecate ale istoriei sau pe aceia care le-au generat. Greşelile istoriei trebuie cunoscute pentru a nu fi repetate, iar predarea cursului „Istoria evreilor. Holocaustul” va face cunoscute aceste lucruri tinerilor de azi”, a adăugat Ciolacu.

El a menţionat că, treptat, arhivele României pentru cercetarea Holocaustului se deschid, subliniind că următorii paşi care trebuie făcuţi includ şi accelerarea demersurilor de digitalizare a acestora.

„De asemenea, ne dorim ca inaugurarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului în România să se producă cât mai curând”, a menţionat premierul.

Marcel Ciolacu a remarcat rolul deosebit de important al artei în educarea tinerei generaţii şi a dat ca exemplu Teatrul Evreiesc de Stat, primul teatru evreiesc profesionist din lume, cu o activitate neîntreruptă de 147 de ani, care a îmbogăţit constant peisajul cultural românesc.

Totodată, el a evidenţiat că multe dintre acţiunile întreprinse şi măsurile adoptate de România în scopul prevenirii şi combaterii antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură sunt rezultatul unei colaborări strânse cu partenerii europeni şi internaţionali.

Prim-ministrul a felicitat Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România pentru activitatea neobosită depusă în scopul restaurării şi promovării patrimoniului arhitectural, cultural şi uman al acestei comunităţi din ţara noastră.

„Sprijinind aceste eforturi, Guvernul României îşi face doar datoria de onoare – de exemplu, în cazul reinaugurării Sinagogii din Cetate din Timişoara”, a completat Ciolacu.

Şeful Executivului a reiterat angajamentul „ferm” al Guvernului şi al său personal pentru păstrarea vie a memoriei Holocaustului şi a acelor milioane de victime nevinovate, a căror memorie trebuie preţuită şi onorată, precum şi pentru protejarea supravieţuitorilor, a memoriei şi experienţelor acestora.

El a salutat prezenţa la eveniment a domnului Israel Tanner, preşedintele Asociaţiei Evreilor din România, Victime ale Holocaustului.

Premierul a adresat un scurt mesaj şi tinerilor prezenţi şi tuturor elevilor din ţara noastră: „Investiţi în propria dezvoltare, cu încredere şi mândrie! Educaţia şi înţelegerea complexităţii lumii contemporane sunt esenţiale pentru construirea unei societăţi lipsite de orice fel de manifestări de extremism, rasism, antisemitism, violenţă, discriminare şi intoleranţă. Decizia de a investi sau nu în educaţia dumneavoastră astăzi se va reflecta în societatea de mâine, ai cărei membri şi lideri veţi deveni”. AGERPRES