ACŢIUNI ALE POLIŢIEI IEŞENE PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR

La data de 07 noiembrie 2023 poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 95 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.

Au fost aplicate peste 300 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor au fost sesizate peste 25 de infracţiuni.

Poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

Au fost organizate 6 acţiuni şi s-a intervenit la 96 de evenimente, dintre care 87 au fost sesizate prin 112.

În urma activităţilor au fost aplicate 342 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 104.770 de lei și au fost constatate 28 de infracțiuni.

Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene.

Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.

Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 17 permise de conducere și retrase 13 certificate de înmatriculare.

UN ALT CAZ DE FRAUDĂ ONLINE

În ziua de 07 noiembrie a.c., Secția nr. 2 Poliție Iași a fost sesizată de către o femeie, în vârstă de 82 de ani, din municipiul Iași, cu privire la faptul că, în perioada 04.10.2023 – 07.11.2023, prin intermediul unei aplicații instalată de femeie pe telefonul mobil, persoane necunoscute ar fi accesat conturile bancare ale părții vătămate și ar fi efectuat trei transferuri bancare, cauzând un prejudiciu de aproximativ 11.300 de lei.

Polițiștii au deschis un dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ,,accesul ilegal la un sistem informatic” şi „efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos”.

Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii situații de fapt, luării măsurilor legale care se impun, precum și în vederea identificării autorilor.

*

Inspectoratul de Poliție Județean Iași recomandă tuturor cetățenilor:

– să NU comunice nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare;

– să NU transmită date personale sau copii ale actelor de identitate prin intermediul rețelelor sociale sau prin link-uri primate pe mail sau prin aplicații de mesagerie;

– să NU instaleze aplicații și să NU acceseze site-uri sau aplicații la indicațiile persoanelor care le contactează telefonic sau le transmit link-uri prin mesaje pe rețele sociale, SMS sau alte tipuri de mesagerie;

– să NU răspundă la mesaje nesolicitate sau neașteptate care propun câștiguri nemaivăzute;

– să NU acceseze pagini web în care să introducă datele personale și să NU ofere informații personale sau date financiare;

– să NU se logheze în aplicația de Internet/Mobile Banking dintr-un link primit pe SMS sau mail;

– să NU răspundă la apelurile din afara țării, mai ales dacă nu cunosc persoane din țările respective.

REȚINUT DE POLIȚIȘTI PENTRU COMITEREA A PATRU INFRACȚIUNI

Polițiștii Postului de Poliție Victoria au reținut un bărbat de 43 de ani, din comuna Victoria, bănuit de comiterea infracțiunilor de ,,violenţă în familie”, ,,violarea de domiciliu”, ,,distrugere” și ,,furt”, fapte ce ar fi fost comise pe raza comunei Victoria.

Din cercetări a rezultat că, la data de 02 noiembrie a.c., acesta ar fi pătruns fără drept în curtea și locuința fratelui său, în vârstă de 52 de ani, unde ar fi provocat scandal, ar fi distrus două geamuri de la locuință și l-ar fi agresat fizic pe acesta, constatând și lipsa telefonului mobil.

A fost întocmit formularul de evaluare a riscului, persoana vătămată precizând că nu solicită emiterea unui ordin de protecţie provizoriu.

În baza probatoriului administrat în cauză, bărbatul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore.

La data de 08 noiembrie a.c., acesta va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași și Judecătoriei Iași, cu propuneri legale.

CERCETAT PENTRU DISTRUGERE

La data de 08 noiembrie a.c., în jurul orelor 01:00, Secția nr. 3 Poliție Iași a fost sesizată de către un bărbat, în vârstă de 31 de ani, cu privire la faptul că, în timp ce se afla la locuința sa din municipiul Iași, în urma unui conflict spontan cu un bărbat de 33 de ani, acesta din urmă i-ar fi distrus laptopul și o masă, cauzându-i un prejudiciu de aproximativ 8.000 de lei.

Polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,distrugere”.

Cercetările continuă.

CONFISCARE MATERIAL LEMNOS

La data de 07 noiembrie a.c., o patrulă de poliție din cadrul Secției nr. 6 Poliție Rurală Pașcani a depistat pe raza comunei Tătăruși, un bărbat, de 34 de ani, din comuna Cornu Luncii, care transporta cu o autoutilitară circa 7,40 mc material lemnos. Acesta nu avea acte justificative privind provenienţa acestuia. A fost sancționat contravențional potrivit Legii nr. 171/2010, iar materialul lemnos a fost ridicat în vederea confiscării.

ACȚIUNI DE PREVENIRE A POLIȚIȘTILOR IEȘENI

La data de 07 noiembrie a.c., poliţiştii Biroului Siguranță Școlară Iași au organizat şi desfăşurat o activitate informativ – preventivă la Liceul cu Program Sportiv din Iași, în cadrul Proiectului ,,R.E.S.P.E.C.T.” OFFLINE ŞI ONLINE.

Cu această ocazie au transmise informații cu privire la:

  • agresivitatea vizuală sau verbală întâlnită în mediul online;
  • încurajarea elevilor şi orientarea acestora spre lectură prin lansarea unor provocări de a citi o carte, cel puţin o jumătate de oră pe zi, în detrimentul utilizării tehnologiei;
  • posesia, influenţarea şi decăderea copilului prin intermediul: anturajului, reţelelor de socializare/acces nelimitat la internet, televiziune;
  • creşterea gradului de conştientizare a riscurilor şi consecinţelor asociate fenomenului de cyberbullying;
  • conştientizarea tinerilor cu privire la efectele influenţei mediului online asupra: acceptării sociale, a violenţei asupra relaţiilor dintre copii şi impactul asupra dezvoltării socio-emoţionale a acestora;
  • prevenirea consumului şi deţinerii de droguri şi substanţe psihoactive.

La activitate au participat 40 de elevi și 5 cadre didactice.

*

La data de 07 noiembrie a.c., poliţiştii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității Iași împreună cu un reprezentant al Asociației R.O.R. au organizat şi desfăşurat patru activități informativ – preventive la Şcoala Gimnazială Ciurea şi Structura – Şcoala Gimnazială nr.1 Picioru Lupului, din comuna Ciurea, județul Iaşi, în cadrul Proiectului „IMPACT STOP BULLYING/CYBERBULLYING!”.

Cu această ocazie au transmise informații cu privire la:

  • bullying-ul: cauze, forme de agresiune întâlnite în şcoli (de la îmbrânceli şi jigniri, până la injurii, vulgarităţi, intimidările fizice şi verbale);
  • anturajul şi influenţele acestuia asupra comportamentului minorilor;
  • cyberbullying: forme de manifestare.

La activități au participat 120 de elevi și 11 cadre didactice.

*

La data de 07 noiembrie a.c., poliţiştii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității Iași și Biroului Siguranță Școlară Iași au organizat şi desfăşurat două activități educativ – preventive la Liceul ,,Tehnologic Victor Mihăilescu Craiu”, din comuna Belceşti, judeţul Iaşi în baza Programului cadru de prevenire a victimizării minorilor şi a Campaniei de informare a cetăţenilor, referitoare la prevederile Legii nr. 213/05.07.2023, precum și a Campaniei de prevenire a portului sau folosirii fără drept de obiecte periculoase în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Au fost transmise informații privind prevenirea traficului şi consumului de droguri şi prevenirea accidentelor rutiere pe fondul consumului de alcool sau droguri, făcându-se referire la aspectele legislative, la cauzele şi consecinţele consumului de substanţe psihoactive.

De asemenea, s-a pus accentul pe informarea elevilor pentru conştientizarea consecinţelor (fizice, psihologice, juridice) a faptelor de port fără drept de obiecte periculoase; gestionarea conflictelor în rândul elevilor.

La activități au participat 227 de elevi și 14 cadre didactice.

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR PĂȘCĂNENI

La data de 07 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliţiei Municipiului Paşcani, Secţiei nr. 6 Poliţie Rurală Paşcani şi Secţiei nr. 10 Poliţie Rurală Ruginoasa au acţionat pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, prevenirea şi combaterea actelor cu violenţă, a traficului şi consumului de droguri şi pentru creşterea gradului de disciplină rutieră.

Au fost obținute următoarele rezultate:

  • Au fost legitimate 47 de persoane;
  • Au fost verificate 47 de autovehicule;
  • Au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale la OUG nr. 195/2002;
  • Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate este de 1.305 lei.