ACTIUNI ALE POLITIEI IESENE PENTRU SIGURANTA CETATENILOR

La data de 14 noiembrie 2023 politistii ieseni au intervenit la peste 100 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112. Au fost aplicate peste 300 de sanctiuni contraventionale, iar în urma actiunilor si interventiilor au fost sesizate peste 20 de infractiuni. Politistii au actionat, la nivelul judetului Iasi, pentru prevenirea faptelor antisociale si mentinerea ordinii si sigurantei publice. Au fost organizate 6 actiuni si s-a intervenit la 107 evenimente, dintre care 98 au fost sesizate prin 112. În urma activitatilor au fost aplicate 307 de sanctiuni contraventionale, în valoare totala de peste 144.625 de lei si au fost constatate 28 de infractiuni. Siguranta rutiera si salvarea de vieti sunt, de asemenea, prioritati ale Politiei Iesene. Astfel, politistii rutieri au desfasurat activitati pentru prevenirea accidentelor de circulatie. Au fost retinute, în vederea suspendarii dreptului de a conduce, 32 de permise de conducere si retrase 9 certificate de înmatriculare.

BARBAT RETINUT DE POLITISTI PENTRU O INFRACTIUNE LA REGIMUL RUTIER

La data de 28 octombrie a.c., politistii din cadrul Politia Orasului Hârlau au fost sesizati despre faptul ca un autoturism s-a rasturnat în afara partii carosabile, pe raza localitatii Ceplenita. Politistii deplasati la fata locului au constatat faptul ca la volanul autoturismului se afla un barbat în vârsta de 60 de ani, din mun. Iasi. Întrucât soferul emana halena alcoolica, a fost testat alcoolscopic, rezultând o alcoolemie de 1.20 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la o unitate medicala în vederea prelevarii de probe biologice. În baza probatoriului administrat în cauza, la data de 13 noiembrie a.c., acesta a fost retinut de politisti pentru 24 de ore iar în cursul zilei de astazi, barbatul urmeaza sa fie prezentat instantei de judecata, cu propunere de procedura legala. La data de 14 noiembrie a.c., barbatul a fost prezentat Parchetului de pe lânga Judecatoria Hârlau, ocazie cu care judecatorul de drepturi si libertati a dispus luarea masurii arestarii preventive fata de acesta pentru 60 de zile. În cauza a fost întocmit dosar penal sub aspectul savârsirii infractiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante’’.

NOI CAZURI DE FRAUDA ONLINE

La data de 14 noiembrie a.c., Sectia nr. 2 Politie Iasi a fost sesizata de catre un barbat, în vârsta de 56 de ani, din Iasi cu privire la faptul ca la data de 13.11.2023, persoane necunoscute ar fi accesat contul bancar al partii vatamate si ar fi efectuat mai multe tranzactii bancare, cauzând un prejudiciu de 29.100 de lei. De asemenea, în cursul zilei de 14 noiembrie a.c., o tânara în vârsta de 37 de ani, din Iasi, a sesizat la faptul ca în perioada 20.09.2023-09.11.2023, persoane necunoscute ar fi accesat contul bancar al partii vatamate si ar fi efectuat mai multe tranzactii bancare, cauzând un prejudiciu de 1570 de lei. În ambele situatii, politistii au deschis un dosar penal întocmit sub aspectul savârsirii infractiunilor de ,,accesul ilegal la un sistem informatic” si „efectuarea de operatiuni financiare în mod fraudulos”. Cercetarile continua în vederea stabilirii întregii situatii de fapt, luarii masurilor legale care se impun, precum si în vederea identificarii autorilor. * Inspectoratul de Politie Judetean Iasi recomanda prudenta maxima atunci când sunt contactati de catre persoane necunoscute si sa nu se lase înselati de promisiunile de îmbogatire rapida. De asemenea, cetatenilor li se sugereaza sa acorde o atentie deosebita platformelor de investitii care promit randamente ridicate într-un timp foarte scurt, deoarece aceasta reprezinta o metoda comuna de a atrage potentiale victime. Pentru a preveni victimele acestor tipuri de fraude online, politistii ieseni le recomanda cetatenilor sa nu furnizeze datele de pe carduri, deoarece acestea sunt confidentiale. Utilizatorii sunt sfatuiti sa verifice cu atentie toate detaliile înainte de a efectua orice tranzactie financiara.

LA VOLAN FARA PERMIS DE CONDUCERE

La data de 14 noiembrie a.c., politistii din cadrul Sectiei nr.3 Politie Iasi au oprit pentru control un auto condus de un barbat, în vârsta de 56 de ani, din mun. Iasi, ce se deplasa dinspre Rond Fundatie catre str. Arcu, din mun. Iasi. În urma verificarilor efectuate în baza de date a rezultat ca acesta fugureaza cu permisul de conducere anulat. În cauza a fost întocmit dosar penal sub aspectul savârsirii infractiunii de ,,conducerea unui vehicul fara permis de conducere’’.

MANDAT DE EXECUTARE PUS ÎN APLICARE DE CATRE POLITISTI

La data de 14 noiembrie a.c politistii din cadrul Politiei Mun. Pascani au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de Judecatoria Iasi, pe numele unui barbat, în vârsta de 37 de ani. Acesta a fost condamnat la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru comiterea infractiunii de ,,proxenetism”. Barbatul a fost depus în Penitenciarul Iasi.

AU CONDUS PE DRUMURILE PUBLICE SUB INFLUENTA BAUTURILOR ALCOOLICE

La data de 14 noiembrie a.c., politistii din cadrul Sectiei nr.5 Politie Rurala Raducaneni, au oprit pentru control un auto, condus de un tânar în vârsta de 27 de ani, în timp ce se deplasa pe raza comunei Raducaneni. Întrucât conducatorul auto emana halena alcoolica, a fost testat alcoolscopic, rezultând o alcoolemie de 0.70 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la o unitate medicala în vederea prelevarii de probe biologice. La data de 14 noiembrie a.c., politistii din cadrul Politiei Orasului Hârlau au oprit pentru control un auto, condus de un barbat în vârsta de 55 de ani, în timp ce se deplasa pe DJ 208 B, în afara localitatii Cucuteni. Întrucât conducatorul auto emana halena alcoolica, a fost testat alcoolscopic, rezultând o alcoolemie de 0.88 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la o unitate medicala în vederea prelevarii de probe biologice. În ambele situatii au fost întocmite dosare penale sub aspectul savârsirii infractiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante’’. Cercetarile continua.

CERCETAT PENTRU PATRU FAPTE PENALE

La data de 14 noiembrie a.c., politistii din cadrul Politiei Orasului Podu Iloaiei, au oprit pentru control un autoturism, condus de un barbat în vârsta de 49 de ani, din jud. Iasi, în timp ce se deplasa pe DJ 281 din orasul Podu Iloaiei. Tânarul ar fi prezentat un permis de conducere care continea datele sale de identificare, însa în urma verificarilor efectuate în baza de date a rezultat ca acesta nu ar detine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Întrucât conducatorul auto emana halena alcoolica, a fost testat alcoolscopic, rezultând o alcoolemie de 0.77mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la o unitate medicala în vederea prelevarii de probe biologice. În cauza a fost întocmit dosar penal sub aspectul savârsirii infractiunilor de ,,conducerea unui vehicul fara permis de conducere’’, ,,conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante’’, ,,uzul de fals ’’ si ,,falsul material în înscrisuri oficiale’’.

DEPISTAT LA VOLAN FARA PERMIS DE CONDUCERE

În noaptea de 14/15 noiembrie a.c., politistii Biroului Rutier Iasi au oprit pentru control un auto condus de un tânar, în vârsta de 24 de ani, din mun. Iasi, ce se deplasa pe str. Tudor Vladimirescu din mun Iasi. În urma verificarilor efectuate în baza de date a rezultat ca acesta figureaza dreptul de conducere ,,suspendat’’, în perioada 09.10.2023-06.01.2024. În cauza a fost întocmit dosar penal sub aspectul savârsirii infractiunii de ,,conducerea unui vehicul fara permis de conducere’’

DEPISTAT DUPA CE A PARASIT AUTOTURISMUL SUB INFLUENTA BAUTURILOR ALCOOLICE

La data de 14 noiembrie a.c., politistii rutieri ieseni, au fost sesizati despre faptul ca pe raza mun Iasi a avut loc un accident soldat cu pagube materiale iar conducatorul auto ar fi parasit locul accidentului. În urma verificarilor efectuate, politistii rutieri ieseni împreuna cu politistii din cadrul Sectiei 3 Politie Iasi, în proximitatea locului accidentului, a fost identificat un tânar, în vârsta de 25 de ani, din Iasi, banuit ca ar fi condus autoturismul în cauza. Întrucât soferul emana halena alcoolica, a fost testat alcoolscopic, rezultând o alcoolemie de 0.89 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la o unitate medicala în vederea prelevarii de probe biologice. În cauza a fost întocmit dosar penal sub aspectul savârsirii infractiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante’’.

ACTIUNE DESFASURATA DE POLITISTII IESENI

În perioada 13-14 noiembrie a.c., politistii Biroului Rutier Iasi împreuna cu politistii Sectiei nr.4 Politie Iasi au organizat si executat o actiune, în zona Aeroportului International Iasi, în vederea verificarii legalitatii transportului public de persoane. Au fost obtinute urmatoarele rezultate:  Au fost legitimate 79 persoane;  Au fost controlate 55 de autovehicule;  Au fost aplicate 8 de sanctiuni contraventionale, dintre care: 6 la OUG nr. 195/2002..  Valoarea totala a sanctiunilor contraventionale aplicate este de 11.160 de lei.

ACTIUNE PENTRU SIGURANTA PARTICIPANTILOR LA TRAFIC

La data de 14 noiembrie a.c., politistii Biroului Rutier Iasi, au organizat si executat o actiune, pentru combaterea accidentelor rutiere produse pe fondul nerespectarii normelor rutiere referitoare la prioritatea de trecere a vehiculelor. Au fost obtinute urmatoarele rezultate:  Au fost legitimate 41 persoane;  Au fost sanctionate 23 de persoane;  Au fost aplicate 39 de sanctiuni contraventionale, dintre care: 4 pentru neacordare prioritate vehicule, 4 neacordare prioritate pietoni si 31 pentru alte abateri;  Au fost retinute 8 permise de conducere, dintre care 4 pentru neacordare prioritate vehicule si 4 neacordare prioritate pietoni;  Valoarea totala a sanctiunilor contraventionale aplicate este de 13.745 de lei

ACTIVITATI PREVENTIVE DESFASURATE DE POLITISTII IESENI

La data de 14 noiembrie a.c., politistii din cadrul Biroului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii Iasi au desfasurat activitati informativ – preventive cu elevii Scolii Gimnaziale „Vasile Conta” din Iasi, în baza Campaniei „SIGURANTA ONLINE ”, în vederea reducerii riscului de victimizare în mediul on line, Campaniei de prevenire a faptelor de port sau folosirea de obiecte periculoase în incinta unitatilor de învatamânt, precum si în baza Proiectului de prevenire a violentei psihologice – bullying „IMPACT STOP BULLYING/CYBERBULLYING”, în vederea cresterii gradului de siguranta al tinerilor si prevenirea traficului si consumului de droguri/substante psihoactive interzise. În cadrul activitatilor preventive desfasurate de politisti, au fost abordate teme cu privire la:  Vulnerabilitati ale elevilor în mediul online;  Siguranta pe retelele de socializare;  Riscuri privind jocurile pe internet;  Întelegerea metodelor folosite de infractori pe internet;  Prezentarea formelor de agresiune întâlnite în unitatile de învatamânt;  Influentele negative pe care le poate avea anturajul asupra unui adolescent în comiterea de infractiuni în mediul scolar;  Identificarea factorilor de risc în vederea cresterii gradului de siguranta al elevilor si cadrelor didactice în unitatile de învatamânt, precum si în proximitatea acestora;  Fenomenul de violenta fizica si psihologica, precum si comportamentele deviante în incinta si în zonele adiacente unitatilor de învatamânt;  Constientizarea impactului si a consecintelor comportamentului de tip bullying si cyberbullying;  Anturajul si influentele acestuia comportamentului minorilor;  Aspecte legislative: riscurile si consecintele asociate comportamentelului infractional;  Aspecte legislative: prevenirea consumului su traficului de droguri, cauzele si consecintele consumului de substante psihoactive interzise. Beneficiarii acestor activitati preventive au fost un numar de 136 de elevi si 5 de cadre didactice.