Mastercard deschide perioada înscrierilor pentru Fondul de Inovare Strive EU

Mastercard deschide marţi perioada de depunere a cererilor de aplicare pentru Fondul de Inovare Strive EU, o nouă iniţiativă menită să accelereze dezvoltarea soluţiilor pentru susţinerea micilor întreprinderi europene în călătoria lor digitală, a anunţat marţi compania.

Astfel, Fondul de Inovare Strive EU va acorda granturi fără capitalizare de până la 500.000 de euro pentru până la 20 de proiecte din statele membre ale UE, oferind de asemenea asistenţă tehnică şi îndrumare pentru a sprijini accelerarea dezvoltării soluţiilor lor.

Conform sursei citate, înscrierile sunt deschise pentru entităţi de toate dimensiunile – de la startup-uri la companii mai mature, cu condiţia să solicite inovaţii care să ajute comunitatea de mici întreprinderi din Europa să deblocheze capitalul de lucru şi de credit prin finanţare integrată, să facă trecerea în mediul digital în condiţii de siguranţă, consolidând securitatea cibernetică, să navigheze prin preferinţele în continuă evoluţie ale consumatorilor şi aşteptările de reglementare referitoare la sustenabilitatea mediului înconjurător şi să valorifice inteligenţa artificială (IA) pentru a economisi timp şi a genera profit.

Fondul de Inovare este cea mai recentă dezvoltare a programului global Strive derulat de Mastercard şi prima activitate dedicată din cadrul Strive EU, care a fost lansat în noiembrie anul trecut în Parlamentul European şi care va fi implementat de Caribou Digital.

Lansat iniţial în 2021 şi susţinut de Mastercard Center for Inclusive Growth, Strive este un portofoliu de programe filantropice care vizează sprijinirea a peste 10 milioane de întreprinderi mici din întreaga lume pentru a prospera în economia digitală.

„Prin intermediul Strive EU, Mastercard îşi propune să stimuleze în continuare rezilienţa şi creşterea comunităţii întreprinderilor mici din Europa, susţinând noile inovaţii în cadrul UE care ajută întreprinderile mici să obţină capital, să facă tranziţia la mediul digital, să îşi extindă reţeaua şi expertiza”, se mai precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, Strive EU se va baza pe punctele forte a două iniţiative deja existente, respectiv Strive Cehia şi Strive UK. De la lansarea în 2021, Strive UK a ajuns la peste un milion de antreprenori, conectându-i la resurse, instruire şi mentori pentru a-i ajuta să navigheze în economia digitală.

Strive Cehia lucrează intens pentru a creşte rapid capacităţile stakeholderilor locali, ajungând la IMM-uri din întreaga ţară cu noi linii de servicii, inclusiv peer shadowing şi asistenţă tehnică, cu scopul de a ajunge la peste 250.000 de IMM-uri.

„Progresele digitale au potenţialul de a servi drept punte pentru a se asigura că toată lumea, în special întreprinderile mici care ne alimentează economiile, dispune de instrumentele necesare pentru a creşte şi a-şi dezvolta afacerile şi pentru a rămâne reziliente. Aşteptăm cu nerăbdare să învăţăm din programele Strive de până acum şi să extindem raza de acţiune şi amploarea în toată Europa”, a declarat Payal Dalal, Senior Vice President of Social Impact, International Markets, Mastercard Center for Inclusive Growth.

Pe lângă Fondul de inovare, Mastercard va înfiinţa un Consiliu al Întreprinderilor Mici Strive EU pentru a reuni ecosistemul antreprenorial european şi a încuraja colaborarea. Prezidat de Mark Barnett, consiliul va fi format din 10-15 experţi influenţi, entităţi din sectorul privat şi reprezentanţi ai întreprinderilor mici, care vor fi anunţaţi la începutul lunii februarie.

Consiliul întreprinderilor Mici Strive EU va juca un rol esenţial în selectarea beneficiarilor finali ai Fondului de Inovare, precum şi în sprijinirea câştigătorilor cu bunuri sau servicii şi resurse financiare, inclusiv mentorat pe tot parcursul iniţiativei.

„Adoptarea tehnologiilor şi a inovaţiilor este resortul prin care se atinge sustenabilitatea în afaceri. Dacă corporaţiile şi administraţia publică s-au alăturat acestui trend, întreprinderile mici nu au adoptat încă pe deplin posibilităţile şi impactul noilor tehnologii. Afacerile mici sunt fundamentul comunităţilor noastre şi au un impact economic semnificativ. Cu toate acestea, administrarea unei afaceri mici este mai dificilă şi complicată. Mai mult de 40% dintre IMM-uri au fost expuse riscului de închidere din cauza efectelor legate de pandemie, evidenţiind nevoia de reţele, finanţare, instrumente şi resurse pentru a prospera în economia digitală. Prin Strive EU, avem posibilitatea de a sprijini redresarea şi dezvoltarea durabilă a întreprinderilor mici într-un peisaj economic în continuă schimbare”, a declarat Cosmin Vladimirescu, general manager Mastercard România şi Croaţia.

Conform sursei citate, perioada de înscrieri este deschisă până pe 11 martie 2024, la ora 12:00, ora Europei Centrale. Jurizarea va avea loc în luna iunie, iar beneficiarii finali vor fi anunţaţi în noiembrie 2024.

Mastercard este o companie de tehnologie în industria globală de plăţi. AGERPRES