La Chișinău au fost comemorate victimele Holocaustului

Chişinău, 25 ian. /MOLDPRES/. Un miting de comemorare a victimelor Holocaustului a avut loc astăzi la Monumentul ”Victimelor fascismului” din capitală, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat președintele R. Moldova, Maia Sandu, Ambasadorul Statului Israel la Chișinău, Joel Lion, ministrul Culturii Sergiu Prodan, președintele Comunității Evreiești, Alexander Bilinkis, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău și ai comunității evreiești.

În alocuțiunea sa, președintele R. Moldova, Maia Sandu, a menționat că pentru țara noastră, tragedia poporului evreu, a romilor și a tuturor celorlalți care au suferit pe acest pământ în timpul Holocaustului este și va fi întotdeauna o rană adâncă. Aceste comunități, care au trecut prin încercări de neimaginat, sunt parte integrantă din istoria noastră și reprezintă modele de reziliență și curaj în fața adversității.

”În fiecare an, ne adunăm pentru a comemora, împreună, un capitol atât de întunecat al istoriei omenirii, încât nu putem decât să ne cutremurăm, de fiecare dată, când ne amintim de supliciul milioanelor de oameni care au căzut victime Holocaustului. Dar astăzi îmi pare aproape nepotrivit să menționez cuvântul „istorie” – când vorbim de istorie, riscăm să ne amăgim că răul care a condus la această atrocitate fără precedent a rămas undeva în trecut.  Însă nu este așa: la 7 octombrie 2023, alți oameni nevinovați – copii, femei, vârstnici – au plătit cu viața pentru că există în continuare pe această lume minți pervertite de ură, gata să ucidă, să tortureze, să violeze și să schilodească. La aproape opt decenii de când s-a spus „niciodată”, omenirea a asistat, neputincioasă, la o nouă tragedie.  Nu vorbim despre istorie, ci despre prezent – un prezent care ne demonstrează, din nou, că învățămintele trecutului nu au fost pe deplin însușite, un prezent în care antisemitismul rămâne larg răspândit și în care, în multe locuri, evreii încă se tem pentru viața lor când merg la sinagogă, la școală sau în alte locuri importante pentru viața comunității lor”, a subliniat șefa statului.

Potrivit oficialului, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, este nevoie, în toată lumea, de un efort colectiv pentru ca ura, bigotismul și prejudecățile să nu mai reușească să prindă rădăcini – pentru că ele sunt sursele răului care se transformă în crime monstruoase.

În context, președintele comunității evreiești, Alexander Bilinkis, a afirmat că la 27 ianuarie 1945 a fost eliberat unul dintre cele mai mari lagăr nazist de concentrare Auschwitz-Birkenau. „Aici au fost nimiciți nu mai puțin de 1,1 milioane de oameni, dintre care un milion erau evrei. Au trecut aproape 80 de ani, dar memoria trebuie păstrată. Se cunoaște că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, naziștii și aliații lor au nimicit peste 6 milioane de evrei. În Republica Moldova mai sunt în viață 23 de persoane care au supraviețuit ghetourilor și lagărelor de concentrare, persoane care au peste 80 de ani. „Suntem obligați să ne cunoaștem propria istorie și să diminuăm riscurile să se repete acele evenimente tragice. Tragedia nu trebuie să se mai repete niciodată și pentru acest fapt avem cu toții responsabilitatea”, a constatat Alexander Bilinkis.

În cadrul manifestării, a fost transmis un mesaj din partea lui Robert Cerari, președintele Asociației Bare-Rom,  care a amintit despre suferințele evreilor și romilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Ne gândim cu sufletul tremurând inclusiv la cele sute mii de romi torturați de naziști în acele zile negre. Suntem din nou îngroziți de inumanitatea crimelor comise împotriva popoarelor din Europa. În timp ce ne plecăm capetele în memoria victimelor, trebuie să ne gândim și la acei oameni care au trecut prin ororile distrugerilor în masă și care trăiesc aproape de noi. Este de datoria noastră să avem grijă de ei, să le oferim ajutor, respectul și bătrânețea demnă pe care o merită”, a  subliniat Robert Cerari.

Parlamentul Republicii Moldova a condamnat Holocaustul în iulie 2014, adoptând o declarație politică de acceptare a Raportului Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului, prezidată de Elie Wiesel. Declarația politică mai condamnă orice tentative de ignorare și negare a Holocaustului și aduce un omagiu victimelor și supraviețuitorilor acestuia.

Anual, la 27 ianuarie este marcată Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Acest lucru a fost decis prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite, adoptată în 2005. În Republica Moldova, Ziua naţională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată anual din 2015, conform unei hotărâri aprobate de Parlament.