Lansarea celor trei volume „Istoria vieții culturale ieșene în comunism (1944 – 1989) – Lumea în care s-a trăit” de Constantin Parascan

Biblioteca Centrală Universitară „Mihail Eminescu” a găzduit un eveniment de seamă: lansarea celor trei volume „Istoria vieții culturale ieșene în comunism (1944 – 1989) – Lumea în care s-a trăit” de Constantin Parascan, apărute la Editura Junimea și prezentate de academicianul Mihai Cimpoi, criticul literar Livia Iacob și scriitorul Cassian Maria Spiridon.
Cu această ocazie primarul Mihai Chirica i-a înmânat personal titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași ui Constantin Parascan, scriitorul care „a reușit să cunoască poate cel mai bine opera și sufletul marelui Ion Creangă”.
Într-o fericită coincidență, evenimentul a avut loc în preziua aniversării lui Constantin Parascan, care astăzi, 26 ianuarie, împlinește frumoasa vârstă de 80 de ani!
Constantin Parascan a urmat cursurile școlii gimnaziale din satul natal, ale liceelor teoretice din Târgu Ocna și Onești și, ulterior, ale Facultății de Litere a Universității din Iași (secția română – italiană). A fost șeful de promoție al generației sale, debutând cu lucrări literare încă din acea perioadă. Imediat după absolvirea facultății a început cariera în domeniul muzeologiei, devenind muzeograf la Bojdeuca „Ion Creangă”. Între 1984 și 1989 a fost șef de secție la Muzeul de Literatură din Iași, ipostază din care a vegheat la buna desfășurare a lucrărilor de restaurare a Bojdeucii și a conturării tematicii expoziției de bază.
Preocuparea pentru cercetare, în mare parte axată pe viața și opera lui Ion Creangă, a fost dublată de o intensă activitate susținută pe tărâmul literar, concretizată în peste 50 de cărți, volume de poezie și romane.
A avut merite și în ceea ce privește deschiderea Casei memoriale „George Topîrceanu” și a Muzeul „Mihai Eminescu”. Totodată, ieșenii îi datorează reînvierea tradiției cenaclurilor literare susținute în Casa Pogor, prin inițiativa pe care a avut-o, începând din anul 1975, de a reînființa Cenaclul Literar „Junimea”.