Artmark: Machete filatelice, autografe celebre, capodopere de la începutul tiparului românesc – în licitaţie

Machete filatelice originale, autografe celebre şi câteva capodopere ale începutului tiparului românesc, dar şi scrisori trimise de Constantin Brâncuşi către nepoata sa se vor regăsi în Licitaţia A10 by Artmark „Îndreptarea Legii”, programată pe 6 februarie.

Este vorba despre o serie de machete originale, extrem de rare, realizate în vremea regalităţii, dar şi în perioada comunismului, în vederea imprimării mărcilor poştale de unul dintre cei mai valoroşi graficieni, ilustratori şi creatori de bandă desenată de la noi, Ary Murnu (1881 – 1971), transmite Artmark.

Licitaţia cuprinde şi un segment important de carte veche, cu loturi precum „Îndreptarea Legii”, cel mai important codice de legi apărut în Evul Mediu în Ţările Române. Un exemplar incomplet, dar restaurat, realizat din dorinţa Mitropolitului Ştefan al Ţării Româneşti, în tipografia Domnitorului Matei Basarab, are în licitaţie un preţ de pornire de 900 de euro. Se remarcă şi piese precum „Evanghelia” lui Şerban Cantacuzino (Bucureşti, 1682) şi „Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie” din vremea lui Constantin Brâncoveanu (Buzău, 1702) – ambele piese foarte rare, de colecţie.

Cărţi de colecţie cu dedicaţii şi autografe ale autorilor, precum „Huliganii”, de Mircea Eliade (o ediţie ediţie princeps, în două volume, editată la Bucureşti în 1935), „Icoane de lemn”, de Tudor Arghezi (princeps din Capitală, publicată în 1930), „Zodia Cancerului”, de Mihail Sadoveanu (princeps, Bucureşti, 1929), „Viaţa lui Mihai Eminescu”, de George Călinescu (Bucureşti, 1932, cu dedicaţia şi semnătura olografă a scriitorului), „Niculăiţă Minciună”, de Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti (cu ilustraţii, Bucureşti, 1922) sau „Prăvale-Baba”, de Ionel Teodoreanu (Bucureşti, 1939, cu dedicaţia şi semnătura olografă a romancierului) vor fi prezente în licitaţie.

În aşteptarea întâlnirii cu publicul sunt şi câteva manuscrise importante, precum două piese excepţionale, de colecţie: scrisori trimise de Constantin Brâncuşi către nepoata sa Ileana Brâncuşi (Paris, 1937 – 1938), însoţite de unul din plicurile originale.

Totodată, evenimentul prezintă câteva documente personale ale părintelui Gala Galaction – precum certificatul de căsătorie, livretul militar şi diploma de Teologie, dar şi teza de doctorat a regretatului actor Mircea Albulescu.

Toate piesele pot fi admirate în expoziţiile cu intrare liberă, de la Palatul Cesianu-Racoviţă, de luni până duminică, în intervalul orar 10,00 – 20,00. AGERPRES/