ACTIUNI ALE POLITIEI IESENE PENTRU SIGURANTA CETATENILOR

La data de 20 februarie 2024 politistii ieseni au intervenit la peste 85 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112. Au fost aplicate peste 300 de sanctiuni contraventionale, iar în urma actiunilor si interventiilor au fost sesizate peste 20 de infractiuni. Politistii au actionat, la nivelul judetului Iasi, pentru prevenirea faptelor antisociale si mentinerea ordinii si sigurantei publice. Au fost organizate 3 actiuni si s-a intervenit la 88 de evenimente, dintre care 73 au fost sesizate prin 112. În urma activitatilor au fost aplicate 327 de sanctiuni contraventionale, în valoare totala de peste 151.195 de lei si au fost constatate 23 de infractiuni. Siguranta rutiera si salvarea de vieti sunt, de asemenea, prioritati ale politiei iesene. Astfel, politistii rutieri au desfasurat activitati pentru prevenirea accidentelor de circulatie. Au fost retinute, în vederea suspendarii dreptului de a conduce, 34 de permise de conducere si retrase 15 certificate de înmatriculare.

BARBATI RETINUTI PENTRU FURT CALIFICAT

La data de 19 februarie a.c., politistii Sectiei nr. 3 Politie Iasi au retinut doi barbati, de 44 de ani, banuiti de comiterea infractiunii de furt calificat. Din cercetari a rezultat ca la data de 16 ianuarie a.c., acestia, prin folosirea unui dispozitiv improvizat care blocheaza activarea sistemului de închidere centralizata a usilor unui autovehicul, prin bruierea semnalului aferent acestui sistem, ar fi sustras din autoturismul persoanei vatamate (un tânar de 24 de ani), suma de 90.000 de lei. În baza probatoriului administrat, cei doi au fost retinuti de politisti pentru 24 de ore. La data de 20.02.2024, barbatii au fost prezentati Parchetului de pe lânga Judecatoria Iasi si Judecatoriei Iasi, instanta dispunând luarea masurii arestarii preventive a acestora pentru 30 de zile.

RETINUTI DE POLITISTI PENTRU FURT CALIFICAT

La data de 20 februarie a.c., politistii Sectiei nr. 4 Politie Rurala Miroslava au retinut doi tineri, de 18, respectiv 20 de ani, banuiti de comiterea infractiunii de furt calificat. Din cercetari a rezultat ca în perioada 25/26 ianuarie a.c., acestia ar fi patruns fara drept în gradina imobilului persoanei vatamate, un barbat de 61 de ani, din comuna Horlesti, de unde ar fi sustras 15 baloti de lucerna, cauzând un prejudiciu de 450 de lei. De asemenea, la data de 02.02.2024, acestia ar fi sustras un atelaj hipo de pe drumul public din comuna Horlesti, apartinând unui barbat de 72 de ani. În baza probatoriului administrat, cei doi au fost retinuti de politisti pentru 24 de ore. La data de 21.02.2024, acestia vor fi prezentati Parchetului de pe lânga Judecatoria Iasi si Judecatoriei Iasi cu propuneri legale.

MANDAT DE EXECUTARE PUS ÎN APLICARE DE POLITISTI

La data de 20 februarie a.c., politistii din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale Iasi – Biroul Urmariri au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de Judecatoria Neamt, pe numele unui barbat, în vârsta de 32 de ani. Acesta a fost condamnat la pedeapsa de un an si 13 luni închisoare pentru comiterea infractiunii de furt calificat. Barbatul a fost depus în Penitenciarul Iasi.

LA VOLAN SUB INFLUENTA BAUTURILOR ALCOOLICE

La data de 20 februarie 2024, politistii din cadrul Biroului Rutier Iasi au oprit pentru control un autoturism condus de un barbat, în vârsta de 60 de ani, ce se deplasa în municipiul Iasi. Întrucât soferul emana halena alcoolica, a fost testat alcoolscopic, rezultând o alcoolemie de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la o unitate medicala în vederea prelevarii de probe biologice. În cauza a fost întocmit dosar penal sub aspectul savârsirii infractiunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante. * La data de 20 februarie 2024, politistii din cadrul Sectiei nr. 6 Politie Rurala Pascani au oprit pentru control un autoturism condus de un barbat, în vârsta de 45 de ani, ce se deplasa pe raza comunei Tatarusi. Întrucât soferul emana halena alcoolica, a fost testat alcoolscopic, rezultând o alcoolemie de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la o unitate medicala în vederea prelevarii de probe biologice. În cauza a fost întocmit dosar penal sub aspectul savârsirii infractiunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante.

ACTIUNE DESFASURATA DE POLITISTII BIROULUI RUTIER IASI

La data de 20 februarie 2024, politistii Biroului Rutier Iasi au organizat si executat o actiune pe raza municipiului Iasi, pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere, respectiv a celor produse pe fondul neacordarii prioritatii de trecere pietonilor. Au fost legitimate 52 de persoane, fiind aplicate 65 de sanctiuni contraventionale, dintre care: 13 pentru neacordare prioritate pietoni, iar 52 pentru alte abateri. Valoarea totala a sanctiunilor contraventionale aplicate este de 24.750 de lei. Totodata, au fost retinute 13 permise de conducere pentru neacordare prioritate pietoni.