ACTIUNI ALE POLITIEI IESENE PENTRU SIGURANTA CETATENILOR

 

La data de 06 martie 2024 politistii ieseni au intervenit la peste 60 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112. Au fost aplicate peste 300 de sanctiuni contraventionale, iar în urma actiunilor si interventiilor au fost sesizate peste 20 de infractiuni. Politistii au actionat, la nivelul judetului Iasi, pentru prevenirea faptelor antisociale si mentinerea ordinii si sigurantei publice. Au fost organizate 7 actiuni si s-a intervenit la 64 de evenimente, dintre care 50 au fost sesizate prin 112. În urma activitatilor au fost aplicate 306 de sanctiuni contraventionale, în valoare totala de peste 96.020 de lei si au fost constatate 24 de infractiuni. Siguranta rutiera si salvarea de vieti sunt, de asemenea, prioritati ale politiei iesene. Astfel, politistii rutieri au desfasurat activitati pentru prevenirea accidentelor de circulatie. Au fost retinute, în vederea suspendarii dreptului de a conduce, 14 permise de conducere si retrase 7 certificate de înmatriculare.

 

 

BARBAT RETINUT DE POLITISTI

La data de 06 martie 2024, politistii din cadrul Sectiei nr. 4 Politie Rurala Miroslava au retinut un barbat de 55 de ani banuit de comiterea infractiunii prevazuta de art. 47, alin . 1 din Legea nr. 217/2003 (încalcarea obligatiilor dispuse de o instanta de judecata prin ordin de protectie) si a infractiunii de amenintare. Din cercetari a rezultat ca la data de 03.03.2024, acesta s-ar fi deplasat la domiciliul mamei sale, din comuna Tibana, încalcând ordinul de protectie emis de Judecatoria Iasi la data de 09.11.2023, si i-ar fi adresat amenintari cu acte de violenta. În urma probatoriului administrat în cauza, acesta a fost retinut de politisti pentru o perioada de 24 de ore. La data de 07 martie 2024, acesta va fi prezentat Parchetului de pe lânga Judecatoria Iasi si Judecatoriei Iasi cu propuneri legale.

ACTIUNE DESFASURATA DE POLITISTI PENTRU MENTINEREA UNUI CLIMAT DE SIGURANTA PUBLICA

La data de 06 martie a.c, politistii din cadrul Sectiei nr. 2 Politie Rurala Ciurea au actionat pe raza de competenta în vederea asigurarii climatului de ordine si siguranta publica, prevenirii transporturilor ilegale de material lemnos, prevenirii furturilor de animale si respectarii regimului rutier. Au fost legitimate 75 de persoane, au fost controlate 22 de autovehicule si au fost aplicate 15 sanctiuni contraventionale, dintre care 12 la OUG nr. 195/2002, iar 3 pentru alte abateri. Valoarea totala a sanctiunilor aplicate este de 4.160 de lei.

ACTIVITATI PREVENTIVE ALE POLITISTILOR IESENI

La data de 06 martie 2024, politistii din cadrul Biroului Siguranta Scolara Iasi, Biroului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii Iasi si Sectiei nr. 9 Politie Rurala Hârlau au actionat pe raza sectiei pentru prevenirea delincventei juvenile, în incinta si în zonele adiacente unitatilor de învatamânt si a absenteismului scolar, dar si pentru cresterea gardului de siguranta în ceea ce îi priveste pe elevi si profesori. Cu aceasta ocazie, au fost legitimate 4 persoane, fiind desfasurate 14 activitati preventiv – educative în mai multe unitati de învatamânt. Pe parcursul activitatilor derulate în unitatile de învatamânt au fost abordate teme cu privire la cauzele aparitiei violentei în rândul elevilor si formele de manifestare ale acesteia; aspecte legislative: infractiunea, consecintele încalcarii legii penale de catre minori; portul de obiecte periculoase în spatiul public si în interiorul scolii; prevenirea traficului de persoane (cauzele traficului de persoane, influentele anturajului, formele de exploatare si modalitati de recrutare ale victimelor); prevenirea comportamentului de tip bullying si cyberbullying. Au participat 635 de elevi si 30 de cadre didactice.