ACTIUNI ALE POLITIEI IESENE PENTRU SIGURANTA CETATENILOR

 

La data de 10 martie 2024 politistii ieseni au intervenit la peste 100 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112. Au fost aplicate peste 400 de sanctiuni contraventionale, iar în urma actiunilor si interventiilor au fost sesizate peste 30 de infractiuni. Politistii au actionat, la nivelul judetului Iasi, pentru prevenirea faptelor antisociale si mentinerea ordinii si sigurantei publice. Au fost organizate 7 actiuni si s-a intervenit la 116 de evenimente, dintre care 105 au fost sesizate prin 112. În urma activitatilor au fost aplicate 444 de sanctiuni contraventionale, în valoare totala de peste 171.110 de lei si au fost constatate 33 de infractiuni. Siguranta rutiera si salvarea de vieti sunt, de asemenea, prioritati ale politiei iesene. Astfel, politistii rutieri au desfasurat activitati pentru prevenirea accidentelor de circulatie. Au fost retinute, în vederea suspendarii dreptului de a conduce, 49 de permise de conducere si retrase 16 certificate de înmatriculare.

BARBAT RETINUT PENTRU ÎNCALCAREA ORDINULUI DE PROTECTIE

În dimineata zilei de 09.03.2024, Politia Orasului Târgu Frumos a fost sesizata prin apel 112 de o femeie din comuna Baltati, jud. Iasi cu privire la faptul ca fratele sau, de 45 de ani, din aceeasi localitate, a încalcat ordinul de protectie emis de Judecatoria Pascani. Politistii Sectiei 7 Politie Rurala Târgu Frumos deplasati la fata locului au constatat ca cele sesizate se confirma, barbatul fiind depistat în curtea tatalui sau, încalcând obligatia dispusa de instanta de judecata de a nu se apropia de acesta si de locuinta sa la o distanta mai mica de 100 m. A fost întocmit dosar penal sub aspectul savârsirii infractiunii de încalcarea ordinului de protectie, prevazuta si pedepsita de art. 47 din Legea 217/2003. Cel în cauza a fost condus la sediul politiei, iar în urma probatoriului administrat politistii au dispus masura retinerii acestuia pentru 24 de ore, fiind introdus în arestul IPJ Iasi. La data de 10.03.2024, barbatul a fost prezentat Parchetul de pe lânga Judecatoria Pascani, ocazie cu care procurorul a dispus luarea masurii controlului judiciar fata de acesta pentru 60 de zile.

RETINUT DE POLITISTI PENTRU TÂLHARIE

La data de 10 martie a.c., politistii din cadrul Biroului de Investigatii Criminale Iasi au retinut un tânar, de 26 de ani, banuit de comiterea infractiunii de tâlharie. Din cercetari a rezultat ca la data de 17 februarie a.c., acesta ar fi smuls din mâna persoanei vatamate, o femeie de 37 de ani, prin întrebuintarea de acte cu violenta, telefonul mobil. În baza probatoriului administrat în cauza, acesta a fost retinut de politisti pentru 24 de ore. La data de 11 martie a.c., tânarul va fi prezentat Parchetului de pe lânga Judecatoria Iasi si Judecatoriei Iasi cu propuneri legale.

ORDIN DE PROTECTIE PROVIZORIU EMIS DE POLITISTI

La data de 10 martie a.c., politistii din cadrul Sectiei nr. 1 Politie Iasi au fost sesizati de catre o femeie cu privire la faptul ca fiul ei a provocat scandal si a alungat-o din locuinta. Din cercetari a rezultat ca, în timp ce se aflau la locuinta din municipiul Iasi, barbatul de 44 de ani ar fi provocat scandal, i-ar fi adresat cuvinte jignitoare si ar fi alungat-o din casa. Politistii au emis un ordin de protectie provizoriu pentru o perioada de 5 zile fata de barbat.

LA VOLAN FARA PERMIS DE CONDUCERE

La data de 10 martie 2024, politistii din cadrul Serviciului Rutier – Biroul Drumuri Nationale si Europene au oprit pentru control un autoturism, condus de un barbat, în vârsta de 54 ani, ce se deplasa pe DE583, în localitatea Letcani. În urma verificarilor efectuate în baza de date a rezultat ca acesta ar avea permisul de conducere retinut. În cauza a fost întocmit dosar penal sub aspectul savârsirii infractiunii de conducere a unui vehicul fara permis de conducere.

ACTIUNI DE AMPLOARE ALE POLITISTILOR SERVICIULUI RUTIER IASI

În ziua de 09.03.2024, în intervalul orar 09:00 – 17:00, efectivele de politie rutiera din cadrul I.P.J. Iasi – Serviciul Rutier au organizat si desfasurat actiuni punctuale pe arterele de circulatie aflate în aria de responsabilitate, pe linia combaterii nerespectarii normelor referitoare la viteza de deplasare. În cadrul activitatilor desfasurate au fost aplicate 153 de sanctiuni contraventionale, dintre care 107 pentru nerespectarea regimului legal de viteza, iar 46 pentru alte abateri. De asemenea, au fost retinute 40 de permise de conducere 107 pentru nerespectarea regimului legal de viteza.

ACTIUNI DESFASURATE DE POLITISTII BIROULUI RUTIER IASI

La data de 10 martie 2024, politistii Biroului Rutier Iasi au organizat si executat o actiune pe raza municipiului Iasi, pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere, respectiv a celor produse pe fondul neacordarii prioritatii de trecere a pietonilor. Au fost legitimate 30 de persoane, fiind aplicate 40 de sanctiuni contraventionale, dintre care 12 pentru neacordare prioritate pietoni, iar 28 pentru alte abateri, în valoare totala de 18.505 lei. Totodata, au fost retinute 14 permise de conducere si a fost retras un certificat de înmatriculare. * La data de 10 martie 2024, politistii Biroului Rutier Iasi au organizat si executat o actiune în municipiul Iasi, pe linia prevenirii si combaterii conducerii autovehiculelor de catre persoane aflate sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor psihoactive. Au fost efectuate 157 de testari alcoolscopice, fiind aplicate 8 sanctiuni contraventionale, dintre care 4 pentru conducere sub influenta alcoolului, iar 4 pentru alte abateri, în valoare totala de 6.600 lei. Totodata, au fost retinute 4 permise de conducere.

ACTIUNE DESFASURATA DE POLITISTI PENTRU MENTINEREA UNUI CLIMAT DE SIGURANTA PUBLICA

La data de 10 martie a.c, politistii din cadrul Politiei Orasului Hârlau si Sectiei nr. 9 Politie Rurala Hârlau au actionat pe raza de competenta în vederea asigurarii climatului de ordine si siguranta publica, în scopul prevenirii conflictelor stradale si a infractiunilor comise cu violenta si de tulburare a ordinii si linistii publice, pentru verificarea respectarii normelor legale privind circulatia pe drumurile publice. Au fost legitimate 265 de persoane, au fost verificate 193 de autovehicule si 13 atelaje hipo, fiind aplicate 84 de sanctiuni contraventionale, dintre care 63 la OUG nr. 195/2002, iar 21 la Legea nr. 61/1991. Valoarea totala a sanctiunilor aplicate este de 17.735 de lei. Totodata, au fost retinute 3 permise de conducere si a fost retras un certificat de înmatriculare.