Coaliţia ”Votez pentru sănătate” propune 9% din PIB pentru sistemul sanitar

Coaliţia „Votez pentru sănătate” propune alocarea a 9% din PIB pentru sistemul sanitar, astfel încât românii să aibă acces la îngrijiri medicale la standarde europene şi numărul deceselor cauzate de boli prevenibile şi tratabile să fie redus.

Miercuri, coaliţia a lansat, la Palatul Parlamentului, campania „Votez pentru Sănătate”, care pledează pentru „O sănătate nouă”, principiile manifestului vizând, printre altele, creşterea speranţei de viaţă la nivel european prin educaţie, prevenţie şi management corect de caz, acces la timp la tratament inovativ, eficientizarea finanţării sănătăţii şi a colectărilor la Fondul de asigurări de sănătate, transparentizarea cheltuielilor, menţinerea personalului medico – sanitar în România, redefinirea şi valorizarea rolului medicilor şi farmaciştilor, digitalizarea sistemului.

Campania, iniţiativă a societăţii civile, susţinută de 30 de organizaţii şi asociaţii de pacienţi, a dat startul unei caravane de dezbateri în Bucureşti, Iaşi, Buzău, Craiova, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Timişoara şi alte oraşe din ţară.

„Această iniţiativă este esenţială pentru a fi siguri că următorii patru ani, care vor fi dificili din punct de vedere bugetar, nu vor afecta şi mai mult pacienţii români”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

 

Potrivit unui studiu citat de Coaliţia „Votez pentru sănătate”, speranţa de viaţă a românilor este a treia cea mai scăzută din UE: 75,3 ani, faţă de 80,7 ani, media europeană, iar un român ajuns la 65 de ani mai are în faţă doar patru ani de viaţă sănătoasă, de două ori mai puţin faţă de media europeană.

Consilierul prezidenţial Diana Păun a calificat propunerea de alocare a 9% din PIB pentru Sănătate drept „o iniţiativă admirabilă şi ambiţioasă”.

„Este un obiectiv care ar putea să ofere resursele necesare pentru a aduce îmbunătăţiri semnificative în sistem. Este necesar să stabilim un orizont de timp, ca să nu dureze 10 ani, cum vom gestiona aceste fonduri pentru a fi eficiente, cum vom controla ‘consumul’ în balanţă cu investiţiile care se fac”, a spus Diana Păun, la dezbaterea organizată miercuri de Coaliţia „Votez pentru sănătate”.

 

La rândul său, consilierul de stat în Cancelaria prim-ministrului Carmen Orban a transmis că fondurile pentru sănătate pot fi majorate prin accesarea fondurilor europene, introducerea asigurărilor complementare, reorganizarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

„Digitalizare va reprezenta, de asemenea, saltul în îmbunătăţirea sistemului sanitar. Anul acesta a fost demarat cel mai mare proiect pentru digitalizarea sistemului medical din România. (…) Vorbim de aproximativ 750 de milioane de lei pentru 207 proiecte de digitalizare a spitalelor din întreaga ţară, alte 100 de milioane de euro pentru digitalizarea CNAS şi despre 500 de milioane de lei pentru digitalizarea Ministerului Sănătăţii, a Direcţiilor de sănătate publică şi a instituţiilor aflate în subordinea acestora”, a spus Orban. AGERPRES