𝗨𝗦𝗩 𝗜𝗮𝘀̦𝗶 𝗮 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗶𝘁 𝗱𝗲𝗰𝗼𝗿𝗮𝘁̦𝗶𝗮 𝗿𝗲𝗴𝗮𝗹𝗮̆ „𝗡𝗶𝗵𝗶𝗹 𝗦𝗶𝗻𝗲 𝗗𝗲𝗼”

Rectorul USV Iași, prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, a participat luni, 11 martie 2024, la Castelul Peleș, la ceremonia organizată de Casa Regală a României, ocazie cu care Universitatea de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi a primit Decorația Regală „Nihil Sine Deo”.
Majestatea Sa, Principesa Margareta, Custodele Coroanei României, i-a înmânat medalia rectorului.
„𝗣𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮 𝗼𝗻𝗼𝗿𝗮 𝗮𝗰𝘁𝗶𝘃𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗳𝗲𝘀𝗼𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝘀̦𝗶 𝘀𝘁𝘂𝗱𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗹𝗼𝗿 𝘀𝗮̆𝗶 𝗿𝗲𝗻𝘂𝗺𝗶𝘁̦𝗶 𝘀𝗮𝘃𝗮𝗻𝘁̦𝗶 𝘀̦𝗶 𝗽𝗿𝗮𝗰𝘁𝗶𝗰𝗶𝗲𝗻𝗶 𝗶̂𝗻 𝗱𝗼𝗺𝗲𝗻𝗶𝘂𝗹 𝘀̦𝘁𝗶𝗶𝗻𝘁̦𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗮𝗽𝗹𝗶𝗰𝗮𝘁𝗲 𝗮𝗴𝗿𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝗲𝗶, 𝗵𝗼𝗿𝘁𝗶𝗰𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗶𝗶 𝘀̦𝗶 𝘇𝗼𝗼𝘁𝗲𝗵𝗻𝗶𝗲𝗶. 𝗦𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮 𝗶̂𝗻𝗰𝘂𝗿𝗮𝗷𝗮 𝗼𝗿𝗶𝗲𝗻𝘁𝗮̆𝗿𝗶𝗹𝗲 𝗮𝗰𝘁𝘂𝗮𝗹𝗲 𝗺𝗼𝗱𝗲𝗿𝗻𝗲 𝗶̂𝗻 𝗱𝗶𝗿𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗮 𝗽𝗿𝗼𝘁𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗲𝗶 𝘀̦𝗶 𝗶𝗻𝗴𝗶𝗻𝗲𝗿𝗶𝗲𝗶 𝗺𝗲𝗱𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲𝘇𝘃𝗼𝗹𝘁𝗮̆𝗿𝗶𝗶 𝗿𝘂𝗿𝗮𝗹𝗲 𝘀̦𝗶 𝗯𝗶𝗼𝘁𝗲𝗵𝗻𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗲𝗶 𝗮𝗴𝗿𝗶𝗰𝗼𝗹𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗨𝗻𝗶𝘃𝗲𝗿𝘀𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗱𝗼𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗲 𝘀𝗮̆ 𝗱𝗲𝘃𝗶𝗻𝗮̆ 𝘂𝗻 𝗰𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗱𝗲 𝗰𝗲𝗿𝗰𝗲𝘁𝗮𝗿𝗲 𝗮𝗰𝘁𝗶𝘃𝗮̆ 𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗯𝗹𝗲𝗺𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗽𝗿𝗲𝘇𝗲𝗻𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗻𝗼𝘀𝘁𝗿𝘂 – 𝗱𝗲𝘀̦𝗲𝗿𝘁𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝗿𝗲, 𝗿𝗲𝘇𝗶𝘀𝘁𝗲𝗻𝘁̦𝗮 𝗱𝗮̆𝘂𝗻𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝘀̦𝗶 𝗻𝗲𝗰𝗲𝘀𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗮𝗱𝗮𝗽𝘁𝗮̆𝗿𝗶𝗶 𝗹𝗮 𝗰𝗼𝗻𝗱𝗶𝘁̦𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗰𝗹𝗶𝗺𝗮𝘁𝗶𝗰𝗲”, se arată în motivația acordării decorației.
Decorația regală „Nihil Sine Deo” este o distincție ce se acordă prin decizia Șefului Familiei Regale a României. Decorația poate fi acordată personalităților marcante din domeniul social, științific, educațional, cultural, spiritual, economic, politic și militar care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanță de înalt nivel, au avut o inițiativă ieșită din comun, au dat dovadă de generozitate și spirit de răspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogăți prezentul românesc. Decorația se poate acorda unui număr de maximum 200 de personalități în viață, cetățeni români și străini. În numărul de 200 se includ și instituțiile sau organizațiile distinse. Decorația regală respectă cu fidelitate distincțiile create de fondatorul Casei Regale și Statului român modern, Carol I. Totodată, ea este un simbol al trăiniciei, continuității, tradiției și legitimității istorice a Casei Regale.