Mihai Chirica: Încă de la reînființarea Jandarmeriei, între administrația locală și Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași au existat doar relații excelent

„Puține instituții ale românilor conțin atâta istorie în evoluția lor seculară precum Jandarmeria Română. Cu aproape două sute de ani în urmă primele structuri de asigurare a ordinii publice au început ca o miliție purtătoare de arme, numindu-se fie dorobanți – în Muntenia, fie slujbași – în Moldova.
Jandarmii au participat la luptele de întregire a teritoriului românesc și la războaiele de apărare a Patriei, fiind printre cei mai viteji militari ai noștri.
După 1944 Jandarmeria s-a opus bolșevizării țării și a plătit cumplit pentru susținerea acordată adevăratei democrații.
„Pentru mine, trei cuvinte cu putere de simbol caracterizează esența acestei instituții:
• Tradiție, tocmai pentru că regăsim atâta istorie în permanenta ei devenire!
• Sacrificiu, fiindcă jandarmii au fost mereu în prima linie a luptei atât pentru respectarea legii, cât și pentru respectarea valorilor naționale!
• Profesionalism, deoarece angajații Jandarmeriei sunt printre cei mai bine pregătiți militari ai României!
Încă de la reînființarea Jandarmeriei, între administrația locală și Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași au existat doar relații excelente, relații care – sunt convins – vor continua și în viitor! Pentru că se bazează pe respect reciproc și pe loialitatea necondiționată acordată Iașului! Iar loialitatea este suflul de viață al oricărei societăți!
Astăzi, când atâtea crize tulbură lumea, când vorbim de o generalizare a violenței, de o recrudescență a extremismului, de războaie hibride, de catastrofe umanitare avem nevoie mai mult ca oricând de instituții puternice și integre.
La mulți ani, stimați jandarmi!
Felicitări Jandarmeriei Române!”, a transmis primarul Mihai Chirica.