In Romania, la o mie de nasteri, 1 din 3 copii au hipoacuzie. Screeningul auditiv trebuie facut tuturor copiilor

Frecvența hipoacuziei este ridicată atât în România, cât și la nivelul întregii Europe, atrage atenția dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”, într-un interviu acordat SănătateaTV.ro. Potrivit acesteia, în România, la o mie de nașteri, 1 din 3 copii suferă de hipoacuzie.
Medicul subliniază că este foarte important ca, la naștere, copiii să fie supuși unui test de screening auditiv pentru ca problemele de auz să fie detectate din timp.
Screeningul auditiv reprezintă testarea pentru auz a bebelușilor, în primele zile după naștere. În mod normal, ar trebui testați toti copiii, în principiu cam după 24-48 de ore de la nastere. Problema cea mai importantă când vorbim de hipoacuzie este faptul că este un handicap invizibil, deci practic, dacă la naștere nu facem acel test, copilul arată la fel, de obicei ca orice copil normal și nu ne dăm seama dacă există o pierdere de auz”, a explicat dr. Alexandra Neagu.
Potrivit acesteia, dacă afecțiunea nu este depistată la timp, copilul va întâmpina probleme în dezvoltarea vorbiriiiar recuperarea va fi foarte dificilă.
Dacă nu intervenim în primii doi ani de viață, recuperarea este mult mai dificilă și apare întârzierea în limbaj față de copiii de aceeași vârstă, și chiar dacă intervenim după aceea, e mult mai greu să recuperăm anii pierduți. Iar pentru copiii cu surdități profunde, congenitale, deci care s-au născut surzi, dacă se intervine după vârsta de 7 ani, deja rezultatele sunt aproape de zero, pentru că, de obicei, creierul își pierde capacitatea de a înțelege informația pe care o primește de la ureche”, a spus dr. Alexandra Neagu.
Ea a mai menționat că screening-ul auditiv este un test extrem de ușor de realizat, iar cu cât intervenția în cazurile care necesită asistență se face mai devreme, cu atât copiii respectivi au șanse mai mari să ducă o viață normală.
Hipoacuzia reprezintă diminuarea acuității auditive. Atunci când aceasta este mult redusă, vorbim de surditate.

Potrivit medicului Alexandra Neagu, cea mai frecventă cauză pentru apariția hipoacuziei este una genetică, părinții fiind purtători sănătoși ai unei mutații care se întâlnește la copii.

Sursa: SanatateaTV

Specialist: