Gheorghe Nichita, ales vicepreședinte vicepreşedinte al PSD, pentru regiunea nord-est

nichita multumescLiderul local al PSD Gheorghe Nichita a fost ales vicepreşedinte al partidului, pentru regiunea nord-est. El a concurat singur, neavând vreun contracandidat în această zonă a ţării. Nichita şi-a asigurat sprijnul filialelor din Moldova înaintea congresului. Competiţia cea mai dură a fost între Marian Oprişan şi Nicuşor Constantinescu, pentru regiunea sud-est, baronul de Vrancea ieşind câştigător.

Vicepreşedinţii PSD, aleşi de Congresul PSD

Delegaţii la Congresul PSD au aprobat, la Sala Palatului, noua structură de conducere, după ce, cu o zi înainte, au aprobat modificările la Statutul formaţiunii, care prevede, între altele, introducerea funcţiei de preşedinte executiv. Potrivit noului statut, PSD are 21 de vicepreşedinţi, din care opt aleşi la nivelul regiunilor de dezvoltare, opt la nivel naţional şi cinci din cadrul Organizaţiei de femei a PSD. Pentru funcţiile de vicepreşedinţi la nivel naţional (opt locuri) au fost aleşi: Nicolae Bănicioiu, Marian Vanghelie, Titus Corlăţean, Dan Nica, Eugen Bejinariu, Constantin Niţă, Dan Şova şi Ion Călinoiu. În ceea ce priveşte funcţiile de vicepreşedinţi pe regiuni de dezvoltare au fost aleşi:

– regiunea Nord-Est (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui) – Gheorghe Nichita

– regiunea Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea, Tulcea) – Marian Oprişan

– regiunea Sud (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman) – Mircea Cosma

– regiunea Sud-Vest (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea) – Paul Stănescu

– regiunea Vest (Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timişoara) – Ion Mocioalcă

– regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj) – Ioan Rus

– regiunea Centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu) – Mircea Duşa

– regiunea Bucureşti-Ilfov – Robert Negoiţă

Pentru cele cinci locuri de vicepreşedinte aparţinând Organizaţiei de Femei a PSD au fost alese Ecaterina Andronescu, Corina Creţu, Gabriela Firea, Rovana Plumb, Lia Olguţa Vasilescu.

Ponta, reales preşedinte al partidului, Dragnea – preşedinte executiv

Victor Ponta a fost reales în funcţia de preşedinte al PSD, în timp ce Liviu Dragnea a fost ales preşedinte executiv al partidului, potrivit anunţului oficial al rezultatului votului delegaţilor la Congres. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, după alegerea noii conduceri a partidului de către Congres, că îşi doreşte o echipă puternică, unită şi performantă, alături de care să schimbe în bine viitorul României. „Vreau în egală măsură să le spun celor care nu au câştigat această competiţie că îi consider extrem de utili pentru conducerea partidului şi că vreau să-mi fie alături în decizii importante”, a afirmat preşedintele PSD, la finalul Congresului partidului, care a avut loc timp de două zile la Sala Palatului. El a adăugat că nu şi-ar fi imaginat în urmă cu câţiva ani un congres în care social-democraţi să fie atât de uniţi. „Cunosc amărăciunea, am trăit-o în această sală, aici, în urmă cu opt ani, dar partidul are nevoie de absolut toată echipa. Îmi doresc o echipă unită şi performantă”, a subliniat preşedintele PSD. Ponta a adăugat că a uitat în discursul susţinut la Congresul PSD, fiind „certat pentru asta de Mădălin Voicu”, să precizeze că Guvernul va avea grijă de cultura din România. „Trebuie să avem o guvernare care să aibă mult mai multă grijă de cultura acestei ţări, de cultura cultură, dar şi de cultura politică. Şi cred că împreună putem să facem acest lucru. Vreau să mulţumesc tuturor pentru aceste două zile excepţionale”, a subliniat liderul social-democraţilor. „De luni, din nou la treabă! Guvernăm România, suntem cel mai puternic, cel mai modern, dornic şi dispus partid al României”, a adăugat primul-ministru.

Iliescu, votat preşedinte de onoare al PSD de către Congres

„Avem o prevedere în statut şi îmi revine mie plăcerea ca, de fiecare dată – şi sper că mult timp de acum încolo, să propun desemnarea preşedintelui de onoare al partidului în persoana lui Ion Iliescu. O să punem în statut – Iliescu preşedinte de onoare”, a spus Ponta, în faţa Congresului. Votul a fost deschis, prin ridicare de mână.

Congres PSD: CExN al PSD, mandatat să iniţieze procedurile de fuziune cu UNPR

Congresul PSD a adoptat cu unanimitate de voturi, o rezoluţie prin care mandatează CExN al partidului să elaboreze şi să încheie un Protocol de colaborare între PSD şi UNPR şi să iniţieze procedurile privind fuziunea dintre cele două partide. Rezoluţia a fost adoptată având în vedere faptul că PSD şi UNPR sunt deja parteneri în Alianţa de Centru Stânga (ACS), că există „o opţiune comună” a celor două partide pentru valorile social democraţiei, „multiple elemente de convergenţă” între programele politice, economice şi sociale şi „un deplin consens asupra unor obiective de interes naţional”, precum şi relaţii de colaborare, cooperare şi sprijin reciproc în cadrul Parlamentului României, la nivelul Guvernului, precum şi în cadrul administraţiei locale.