Nicolae Vasilescu (Comisia pentru Regulament): Eu nu cred că electoratul te-a trimis în Parlament ca să arăți ca o paiață

Nicolae VasilescuParlamentarul român trebuie să aibă o ținută oficială și decentă, a declarat președintele Comisiei pentru Regulament a Camerei Deputaților, Nicolae Vasilescu. El a făcut referire, într-un interviu acordat AGERPRES, la Codul de conduită al parlamentarului, afirmând că acesta a fost adoptat în comisia pe care o conduce, iar miercuri va pleca spre grupurile parlamentare pentru a fi analizat și urmează să fie adoptat la final în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului. ”Fiecare parlamentar are o educație, până la urmă e vorba și de cei șapte ani de acasă pe care eu nu pot să-i scriu în Cod, îi ai sau nu îi ai. Codul vine să te îndrume către o cale bună, dacă nu vrei să o iei pe calea asta, mandatul este imperativ, nu am ce să-i fac decât să-l tot sancționez, dar mandatul nu pot să-l ridic, însă cred că până la urmă cel care sancționează efectiv este electoratul. Eu nu cred că te-a trimis electoratul în Parlament ca să arăți ca o paiață”, a spus Vasilescu.

Cum vedeți dumneavoastră, personal, Codul de conduită al parlamentarului român?

Vorbind despre Codul de conduită se poate spune că nu reprezintă neapărat o necesitate, din punctul meu de vedere, dar pentru că trendul european este spre așa ceva sigur că și România trebuie să se încadreze în acest trend. E foarte greu să faci un Cod de conduită care să cuprindă principiile cele mai importante având convingerea că nu ai uitat nimic. Un Cod de conduită, în primul rând, cred că are ca principală valență o oglindă a cum ar trebui să arate un parlamentar prefect, dar având în vedere că perfecțiunea e ceva către care tinzi niciun parlamentar perfect nu poți găsi și nici dacă freza lui este mai interesantă asta nu înseamnă că și proiectele de lege pe care le propune sunt la fel de interesante, adică o conexiune între comportament, atitudine, ținută și rezultatul muncii nu e neapărat intrinsec.

S-a vorbit mult despre ținută, cum îl vedeți pe acest parlamentar, nu perfect, dar decent.

Da, așa am și scris în textul respectiv, să fie din punct de vedere al ținutei oficial și decent. Eu cred că aceste două cuvinte — decent și oficial — sunt de ajuns ca să îl convingă pe parlamentar să vină la serviciu îmbrăcat în conformitate cu solemnitatea ședințelor. De asemenea, parlamentarii care pleacă în diferite delegații sau în sistemul de diplomație internațională parlamentară ei trebuie să uzeze de eticheta specifică plecărilor în străinătate a delegațiilor de la Ministerul de Externe. Parlamentarul român nu trebuie neapărat să fie îmbrăcat mai cu moț sau să aibă ceva în plus sau în minus, trebuie să aibă decența de a se îmbrăca într-un mod care să reprezinte solemnitatea activităților lui.

Vorbind pe românește, costum și cravată?

Nu neapărat cravată, de exemplu, pentru că la o ședință de comisie dacă ești în costum, în cămașă, nu trebuie neapărat să ai și cravată, pentru că e ședință de lucru, adică el știe întotdeauna să-și adapteze ținuta în raport de ședința la care participă.

Costum — obligatoriu, cravată — opțional?

Nicolae Vasilescu: Așa e firesc din punctul meu de vedere. Toate aceste lucruri au fost asumate de membrii Comisiei de Regulament, sunt din partea tuturor grupurilor parlamentare, nu mai rămâne acum decât ca liderii de grup, împreună, să își arunce ochii pe text să vadă dacă mai sunt amendamente de făcut după care să ni-l asumăm cu toții politic și să-l trecem prin Parlament. Au fost colegi care au spus să fim mai expliciți, dar, sincer, mai explicit înseamnă să încep să înșir lista de obiecte vestimentare și nu vreau să transformăm Codul chiar într-un fel de anexă la o casă de modă.

Există vreo sancțiune dacă oamenii nu respectă acest cod?

Sunt sancțiuni prevăzute și acum în Regulament, nu inventăm altele. Tot ce înseamnă elemente de Cod se raportează la sancțiunile care există deja. Vă dau un exemplu, dacă cineva vine în Parlament îmbrăcat altfel decât trebuie, președintele poate să aplice sancțiunea existentă deja în Statut și anume chemarea la ordin și atunci parlamentarul trebuie să se ducă și să se schimbe și să vină cum trebuie.

Remus Cernea a protestat în Parlament pentru că vreți să-l tundeți.

Nu, au fost colegi de-ai dumneavoastră din presă care m-au tot întrebat dacă îl tundem sau nu. Rolul unui astfel de Cod nu este acela de a participa cu parlamentarii la nu știu ce prezentare de modă sau de coafuri. Poți fi decent și cu coadă, n-are nicio relevanță, nu mai suntem ca pe vremuri să te tundă când te duci la școală. Fiecare parlamentar are o educație, până la urmă e vorba și de cei șapte ani de acasă pe care eu nu pot să-i scriu în Cod, îi ai sau nu îi ai. Codul vine să te îndrume către o cale bună, dacă nu vrei să o iei pe calea asta, mandatul este imperativ, nu am ce să-i fac decât să-l tot sancționez, dar mandatul nu pot să-l ridic, însă cred că până la urmă cel care sancționează efectiv este electoratul. Eu nu cred că te-a trimis electoratul în Parlament ca să arăți ca o paiață, te-a trimis în Parlament să faci niște legi bune, să participi la conceperea lor și să arăți în conformitate cu solemnitatea ședinței. Din punctul meu de vedere Remus Cernea poate să aibă părul cât Casa Poporului dacă poate să intre cu el aici.

Unde este acum Codul de conduită?

Codul este aprobat de Comisia de Regulament, am făcut raport de adoptare, el pleacă mâine (n.r. miercuri) la liderii de grup, liderii de grup vor avea probabil amendamente, îl vor prezenta grupurilor și după ce își dau acordul intră practic în dezbaterea celor două Camere, va intra în plen comun pentru că noi l-am gândit să fie anexă la Statutul senatorului și deputatului și înainte va fi discutat în Comisia pentru Statut. (AGERPRES)