DEPARTE E APROAPE

Adi Cristi

Adi Cristi

Dacă vorbești despre ce ai face tu în locui cuiva care nu a făcut nimic trebuie să ții cont de cât de credibil ai putea fi, căci, în caz contrar, ești pierdut. Nimeni nu te mai poate salva, nimeni nu te mai poate ridica în picioare. Klaus Iohannis joacă această carte, mai ales că prezența sa în la Iași a fost una promițătoare. A avut o carte bună pe care nu a știut să o joace. S-a lăsat pe mâinile buldogului, acelui animal politic interpretat de Vasile Blaga, virusat puternic de acea ură tradițională afișată împotriva PSD, moștenită de la Traian Băsescu, chiar dacă astăzi votantul Elenei Udrea nu ezită să măcelărească tot ce mișcă-n ACL, în această alianţă politică ciudată și tensionată ce a adus la aceeași masă și în același pat PDL și PNL.

Klaus Iohannis a vorbit la Iași atât cât i s-a dat să vorbească. Candidatul ACL are o mare problemă care va da din nou nas Justiției de a se amesteca în spațiul politic, chiar dacă cele două acțiuni au mers în paralel. Dacă Justiția are traseul ei imperturbabil, clasa politic este datoare să țină cont de tot ceea ce o implică, astfel încât, este de datoria ei să evite astfel de situații delicate, prin care un candidat la prezidențiale, de exemplu, riscă să prindă în ofsaid partidele politice ale alianței ACL, dar mai ales un electorat debusolat, scos din ritmul său firesc de a-și vota candidații de care se consideră reprezentat. În cazul lui Klaus Iohannis, după ce acesta a constata că Moldova nu are autostradă, chiar dacă cele două partide care intră în componența ACL (PDL și PNL)sunt principalii responsabili de această lipsă majoră, se interpune Justiția care astăzi va trebi să dea o decizie finală în lupta ANI cu Klaus Iohannis pe motiv de incompatibilitate. O eventuală decizie împotriva ui Klaus Iohannis îi va interzice acestuia să mai aibă funcții publice pe o perioadă de trei ani. Deci, candidatul cu cele mai mari șanse teoretice de a se califica în marea fială a turului II la prezidențiale, va fi nevoit să abandoneze lupta, atâta timp cât candidatura sa va deveni, în acest caz, pur simbolică, fără finalitate.

La Iași, Klaus Iohannis a demonstrat că este o mașină de absorbit indicațiile staff-ului său de campanie electorală, fără sclipirea necesară scoaterii din impas. Neamțul nu este spontan, nu are acea secunda de strălucire care să-l facă câștigător pe cont propriu. Rămâne la statutul de mașină de vorbit,  economicoasă, planificată, greu de scos din ritmul programat. Și pentru că a găsit de cuviință să creadă că tăcerea este de aur, că tăcerea te scoate din impas, că este mult mai credibil să taci decât să vorbești vrute și nevrute, Klaus Iohannis sau cei care i-au modelat portretul său de președinte, au ales această cale a sintezei, a vorbelor precise, exacte, fără floricele, fără zorzoane, cum mai este comunicat diagnosticul: ai cutare, ai cutare, doar popa te mai poate salva, cum de altfel doar doctorul mai știe adresa preotului! În cazul lui Klaus Iohannis suntem în stare să credem că un giuvaer nimerit în troaca porcilor nu mai are cum să fie valorificat ca piatră prețioasă.

Vorbele lui Klaus Iohannis au fost decupate dintr-o altă realitate. Acum, la Iași s-a întâlnit cu oameni fără locuri de muncă, cu oameni cărora nu le mai ajunge pensia, cu oameni ale căror copii sunt plecați la muncă în străinătate. De aceea neamțul le spune alegătorilor săi că ”este vremea lucrului bine făcut, a României normale”.

Din această întâlnire electorală s-a văzut cu ochiul liber că PDL a pus căpăstru PNL, astfel încât, ”oamenii lui Blaga” să strunească și să țină în hățuri pe cei care acum un an erau câștigătorii liberali, sub culorile USL, folosindu-se de întreaga infrastructură politică a PSD pentru a-i toca pe democrat-liberalii lui Traian Băsescu, ajunși astăzi doar ai lui Vasile Blaga.

Klaus Iohannis trebuia să joace teatru, să fie un fel de Ștefan cel Mare, fără a fi și Sfânt, care să se adreseze moldovenilor, înghesuiți în Piața Palatului:

”Bine v-am găsit, moldovenii mei, aici, în Iași! Bine v-am găsit! Sunteți mulți, și hotărâți și împreună vom învinge! Mulțumesc! Mulțumesc pentru această primire deosebit de frumoasă pe care mi-ați făcut-o aici, astăzi, în Iași. De multe săptămâni sunt în campanie și, din păcate, dragii mei, acum vedem mai bine ca niciodată la ce catastrofă ne-au dus 25 de ani de politică de scandal, gălăgie și corupție.

Mă întristează când întâlnesc oameni care-mi spun că nu-și găsesc un loc de muncă, când întâlnesc oameni care-mi spun că pensia nu le ajunge de pe-o lună pe alta, când întâlnesc oameni care-mi spun că abia așteaptă să se întoarcă copiii din străinătate, și toate acestea în timp ce ei se îmbogățesc”.

Mâine vom ști dacă Klaus Iohannis va merge mai departe. De această dată mai departe nu poate să însemne decât ”până-n turul II”, făcându-ne să ne dăm seama că, în cazul lui Klaus Iohannis, departe e foarte aproape.