VOTUL – CEA MAI PUTERNICĂ ARMĂ

Adi Cristi

Adi Cristi

Se spune că suntem în plină campanie electorală. Așa se zice. În realitate suntem în plin război atomic, declanșat pe acest teritoriu în care sunt atacate din plin orgoliile și vanitățile candidaților în acest măcel prezidențial. Nimic nu mai contează, nici o strategie, nici o subtilitate, totul este pus la dispoziția loviturilor năucitoare, greu de crezut, greu de demonstrat, aiuritoare pentru cei care sunt vizați. De regulă, se uzează de ”marfa clientului”, astfel încât, loviturile precise ale lui Traian Băsescu sunt căutate de adversarii celui surprins, pentru a se construi ad hoc corul bocitoarelor, în care excelează cele două prim madone  prezidențiabile, Elena Udrea și Monica Macovei.

Elena Udrea este atinsă de filoxeră, locul rădăcinii și frunzelor viței de vie fiind luat de bunul simț autohton. Fără a fi stăpână pe așa ceva Elena Udrea se trezește în cabinetul președintelui țării, luând deja primele decizii majore, decizii care nu sunt altceva decât rămășițele proiectului băsescian de distrugere a României, în fibră ei cea mai profundă, instituțiile statului. Gestul Elenei Udrea este unul comparabil cu cel al prestidigitatorului ajuns la iarmaroc, atâta timp cât, în motivația ei există acel referendum la care românii au fost chemați să răspundă la o întrebare de genul: ”Vrei Grigore aghiazmă?”. Insistența băseștilor de a desființa o cameră parlamentară, doar pentru că așa dorește Traian Băsescu, aflat într-un război permanent cu Parlamentul, ignorând tradiția parlamentară românească, dar și tradiția europeană, nu poate trăda decât lipsa de caracter al celor care mizează pe această perfidă manipulare. Se știe că un referendum de genul acesta nu poate fi decât consultativ, decizia finală aparținând, totuși, Parlamentului, atâta timp cât, decizia politică este decisivă, ea aparținând majorității parlamentare, singura în măsură să-și asume responsabilitatea gestionării interesului național. Faptul că la alegerile generale din 2012, electoratul a votat cu 70% pe cei care nu au pus în practică rezultatele referendumului forțat de Traian Băsescu, poate fi un răspuns dat dezbinătorilor de națiune din casa băseștilor, Elena Udrea, Monica Macovei și chiar Klaus Iohannis, dacă ținem cont de afirmațiile acestuia de regret pentru că 7,3 milioane de români au dorit demiterea lui Traian Băsescu.

Deja electoratul a descoperit în zbaterea fără sens a lui Traian Băsescu ceea ce urmărește cu adevărat acesta. Dorește cu orice chip și în orice mod, fie chiar prin încălcarea legii, să atace mișelește pe toți cei care sunt contra-candidații Elenei Udrea, singură pentru care președintele în funcție al românilor ar băga mâna în foc, pentru că este bună și nu minte.  Faptul că Traian Băsescu nu s-a suspendat din funcția care, conform Constituției, îl plasează doar în postura de mediator între puterile statului și între partidele politice, pentru a face ceea ce de fapt face astăzi, în calitatea sa de președinte, este un prim semnal de discreditare a poporului pe care, chipurile, l-a condus timp de zece ani.

Poate și de aceea, astăzi, Traian Băsescu și toți cei care au chipul lui moral nu reușesc să strângă decât ”scursurile” votului populat, fără a depăși 10%. Trebuie să recunoaştem că suntem un popor viu, care își asumă și astfel de imperfecțiuni și astfel de rebuturi, acceptând și părțile bune, dar și pe cele rele, ca făcând parte din întreg. Indiferent de cât de mult ne doare să recunoaștem lucrul acesta și Traian Băsescu și toți cei care au spiritul lui fac parte integrantă din noi, din poporul român ajuns astăzi la o maturitate deplină, care îi va permite să separe grâul de neghină, pe basişti de restul poporului. Acesta este beneficiul suprem al deceniului de pedeapsă continuă, de umilință și batjocură la care Traian Băsescu ne-a supus. Din durerea provocată de această atitudine am reușit să renaștem, am reușit să conștientizăm faptul că putem fi responsabili prin votul cu ajutorul căruia ne vom alege singuri conducătorii. Este timpul să nu mai acceptăm nici un experiment care ar putea să eșueze într-o nouă eră băsesciană, într-o nouă încercare de a fi mințiți, umiliți și desconsiderați.

Votul nostru este cea mai puternică armă în fața căreia nici măcar Traian Băsescu nu mai are ce să  facă.