PUTEREA EXEMPLULUI PREZIDENȚIAL

Adi Cristi

Adi Cristi

Mergem în aceiași pași de dans care au consacrat tangoul ca fiind dezlănțuirea ce a cuprins (chiar și numai în brațe) lumea, fără a ignora fiorul care ne-a pătruns profunzimile. Acești pași de dans se potrivesc cel mai bine cu intențiile noastre de cetățeni responsabili, nimeriți într-o lume când străină nouă, când complice. ”Doi pași înainte și unul înapoi” poate sugera o înaintare sigură și stabilă, așa cum ”un pas înainte și doi înapoi” desenează retragerea precaută din fața unor iminente atacuri.

Ne mai despart 72 de ore de momentul în care vom decide cine să ne fie președintele țării. Dacă partidele politice sau alianțele politice, care și-au focusat toate energiile pe câte un candidat, nu dau semne că vor da atacul final la baionetă, nu același lucru se întâmplă în Justiția română, instituție care dă semne că se află într-o ciudată întrecere socialistă, încercând, pe ultima sută de metri, într-un spațiu ce nu are cum să-i aparțină, să influențeze atenția dar și conținutul deciziei electoratului. Se continuă parcă acțiunea abominabilă din vara anului 2012, în urma căreia țăranii erau scoși din biserică și puși să jure pe Biblie, pe capota mașinilor cu care s-au deplasat procurorii DNA în satele din sudul țării.

De această dată, DNA s-a trezit că este vremea ca, în cinstea alegerilor prezidențiale, să raporteze cât mai multe cazuri rezolvate, mai ales dacă acestea îi au ca subiecte principale pe adversarii lui Traian Băsescu. Mai nou, în DNA s-a instituit un grup organizat de procurori care se gândesc să avanseze, prin gudurarea pe lângă viitorul președinte, dezlegând baierele dosarelor clicii băsesciene, reușind în numai câteva zile să aglomereze scena programelor de breaking news ale televiziunilor de știri, în special. Astfel, ajung să poarte cătușe și să fie umiliți în fața țării cei care timp de zece ani și-au numărat  șpaga milioanelor de euro într-o liniște îndestulătoare, fără a le trece prin cap că epoca Traian Băsescu se va și termina. Poate aceasta a fost pentru ei surpriza cea mare. Epoca Traian Băsescu este pe punctul de a se termina. De a se isprăvii, așa cum se mai isprăvește tot ce-i bine pentru unii și rău pentru restul. Îl vedem pe fostul soț al Elenei Udrea, cum se simte incomodat de cătușele de la mână sau pe primarul Gheorghe Ștefan pe care nu l-a ajutat cu nimic faptul că a curtat-o grețos pe aceeași Elena Udrea, dovedită a fi placa turnantă a răului băsescian.

Două dosare grele ale DNA sunt scoase la iveală, ale căror stenograme sunt lăsate să zburde în spațiul public întru deliciul spectatorilor atât de avizi de sânge, drame filmate pe viu. ”Retrocedările ilegale de păduri” și ”Microsoft” sunt cei doi ”candidați” care au reușit să atragă atenția electoratului cu mult mai mare interes decât au reușit să facă toți cei 14 prezidențiabili reali la un loc. Zgomotul de cătușe a fost mult mai puternic decât orice promisiune electorală. Astfel, s-a mers pe scenariu, ”dacă tu vrei să joci așa, atunci joacă”, scenariu scris de cei care sunt siguri că vor ajunge la putere și atunci, a doua zi după, cel care va ocupa toate sălile de anchetă ale DNA va fi Traian Băsescu și toți cei care au spirtul lui. Cei care au furat în liniște în numele lui sau chiar pentru el.

Asta rămâne de văzut, rămâne de constatat ”în fizic”, căci nu este bine și nici sănătos să îl înlocuim pe Traian Băsescu, originalul, cu un alt Traian Băsescu, fie că acesta răspunde la numele de Victor Ponta. Ar fi regretabil și dezamăgitor. Fiecare să dea socoteală pentru toate fărădelegile făcute, căci numai așa Justiția din România va putea să fie și ea eliberată de Traian Băsescu.

Faptul că oamenii de suflet ai lui Traian Băsescu, de la fratele său la ”creația sa blondă”, încep deja să dea cu subsemnatul în fața organelor de anchetă, fiind descoperiți, din aproape în aproape, în tot felul de dosare, este un semn viu de însănătoșire a Justiției. Este timpul ca și acele ”dosare făcute la comandă” să fie redate unei drepte judecăți, fără a se ignora actorii care au falsificat realitatea, doar de dragul de a da bine în poza cu Traian Băsescu.  Aceste lucruri se întâmplă în zilele în care țara ar trebui să fie pregătită să aleagă în cunoștință de cauză, să se concentreze asupra candidatului la președinția țării atât de necesar puterii exemplului personal pe care un președinte adevărat ar trebui să-l impună.