HAI LA VOT!

Adi Cristi

Adi Cristi

Astăzi este o zi dedicată tăcerilor electorale. Legiuitorul a gândit că electoratul are nevoie de 24 de ore, înaintea exercitării dreptului său de a vota, de o zi de tăcere, de liniște, de meditație. Vorba vine meditație. Și astăzi, pentru o parte importantă a poporului român, viața merge înainte, de parcă nimic deosebit nu s-ar întâmpla pe 2 noiembrie 2014, ziua în care poporul este chemat la urne.

Important pentru ziua de azi cred că este acel comentariu care să ne motiveze să mergem la vot, fără a repeta obsedant și artificial: ”Și votul tău contează!” Chiar dacă mesajul conține în profunzime adevărul care ne poate salva, el a fost însușit de marea majoritate sau de marea minoritate ca pe un gest reflex, care ne poate feri de avalanșa de întrebări, ce ar putea să urmeze unui refuz deschis de genul: ”Eu nu merg la vot!” Cum, nu mergi la vot? Dar unde te duci? Oriunde numai la vot nu! De ce ”numai la vot nu”? Pentru că nu merg la film dacă nu-mi place filmul pe care merg să-l văd, mai ales că, un astfel de film, cu un popor hăituit de clasa politică, o dată la patru ani, l-am mai văzut de 20 de ori până acum.

Acest tip de dialog nu duce la ceva bun decât la o nouă despărțire a poporului român, o nouă împărțire în noi și ei, în cei responsabili și cei iresponsabili. În minoritate și majoritate care nu mai contează de parte cui este, de partea cui evoluează.

Decizia individuală de a ieși la vot nu mai contează dacă nu este dublată de gestul firesc de a vota în cunoștință de cauză, de a ieși din anonimatul masei amorfe de votanți, care merg la urne precum vitele la abator. Imaginea aceasta plastică este cu atât mai semnificativă cu cât finalitatea acestui gest amorf seamănă foarte bine cu finalitatea vitelor sacrificate, evident pentru bunăstarea noastră, a tuturor.

Poporul este pe punctul de a-și da seama cât de important este el dacă acceptă să fie prezent în viața reală, părăsind reflexul, dovedit până astăzi a fi păgubos, de a face ceea ce-i spun alții, fără ca el să aibă o opinie, o părere, o idee. Este adevărat, și de această dată vom merge la vot cu un răspuns matrițat, care s-ar putea să nu ne aparțină. Un fel de pot oferit de alții, pe care suntem rugați să mizăm, căci acesta este potul câștigător. Ceea ce este important ține acum de convingere. Să fim noi convinși că ceea ce facem facem bine pentru noi, nu pentru X sau pentru Y, indiferent de ce ne spune vecinul sau vecina, indiferent de ce ne spune unul sau altul. În cabina de vot avem această libertate de a decide care este binele nostru. În timp va trebui să racordăm acest bine individual la binele colectiv al comunității din care facem parte, pentru ca, mai apoi, să reușim să avem imaginea corectă a binelui național. Dar, deocamdată, mâine, trebuie să fim noi înșine, să fim noi cei care dictează, să ieșim din starea celui supus temei după dictare.

Votul nostru contează după înțelegerea ”fiecare vot contează”. Există și situații în care oamenii nu ies la vot pentru că spun ei ”nu au cu cine să voteze. Nici un candidat de pe buletinul de vot nu a reușit să-i convingă. De aceea preferă să abandoneze ziua votului cum mai sunt abandonate lucrurile inutile. Greșit. Chiar și atunci, când exigențele tale nu-ți permit să optezi pentru unul din cei 14 candidați, fă gestul civic de a te implica, de a merge la vot, de a-ți anula singur buletinul de vot. Importanța acțiunii la care participi, chiar dacă votul tău nu va fi contabilizat în totalul nici unui candidat, va conta la calculul prezenței la vot, evitând ca o minoritate să dicteze în termenii democrației majorității. Acest gen de situații definesc părțile slabe ale sistemului democrat bazat pe dictatura majorității, mai ales dacă această majoritate se calculează dintr-o minoritate ieșită la vot.

Important pentru societate este responsabilizarea votului. Să votezi în ceea ce crezi și nu în ceea ce îți sugerează alții, fără ca aceste sugestii să aibă în susținerea lor argumentații credibile.

Mâine vom mege la vot. Pentru sănătatea democrației ar fi bine ca la vot să iasă cât mai mulți alegători, cel puțin peste de 50% dintre cei cu drept de vot, astfel încât majoritatea creată să aibă ca sistem de referință o participare substanțială, credibilă, sănătoasă.

Mâine ne vom alege președintele. Un președinte care să ne reprezinte. Un președinte credibil, reprezentativ, demn de a sta în Palatul Cotroceni cu misiunea de a fi președintele tuturor românilor.

Hai la vot! Și votul tău contează. Tu poți fi acel ”+1” peste procentul de 50% care să ne creeze confortul participării unei majorități credibile!