DRUMUL SPRE COTROCENI

Adi Cristi

Adi Cristi

Din nou Moldova dă tonul la schimbare. Ruperea de regimul politic băsescian a primit tonul la cântec din Moldova, chiar dacă mult mai activi la urne s-au dovedit a fi muntenii, reprezentanții de frunte ai unui miticism din ce în ce mai prezent și mai activ, cel puțin pe scena politică a țării.

Moldova a rupt tăcerea, a rupt inerția unui regim, care pur și simplu ne-a sufocat un deceniu de sacrificii, contabilizate doar în contul unui singur individ, fie el și autointitulat președinte jucător.

Moldova a pus piciorul în prag reușind să dea cel mai puternic semnal de despărțire de Traian Băsescu, nu doar ca individ, ci mai ales ca sistem creat pentru a conduce o țară doar după cum gândește un singur individ, fie el și președintele jucător al României.

Un semn puternic de întrebare vine de data acesta din Transilvania, Banat și Maramureș, provincii istorice ale României, în care microbul băsescian încă mai persistă, paradoxal în aceste provincii recunoscute a fi mult mai apropiate influenței occidentale. Se pare că ”neamțul” a schimbat mesajul anti-băsescian, într-unul pro-Iohannis, mesaj în jurul căruia inima țării a fost capacitată de o alianță în profunzimea sa construită după imaginația lui Traian Băsescu, chiar dacă astăzi ACL este dezavuată de creatorul ei.

Cu siguranță că acesta este podiumul de pe care se va sări în turul II, după o analiză punctuală și atentă pe care competitorii o vor face, cu intenția vădită de a-și construi o majoritate câștigătoare. Nu trebuie să ignorăm predispoziția românilor între a vota pentru schimbare și a vota pentru continuitate, predispoziție  ce oferă schimbării un avans de 11 procente (55,5% la 44,5%).

Victor Ponta câștigă primul tur al alegerilor prezidențiale, urmat de Klaus Iohannis. Ambii vor fi prezenți pe 16 noiembrie în fața aceluiași electorat care va fi pus în situația de a-și alege președintele, de această dată dintre cei doi, dintre Victor Ponta și Klaus Iohannis, cel care riscă să piardă votul electoratului, dacă acesta îi va fi favorabil, în urma procesului din 18 noiembrie cu ANI, proces care s-ar putea să-i interzică ocuparea unor funcții publice timp de trei ani, ceea ce ar duce în desuetudine o posibilă opțiune majoritară pentru Klaus Iohannis. Dacă ar fi să ținem cont de voința declarată a românilor, încă din primul tur, Victor Ponta ar câștiga cu 57% față de Klaus Iohannis, care ar aduna doar 43% din voturile românilor.

Cei care au început să vorbească mai mult și să nu spună mai mult decât au spus-o până acum, au fost Elena Udrea și Monica Macovei, personaje sinistre ale politicii românești, prima care începe să se confrunte cu cât mai multe chemări la DNA, pentru a răspunde la întrebarea Monicăi Macovei dacă DNA este visul sau coșmarul ei, în timp ce Nelson Mandela de România, alias Monica Macovei, a rămas blocată în aceeași întrebare retorică: ”DNA este un vis sau un coșmar?”

Dar, cum fiecare duminică este o altă zi, pentru a cita din clasicii băsescieni, care ne-au luminat cu formula ”Vara nu-i ca iarna”, trebuie să fim cât se poate de rezervați în a ne bucura sau a ne întrista înaintea exprimării de facto al votului din turul II.

Numărătoarea finală nu ne poate arăta lucruri care contează doar la nivelul palmaresului individual, atâta timp cât încă nu putem răspunde la întrebarea: Cine va fi noul președinte al României de pe 22 decembrie 2014?

Următoarele două săptămâni de campanie electorală, declanșată pentru pregătirea electoratului chemat din nou la vot peste două săptămâni, vor fi decisive într-un spațiu mai aerisit de pe scena politică a țării,  asupra căruia se va concentra în  continuare DNA, unul dintre actorii surprinzători, dar importanți ai acestor alegeri prezidențiale, care a aruncat în aer anumite zone de pe scena politică a țării.