Afganistanul, în doliu după cel mai sângeros atentat din ultimii trei ani

Familiile victimelor celui mai sângeros atentat din ultimii trei ani din Afganistan, comis duminică în timpul unui meci de volei, își plângeau morții luni în timp ce persoane rănite erau transportate de urgență în capitala Kabul, relatează France Presse.

Cel puțin 50 de persoane și-au pierdut viața și circa șaizeci au fost rănite de un kamikaze care s-a aruncat în aer în mijlocul spectatorilor care asistau la partidă într-un district izolat din provincia Paktika (sud-est), în apropiere de frontiera cu Pakistanul.

Această regiune este principalul bastion al rețelei Haqqani, o ramură a rebelilor talibani afgani care refuză pentru moment să negocieze pacea cu guvernul. Atentatul intervine în condițiile în care principalul sprijin militar al Kabulului, forța NATO condusă de SUA, se pregătește să își retragă majoritatea efectivelor din țară.

Atacatorul, îmbrăcat într-un veșmânt lung, tradiționalul ‘patu’ afgan, a sosit la bordul unei motociclete aparent pentru a asista la meciul de volei, un sport popular în rândul tinerilor afgani, s-a dat jos de pe aceasta și s-a aruncat în aer, potrivit unui martor, Khushal, în vârstă de 25 de ani.

‘Mă uitam la meci alături de prietenii mei, strigam de fiecare dată când o echipă marca un punct’ când a avut loc explozia, a declarat la scurtă vreme după incident Abdulhay, un băiat de 11 ani rănit de puternica deflagrație, în timp ce familii îndurerate își plângeau apropiații. Fiecare atac sângeros împotriva civililor evidențiază greutatea sarcinii care îl așteaptă pe noul președinte Ashraf Ghani, proclamat în septembrie câștigător al alegerilor prezidențiale și ale cărui forțe guvernamentale ar urma, începând din ianuarie, să apere singure țara în fața talibanilor și a altor grupări rebele.

Forța NATO din Afganistan (ISAF), desfășurată începând cu 2001 și care a numărat peste 140.000 de oameni la apogeul prezenței sale în țară în urmă cu câțiva ani, urmează să fie înlocuită în 2015 de 12.500 de soldați străini, în principal americani, desfășurați teoretic cu un rol de asistență.