Hegedus Csilla și Bogdan Aurescu au depus jurământul la Palatul Cotroceni

Noul vicepremier Hegedus Csilla, ministru al Culturii și noul ministru al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, au depus jurământul, luni seara, în fața președintelui Traian Băsescu, în cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni.

La ceremonia de învestitură au participat președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, premierul Victor Ponta, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, și consilieri prezidențiali.

 

Președintele Traian Băsescu a semnat luni decretul privind numirea lui Bogdan Aurescu în funcția de ministru de Externe.

Șeful statului a semnat luni și decretul prin care se ia act de demisia lui Teodor-Viorel Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, și se constată încetarea funcției acestuia de membru al Guvernului.

Decretele au fost publicate tot luni în Monitorul Oficial.

Inițial, premierul Victor Ponta l-a propus în funcția de ministru de Externe pe Mihnea Motoc, după ce Teodor Meleșcanu a demisionat din această funcție, ca urmare a faptului că nu toți cetățenii români din străinătate și-au putut exercita dreptul la vot.

În aceeași zi, șeful statului a semnat decretul privind numirea în funcție a lui Mihnea Motoc, însă documentul nu a fost publicat în Monitorul Oficial.

Pe 19 noiembrie, președintele Băsescu a declarat că în cazul lui Mihnea Motoc, propus ministru de Externe, trebuie îndeplinite anumite proceduri pentru ca acesta să nu se afle în incompatibilitate, și anume demisia acestuia din corpul diplomatic și revocarea din funcția de ambasador la UE, printr-un decret contrasemnat de premier.

În ceea ce o privește pe Hegedus Csilla, pe 18 noiembrie, UDMR i-a înaintat premierului Victor Ponta propunerea ca aceasta să preia funcțiile de ministru al Culturii și pe cea de vicepremier.

Kelemen Hunor a demisionat în iulie din funcțiile de ministru al Culturii și vicepremier. Șeful statului a semnat în octombrie decretul prin care lua act de demisia acestuia, ulterior premierul Victor Ponta preluând interimar Ministerul Culturii.