Fosta șefă a ANRP Crinuța Dumitrean, reținută de DNA

Crinuța Dumitrean, fost președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), a fost reținută luni seara de procurorii DNA, fiind acuzată de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în dosarul în care este implicată și fosta șefă a DIICOT Alina Bica.

Crinuța Dumitrean a fost adusă luni cu mandat la DNA și audiată mai multe ore, după care procurorii au reținut-o pentru 24 de ore.

Ea va fi prezentată marți la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În același dosar, DNA a reținut-o luni și pe Oana Vasilescu, fostă membră în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor și vicepreședinte al ANRP, care va fi dusă de asemenea marți în instanță cu propunere de arestare preventivă.

Tot luni, DNA a solicitat Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputatului PDL Cătălin Teodorescu.

Crinuța Dumitrean a făcut parte, alături de Alina Bica, actualii deputați Cătălin Florin Teodorescu și Marko Attila, precum și de Remus Baciu, Oana Vasilescu, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu și Dragoș Bogdan, din comisia care în martie 2011 a aprobat să i se plătească omului de afaceri Stelian Gheorghe suma de 377.282.300 lei, reprezentând despăgubiri pentru un teren de 13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, deși, în realitate, acel teren valora mult mai puțin.

Potrivit unui comunicat al DNA, la data de 15 martie 2011, Crinuța Dumitrean, în calitate de președinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, împreună cu ceilalți membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu, a aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuțiu, prin care a fost stabilită valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren în suprafață de 13 hectare, situat în București, prin supraevaluarea acestuia, ceea ce a condus la un prejudiciu de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea).

Membrii comisiei, luând la cunoștință de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparației vânzărilor, variabile (terenuri) care nu erau asemănătoare cu terenul supus evaluării, din punct de vedere al suprafeței, locului amplasării și datei evaluării, susțin procurorii.

Aprobarea raportului de evaluare întocmit de expert, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, de către membrii comisiei, s-a făcut cu încălcarea dispozițiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, care prevăd că, în baza raportului de evaluare, Comisia Centrală va proceda fie la emiterea deciziei reprezentând titlul de despăgubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, membrii comisiei au realizat faptul că valoarea terenului era supraevaluată, aspect care reiese și din faptul că, în ședința din 24 februarie 2011, când dosarul nr. 22714/FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea ședință, fiind solicitată participarea evaluatorului și întocmirea unui scurt istoric al dosarului.

Pe 22 noiembrie, Alina Bica, Lăcrimioara Alexandru și Dragoș Bogdan, foști membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, precum și evaluatorul Emil Nuțiu, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.