Primul interviu al regizorul Lars von Trier după o tăcere de trei ani

Controversatul regizor danez Lars von Trier a declarat, într-un interviu publicat sâmbătă, că urmează un tratament contra dependenței de alcool și droguri, sub influența cărora a realizat scenariile pentru majoritatea filmelor sale, transmite DPA.

Apărut în revista ‘Politikon’, acesta este primul interviu amplu acordat de cunoscutul artist din 2011, când a decis să intre într-o perioadă de tăcere după polemicile pe care le-a declanșat exprimându-și empatia pentru Hitler în cursul unei conferințe de presă la Festivalul de Film de la Cannes.

‘Nu este ceea ce s-ar putea numi un om cumsecade, dar îl înțeleg în mare măsură, și chiar îl simpatizez un pic. Dar, nu sunt un susținător al celui de-al Doilea Război Mondial și nu sunt împotriva evreilor!’, a spus el atunci.În vârstă de 58 de ani, Lars von Trier a mărturisit că recurgea la stupefiante și alcool pentru a ‘intra într-o lume paralelă’ care îl ajuta să-și realizeze peliculele, inclusiv cele foarte apreciate precum ‘Dogville’ sau ‘Melancholia’. Se temea că altfel ar fi produs numai filme de calitate slabă. Doar la ‘Nymphomaniac’ a lucrat fără ‘ajutorul’ drogurilor și a avut nevoie de 18 luni pentru a-și definitiva proiectul, a spus el.

Interviul din Politikon este însoțit de o fotografie care îl înfățișează pe regizor ras în cap, stând dezbrăcat la o masă austeră din lemn, pe care se găsesc doar o farfurie din lemn, o bucată de pâine și o pereche de ochelari. Potrivit afirmațiilor sale, a luat hotărârea să renunțe la alcool și droguri întrucât se gândește la binele familiei sale.