Satu Mare: Primele operații endoscopice oculare din România

Primele operații endoscopice oculare din România folosind un nou aparat ce are o grosime de doar 1 mm au fost efectuate la Centrul de Chirurgie Vitreo-Retiniană din municipiul Satu Mare de către medicul Levai Lehar și prof. dr. Rado Gabor de la Universitatea oftalmologică din Budapesta.

Medicul oftalmolog Levai Lehar a declarat duminică, într-o conferință de presă, că primii trei pacienți au fost din județele Maramureș și Satu Mare. O pacientă de 67 de ani cu vitreoretinopatie proliferativă ce a dus la hipotonie oculară a fost operată pentru prevenirea atrofiei oculare iar doi pacienți cu glaucom grav, refractar la tratamentul aplicat până în prezent, au fost operați în vederea reducerii presiunii intraoculare.

„Sunt entuziasmat că împreună suntem părtași la o premieră națională în domeniul chirurgiei vitreo-retiniene. În cursul zilei de ieri am efectuat primele operații endoscopice oculare din România, utilizând noul endoscop ocular special care permite vizualizarea unor părți anatomice ale ochiului care de altfel cu tehnicile disponibile în prezent în țară nu ar fi posibile. Cu această nouă tehnică pot fi tratate boli foarte grave care duc la atrofia oculară, pot fi abordate patologii complexe la nivelul retinei, cum ar fi hipotonia oculară, care prin tehnicile de vizualizare deja existente ar fi greu sau chiar inabordabile, sau la nivelul polului anterior, cum ar fi glaucomul”, a declarat dr. Levai Lehar.

Prof. dr. Rado Gabor a afirmat că a mai folosit noul endoscop ocular în operații, însă acum l-a utilizat în premieră pe intervenții pe retină.

Endoscopul ocular este unul special deoarece are o grosime de 1 mm. Aparatul este fabricat în Statele Unite ale Americii și costă aproximativ 80.000 de euro, utilizarea lui presupunând o supra specializare în domeniul chirurgiei vitreo-retiniene. Endoscopul nu există deocamdată în Europa de Est, singura țară unde se operează cu acest aparat fiind Polonia.