Chirtoacă a oferit detalii din cadrul negocierilor pentru formarea noii alianțe

chirtoaca-2187Dorin Chirtoacă, unul din delegații Partidului Liberal din grupul de negociere pentru constituirea viitoarei coaliţii de guvernare, neagă că s-ar fi pus în discuție partajarea funcțiilor de conducere sau a instituțiilor de stat. Prim-vicepreședintele PL a oferit detalii privind agenda de discuții, dar nu a putut oferi termene despre cât vor dura negocierile și pentru constituirea Guvernului, informează UNIMEDIA.

Potrivit lui, informațiile precum că partidele ar negocia funcții sunt niște zvonuri. „S-au pus în discuție următoarele aspecte: conținutul Acordului, structura administrației publice centrale, soluționarea problemei alegerii președintelui în 2016, când expiră mandatul, cum se asigură echilibrul între formațiunile din coaliție, prioritățile legislative, implementarea Acordului de Asociere. Acestea sunt în linii mari lucrurile care au fost și sunt pe agenda de negocieri”, a menționat Dorin Chirtoacă.

PL nu pretinde la funcția de prim-ministru. „Nu vedeți că sunt la serviciu, care prim-ministru? Dacă obțineam un  număr mai mare de voturi decât PD sau PLDM, atunci puteam pretinde la funcția de prim-ministru. Eu îmi continui activitatea la Primăria Chișinău, nici nu se pune în discuție”, a adăugat primarul general al municipiului Chișinău. În context, acesta a informat că PLDM ar fi gata să cedeze funcția de premier în schimbul funcției de speaker. Un asemenea subiect în general nu s-ar fi pus în discuție.

Liberalul nu a putut spune când vor avea loc următoarele runde de negocieri. „Acest proces va dura probabil câteva zile, poate chiar săptămâni. Așa a fost și în 2009 și 2010. Deocamdată s-a solicitat să se vină cu un draft în ceea ce privește cum vor arăta structurile administrației publice centrale – fie păstrarea structurii anterioare, fie vor fi anumite modificări. Este vorba de comisiile parlamentare, structura administrațiile centrale – guvern, ministere, agenții, etc. Nu se pune în discuții împărțirea funcțiilor. PL-ul nu pretinde la funcții așa cum s-a încercat să se insinueze în ultimul timp. PL-ul solicită să fie reguli corecte de organizare a viitoarei coaliții”, a conchis Dorin Chirtoacă.Amintim că Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal au anunțat că au convenit asupra creării majorităţii parlamentare pro-europene. Vineri, 5 decembrie, a avut loc şedinţa de lucru a grupului de experţi desemnaţi de PL, PDM și PLDM în vederea elaborării Acordului de creare a coaliţiei de guvernare pro-europeană. Partidul Liberal are următorii negociatori: Dorin Chirtoacă, Valeriu Munteanu și Corina Fusu. Din partea Partidului Liberal Democrat au fost delegați Valeriu Streleț, Liliana Palihovici și Iurie Țap. Democrații i-au înaintat în calitate de reprezentanți pe Andrian Candu, Sergiu Sîrbu și Pavel Filip.Menționăm că partidele pro-europene au împreună 55 de mandate, iar opoziția PSRM-PCRM are 46.