Fotbal: Steaua a ratat calificarea în șaisprezecimile Europa League, după 0-2 cu Dinamo Kiev

pierde-steauaSteaua București a fost învinsă de Dinamo Kiev cu scorul de 2-0 (0-0), joi seara, pe Arena Națională din Capitală, în Grupa J a competiției de fotbal Europa League, și a ratat astfel calificarea în șaisprezecimile de finală. Andrei Iarmolenko (71) și Jeremain Lens (90+4) au marcat golurile, Steaua pierzând pe mâna ei, dar și după două decizii controversate de arbitraj, cu toate că Rio Ave a dispus de Aalborg cu 2-0, în celălalt meci al grupei, condiție necesară pentru calificare. Steaua a irosit prima ocazie a partidei, prin Szukala (4), a cărui lovitură de cap a trimis mingea pe lângă poartă. Imediat (5), Kraveț a fost blocat bine în marginea careului mic de Varela, la poarta cealaltă. Kraveț (11), angajat bine în careu, a scăpat din marcaj, dar a tras în plasa laterală. Apoi, Chipciu a ratat deschiderea scorului (12), șutul său fiind respins de Șovkovski, după o lansare excelentă de la Keșeru. Șovkovski a fost la post și la lovitura de cap a lui Varela (15), în urma unei lovituri libere executate de Sânmărtean. Tănase i-a testat și el vigilența veteranului ucrainean (16), dar fără impact pe tabelă. Kraveț (20) a mai ratat o șansă de a marca, trimițând balonul alături de poartă. Cele două echipe au alternat perioadele de dominare, fără a-și crea ocazii clare de gol, până în min. 42, când Sânmărtean l-a încercat pe Șovkovski din afara careului (42). Dinamo a replicat un minut mai târziu, dar reluarea lui Iarmolenko (43) nu a fost suficient de bună pentru a-l învinge pe Arlauskis. Steaua putea deschide scorul chiar înainte de pauză, dar Șovkovski a respins excelent șutul lui Keșeru (45). În partea a doua, steliștii au cerut penalty, pentru un henț în careu al lui Haceridi (55), după care Șovkovski a respins cu greu șutul lui Keșeru (59), dar Chipciu a ratat un gol ca și făcut. Dinamo Kiev a reușit să deschidă scorul în minutul 71, prin Andrei Iarmolenko, rămas singur, după ce a evitat pasul la ofsaid al apărării steliste: 0-1. Steaua a fost aproape de egalare în minutul 82, dar doi steliști s-au prăbușit în fața porții adverse și nu au reușit să trimită balonul spre buturile lui Șovkovski. Campioana României și-a pierdut luciditatea în atac și nu a reușit să lege acțiunile, să creeze pericol veritabil la poarta lui Șovkovski, chiar dacă Szukala a jucat ultimele minute ca atacant. Iarmolenko a fost aproape de ”dublă” pe contraatac (87), dar Arlauskis a salvat golul. Jeremain Lens a marcat al doilea gol al oaspeților (90+4), pe contraatac, după o ieșire neinspirată a lui Arlauskis.

Steaua București — Dinamo Kiev 0-2 (0-0)
Au marcat: Andrei Iarmolenko (71), Jeremain Lens (90+4).
Bucure
ști, Arena Națională: 8.000 spectatori
Europa League — Grupa J

Au evoluat echipele:
Steaua: 24. Giedrius Arlauskis — 6. Paul Papp, 4. Lukasz Szukala, 33. Fernando Varela, 8. Lucian Filip (14. Iasmin Latovlevici, 78) — 11. Andrei Prepeli
ță, 55. Alexandru Bourceanu (25. Raul Rusescu, 61) — 7. Alexandru Chipciu, 18. Lucian Sânmărtean, 10. Cristian Tănase (căpitan; 77. Adrian Popa, 78) — 28. Claudiu Keșeru. Antrenor: Constantin Gâlcă.
Rezerve neutilizate: 95. Valentin Cojocaru — 5. Srgian Luchin, 21. Nicandro Breeveld, 97. Robert Vâlceanu.

Dinamo: 1. Aleksandr Șovkovski (căpitan) — 20. Oleg Gusev, 6. Aleksandar Dragovic, 34. Evgheni Haceridi, 26. Nikita Burda — 4. Miguel Veloso (16. Serghei Sidorciuk, 65), 17. Serghei Rîbalka — 10. Andrei Iarmolenko, 90. Younes Belhanda (29. Vitali Buialski, 81), 7. Jeremain Lens — 22. Artem Kraveț (85. Dieumerci Mbokani, 79). Antrenor: Serghei Rebrov.
Rezerve neutilizate: 23. Aleksandr Rîbka — 2. Danilo Silva, 9. Roman Bezus, 91. Lukasz Teodorczyk.

Arbitru: Michael Oliver; arbitri asistenți: Stuart Burt, Darren England; arbitri asistenți adiționali: Craig Pawson, Jonathan Moss; arbitru de rezervă: John Brooks (toți din Anglia)
Delegat UEFA: Andreas Akkelides (Cipru), observator UEFA pentru arbitri: Michel Piraux (Belgia)
Cartona
șe galbene: Dragovic (25), Papp (45+1), Miguel Veloso (52), Burda (81).