Statele Unite suspectează că Coreea de Nord ar fi fost ajutată în atacul asupra Sony Pictures

Abstract-Light-Sony-Logo-Wallpaper-4875Anchetatorii americani cred că Coreea de Nord a angajat probabil hackeri din afara țării pentru a o ajuta în atacul cibernetic masiv de luna trecută asupra Sony Pictures, a declarat luni un oficial apropiat anchetei, relatează Reuters. În timp ce Coreea de Nord nu are capacitatea de a desfășura singură anumite elemente ale campaniei cibernetice sofisticate, anchetatorii din SUA iau în considerare posibilitatea ca Phenianul să fi „încheiat un contract” în acest scop, potrivit oficialului, care a solicitat anonimatul nefiind autorizat să discute public despre anchetă.     

Atacul asupra Sony Pictures este considerat a fi cel mai distructiv comis vreodată împotriva unei companii pe teritoriul Statelor Unite, deoarece hackerii nu numai că au furat cantități uriașe de date, dar de asemenea au șters hard disk-uri și au pus la pământ o mare parte din rețeaua studioului pentru mai mult de o săptămână, notează Reuters.
    În timp ce oficialii americani investighează dacă Coreea de Nord a primit ajutor de la contractori externi, FBI-ul
și-a menținut declarația anterioară că Phenianul a fost autorul principal al atacului împotriva unității Sony Corp.
„FBI-ul a concluzionat că guvernul Coreii de Nord este responsabil pentru furtul
și distrugerea datelor în rețeaua Sony Pictures Entertainment”, a declarat Biroul Federal de Investigații într-un comunicat pentru Reuters.
„Nu există nicio informa
ție credibilă care să indice că altcineva este responsabil pentru acest incident cibernetic”, a adăugat FBI.
Coreea de Nord a negat că s-a aflat în spatele atacului informatic asupra Sony
și a amenințat că va răspunde împotriva oricăror represalii americane.
Persoanele care au sus
ținut că sunt responsabile pentru atacul asupra Sony au afirmat în postări pe internet că au fost stârnite de filmul „The Interview”, o comedie Sony Pictures despre asasinarea fictivă a liderului nord-coreean Kim Jong Un.
Unii exper
ți în securitate au început să pună la îndoială afirmația FBI-ului că Phenianul a fost în spatele atacului cibernetic. De exemplu, firma de consultanță Taia Global a declarat că rezultatele unei analize lingvistice a comunicațiilor hackerilor suspectați sugerează că ei ar fi mai degrabă din Rusia decât din Coreea de Nord. Iar firma Cybersecurity Norse a afirmat că suspectează pe cineva din interiorul Sony că ar fi putut ajuta la lansarea atacului.
„Cred că guvernul a ac
ționat prematur anunțând fără echivoc că a fost Coreea de Nord înainte ca investigația să se încheie”, a declarat Mark Rasch, un fost procuror federal în anchete privind criminalitatea informatică. „Există multe teorii despre cine a făcut-o și cum a făcut-o. Guvernul trebuie să le ia în considerare pe toate”.