Procurorul CPI deschide o examinare preliminară privind presupuse crime de război comise în teritoriile palestiniene

justitie1Procurorul Curții Penale Internaționale (CPI) a anunțat vineri deschiderea unei examinări preliminare, etapă prealabilă anchetei, privind presupuse crime de război comise din vara anului 2014 în teritoriile palestiniene, o decizie considerată ‘scandaloasă’ de către Israel, relatează AFP.
Examinarea preliminară este folosită pentru a stabili dacă există o ‘bază rezonabilă’ pentru a iniția o anchetă, a precizat Biroul procurorului, potrivit unui comunicat.
‘Procurorul va analiza în special problemele legate de competență, admisabilitate și interesele justiției’, se arată în comunicat. Guvernul palestinian a aderat la Statutul de la Roma, tratatul fondator al Curții, la 2 ianuarie. Această decizie îi va permite procurorului CPI să deschidă, în viitor, anchete privind eventuale crime.
Președintele Autorității Naționale Palestiniene, Mahmoud Abbas, a trimis Curții un document ce autorizează procurorul să ancheteze presupuse crime comise în ‘teritoriile palestiniene ocupate din 13 iunie 2014’. Aceasta este data la care Israelul a declanșat o vastă campanie de arestări în Cisiordania ocupată, la o zi de la răpirea în acest teritoriu a trei tineri israelieni, în urma unor asasinate. În următoarele trei luni, peste 2.000 de palestinieni au fost arestați în acest teritoriu și la Ierusaliam.
A izbucnit apoi ciclul violențelor, în special în Orașul Sfânt, afectat de confruntări și mai multe atentate.
După mai puțin de o lună, Israelul a început a treia sa ofensivă asupra Fâșiei Gaza în șase ani, provocând moartea a aproape 2.200 de palestinieni, în marea majoritate civili. Peste 70 de persoane au murit în rândul israelienilor, aproape toate victimele fiind soldați.
Cu sediul la Haga, CPI are competența de a urmări presupuși autori ai unor acte de genocid, crime împotriva umanității și crime de război comise de la 1 iulie 2002. În total, 123 de state, printre care nu și figurează Israelul, au aderat la Statutul de la Roma.
‘Statutul de la Roma nu impune nici un termen pentru o decizie referitoare la o examinare preliminară’, a precizat biroul procurorului Fatou Bensouda. Examinări preliminare au fost începute în Afganistan, Columbia, Georgia, Guineea, Honduras, Irak, Nigeria și Ucraina.
Israelul a considerat ‘scandaloasă’ începerea de către Curtea Penală Internațională (CPI) a unei examinări preliminare, etapă prealabilă unei anchete, privind presupuse crime de război comise din vara anului 2014 în teritoriile palestiniene, a declarat vineri ministrul de externe israelian Avigdor Lieberman.