BERD nu ia în calcul o ieșire a Greciei din zona euro

O ieșire a Greciei din zona euro (Grexit) va submina modelul de stabilitate al monedei europene, dar BERD nu ia în calcul o astfel de evoluție, a afirmat, marți, prim-vicepreședintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Phil Bennett, transmite Reuters.

‘Grexit nu reprezintă un scenariu de bază al BERD. Suntem îngrijorați de o ieșire a Greciei din zona euro din punct de vedere al stabilității și coeziunii monedei, care reprezintă avantajul modelului UE și o ancoră pentru convergență’, a explicat oficialul BERD, într-o conferință organizată de Euromoney la Viena.

Și ministrul sârb de Finanțe, Dusan Vujovic, a avertizat că o ieșire a Greciei din zona euro ar putea afecta sectorul financiar al țării sale.

În Serbia sunt ‘destul de multe subsidiare ale băncilor elene, astfel încât impactul asupra sectorului financiar ar putea fi real și ar putea provoca alte dificultăți’, a afirmat oficialul sârb.

Parlamentul grec și-a anunțat dizolvarea și a confirmat organizarea, la 25 ianuarie, a alegerilor parlamentare anticipate în care stânga radicală SYRIZA este dată favorită în sondaje. Liderul SYRIZA, Alexis Tsipras, vrea să pună capăt politicii de austeritate impuse țării sale de creditorii internaționali (UE, BCE și FMI) în schimbul împrumuturilor de circa 240 de miliarde de euro. De asemenea, el vrea să negocieze o nouă restructurare a datoriei publice, care sufocă economia Greciei.

BERD, deținută de 64 de țări și două instituții interguvernamentale, susține dezvoltarea economiilor de piață și a democrației. De la începutul activității sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finanțare.