Matteo Renzi: Un acord între Grecia și instituțiile europene este posibil

Un acord între noul guvern de la Atena și instituțiile europene este posibil, a declarat marți seară premierul italian Matteo Renzi, la finalul unei întrevederi cu noul șef al guvernului grec, Alexis Tsipras, aflat în vizită la Roma, informează AFP.

”Cred că există condiții pentru a găsi un punct de acord cu instituțiile europene. Îi voi acorda cel mai mare sprijin premierului Tsipras, atât în termeni de cooperare bilaterală, cât și de disponibilitate la dialog, în toate instanțele europene”, a afirmat Renzi, într-o conferință de presă comună cu Alexis Tsipras.

El a apreciat că rezultatul alegerilor din Grecia trebuie interpretat ca un mesaj de speranță dinspre o întreagă generație care cere mai multă atenție și interes pentru cei care au de îndurat de pe urma crizei.

”Lumea cere Europei să investească în creștere și nu în austeritate”, a mai spus premierul Italiei.

La finalul primei săptămâni din mandatul său, noul guvern grec a anunțat, vineri, că nu intenționează să coopereze cu troica formată din Comisia Europeană, FMI și Banca Centrală Europeană și că nu va cere prelungirea programului de asistență financiară care expiră pe 28 februarie.

În ceea ce-l privește, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a pronunțat pentru desființarea troicii CE-FMI-BCE.

Germania este, de asemenea, pregătită să revadă acordurile pe care Atena le-a încheiat cu troica, cu scopul de a fixa obiective economice mai generale, cu condiția ca Grecia să respecte în continuare programul de reforme și de economii prevăzute în acest cadru.