Adi Cristi
Adi Cristi

AVENTURA MĂRTURISITOARE

Adi Cristi

Adi Cristi

Telenovela ”Elena Udrea și restul lumii” continuă într-un crescendo spectaculos. Pupila lui Traian Băsescu se vede nevoită să constate că ”mari bărbați ai țării” au lăsat-o singură în fața gloanțelor coldiene, dându-se  la fund, fie pe după perdele, fie îngrămădiți în dulapurile în care își au stivuite scheletele (oare aici îl include și pe Traian, urmașii căruia ne-a dat să înțelegem că suntem, forțând sintagma ”suntem urmașii lui Traian… Băsescu?!).

DNA nu crede în lacrimi atacând fibra emotivă a Elenei Undrea, extinzând cercetările în dosarul  ”Gala Bute” și înspre foștii miniștri ai Economiei și ai Dezvoltării și Turismului, Ioan Ariton respectiv Elena Udrea.

Evident că, Elena Udrea nu a putut decât să-și joace rolul în luminile rampei, din ce în ce mai strălucitoare, din ce în ce mai puternice, sesizând că această ”dezgropare de dosar” s-a făcut doar ca să-i dea ei un semnal, să se liniștească, să o termine imediat cu dezvăluirile începute în direcția șefului interimar al SRI, Mihail Florian Coldea, et. comp. Laura Codruța Kovesi, șefa DNA.

De fapt, Elena Udrea se bucură sincer (spune ea) că trebuie să meargă la Poliție, de două ori pe săptămână, simțindu-se protejată, astfel încât eventuala ei lipsă să poată fi sesizată în zilele de marți sau vineri de către oamenii legii. Episoadele cu dez vălurile senzaționale, spune liderul PMP, vor continua.

Faptul că procurorii DNA s-au pus serios pe treabă, ”ne mai având nici mamă și nici tată” nu ar trebui să scuze, nu ar trebui să iertate angajarea lor politică pe timpul regimului Băsescu. Nu trebuie să trecem sub tăcere sau în uitare acești zece ani în care DNA, pe firul scurt, a acționat și a uzat de prerogativele poliției politice, fiind pur și simplu la comanda lui Traian Băsescu. Dacă tot vorbim de o intrare în normalitate a celor care veghează la respectarea legii, dacă tot vorbim de ”nimeni nu este mai presus de lege”, ar trebui ca, în paralele cu aceste dosare, să se desfășoare o reală anchetă a Inspecției Judiciare a CSM față de aceste cauze care au trenat în ultimii zece ani.

Poate mai mult decât o trimitere în judecată spectaculoasă a lui Varujan Vosganian, de exemplu (nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură 2015), aflat în vizorul DNA, pentru că a aprobat o reducere de preț la gaze naturale, pentru cel mai mare investitor privat din România, ar fi trimiterea în judecată a procurorilor și judecătorilor care au acceptat să fie la dispoziția președintelui Traian Băsescu, a tuturor celor care au transformat actul de justiție într-un act personal.

Este timpul ca presa să primească onorurile pe care le merită, atâta timp cât tot ce a adus la suprafață, din mizeria intereselor politice, se dovedește a fi astăzi adevărat. Or, toate aceste dezvăluiri au fost făcute în timp real, fără ca Laura Codruța Kovesi sau Daniel Morar să se sesizeze, ignorând o realitate ce astăzi ar trebui decontată printr-un proces corect în care judecătorii să stabilească împrejurările ce au făcut posibilă această deturnare de roluri. Elena Udrea când spune ceea ce spune trebuie crezută, căci ea recunoaște că vorbește din interiorul unui sistem creat de acest grup infracțional, care l-a avut în frunte pe Traian Băsescu.

Justiția ar trebui să se trezească, CSM să-și dea două palme, să revină la realitate și să nu se mai joace cu apărarea unei puteri a statului de drept, dovedită a fi infestată de ceea ce astăzi Elena Udrea reclamă.

Nu putem să nu ținem minte câteva nume de politicieni  a căror activitate a stat la baza umilirii și batjocoririi unui popor întreg, nume care încep cu Traian Băsescu (Președintele României), Emil Boc (prim  ministru), Vasile Blaga (președintele Senatului României), Cătălin Predoiu (ministrul Justiției), Adriean Videanu (ministrul Economiei), Elena Udrea(ministrul Dezvoltării și Turismului), Ion Ariton (ministrul Economiei), Elena Băsescu (euro-parlamentar), Roberta Anastase (președintele Camerei Deputaților), Alina Bica (procuror general DIICOT), Mihail Florian Coldea (director interimar SRI). Cu alte cuvinte majoritatea conducerii țării este pe punctul de a da seamă în fața judecătorilor pentru fapte de corupție.

Repet, lângă această listă mai este necesară una cu magistrații care pot fi ușor acuzați de ”favorizarea infractorilor”. Pentru ajutor putem să sugerăm anchetatorilor, în acest iminent dosar, două nume: Daniel Morar, Laura Codruța Kovesi…sau, cel mai bine ar fi ca Traian Băsescu să-și înceapă aventura mărturisitoare.