UE condamnă executarea pilotului iordanian, dar critică spânzurarea a doi jihadiști de către Amman

Uniunea Europeană a combinat joi o declarație de solidaritate cu Iordania după uciderea unuia dintre piloții săi militari de către combatanții grupării Statul Islamic (SI) cu critici privind execuția imediată a doi irakieni jihadiști, relatează Reuters.

‘Deși trebuie făcute toate eforturile pentru a combate terorismul, reacția noastră la amenințarea reprezentată de Statul Islamic trebuie să fie conformă cu valorile noastre comune referitoare la justiție și la drepturile prizonierilor’, a afirmat șefa diplomației UE, Federica Mogherini, într-un comunicat dat publicității miercuri.

‘Acțiunea noastră trebuie să fie ghidată de respectarea legislației internaționale privind drepturile omului (…). Poziția europeană împotriva pedepsei cu moartea rămâne neschimbată și credem că pedeapsa cu moartea nu poate fi folosită ca un mijloc de descurajare’, a adăugat ea.

Condamnând uciderea pilotului iordanian luat ostatic, Mouath al-Kasaesbeh, Mogherini a elogiat pe de altă parte rolul Iordaniei în ‘prima linie’ în bătălia împotriva SI și în primirea refugiaților din Siria și Irak.

Miercuri, Iordania a spânzurat-o pe Sajida al-Rishawi, o femeie din Irak care a luat parte la un atac sinucigaș în urmă cu zece ani, dar și pe un lider al Al-Qaida de rang înalt, Ziyad Karboli, tot irakian.