Adi Cristi
Adi Cristi

UN PAS MIC PENTRU ELENA, DAR URIAȘ PENTRU PROCURORI

Adi Cristi

Adi Cristi

Mulți continuă să se arate nedumeriți de tăcerea lui Traian Băsescu. De retragerea acestuia ”în sânul familiei”, gest ce l-a făcut pe Tudor Octavian să constate: ”Traian Băsescu și-a schimbat sânul”. Nedumeriții uneori nu mai rezistă și încep să-l atace pe cel care i-a obișnuit cu acțiunea, cu ieșitul pe sticlă, din toate pozițiile, inclusiv de lângă sticlă, pentru a-și arăta mușchii săi de președinte. Acum, când nu mai este președinte se pare că nu mai are ce să-și arate, trezindu-se instantaneu singur. Nimeni nu-l mai ascultă, nimeni nu-l mai informează, nimeni nu-i mai execută ordinele. Este sigur, doar cu nepoții, Maria, și restul familiei. Perspectiva de a-și plimba nepoții pe la terasele din Cişmigiu nu-i este prea departe. Să vină odată primăvara și procurorii să-l lase în pace, că atunci parcul bucureștean îi va fi și casă și masă și pușcăriei. Ideea de a se implica din nou în viața politică se pierde în vâltoarea timpului, după orizontul amenințat de pâcla furtunii stârnită de vidul creat de încetarea celui de-al doilea mandat prezidențial. Puțini au rămas oamenii care să vorbească frumos despre Traian Băsescu, chiar dacă aceștia cred că victoria lui Klaus Iohannis a fost decisă de băsiștii care l-au ascultat pe Traian Băsescu, ieșind masiv la vot și votând ”neamțul”. Fostul consilier prezidențial Iulian Fota crede că Traian Băsescu, per total, poate fi considerat ”un erou care și-a jertfit cariera pe altarul intereselor patriei”.

Aprecierea lui Iulian Fota ne lasă reci, chiar dacă ar trebui să apreciem loialitatea într-o lume a trădărilor pe milimetru pătrat.

Traian Băsescu tace și bine face, căci dacă nu ar tăcea cine știe ce alte aiureli ar spune. Tăcerea lui Traian Băsescu este, de această dată, una pragmatică. Una care este dictată de lipsa de finalitate la capătul rămas cu sala goală. În antecamera băsesciană nu mai este nimeni care să-l audă, nu mai este nimeni care să acționeze.

Ce ar trebui să spună țării acum Traian Băsescu ? Toți se așteaptă să-i ia apărarea Elenei Udrea. Ar fi o mutare sinucigașă. Elena Udrea nu mai poate să fie salvată decât de Elena Udrea în fața instanței de judecată. Orice ar spune acum Traian Băsescu, în apărarea Elenei Udrea, ar trece pe lângă toate urechile, bucurând doar telespectatorii mari consumatori de telenovele care ar suspina în colț de basma: ”Uite mamă ce tare o iubește pe Nuți, spaima constituției sau cum îi zice la cealaltă Biblie, pe care ăia mari de sus pun mâna și jură!”

Elena Udrea își joacă ultimele scene de libertate, fiind din ce în ce mai convinsă că va fi oricum arestată, chiar dacă ar fi prin absurd acum nevinovată. Traian Băsescu știe și el acești pași împotriva cărora nici un elan hei rup ist nu-l poate ajuta.

Cealaltă parte majoritară a țării așteaptă momentul când va fi încătușat Traian Băsescu. După Elena urmează și Traian, pentru ca ”dreptatea să fie făcută până la capăt”. Udrea a fost o gâsculiță care astăzi nu face altceva decât să se vaite după ”marii bărbați”. Și marii bărbați s-au băgat pe sub mese, sau pe sub patul folosit cândva în postura mesei de lucru, la care au fost derulate marile proiecte ale țării, care, din întâmplare, erau de fapt proiectele clanului mafiot pe care Traian Băsescu l-a stăpânit după legile Cosa nostra. Cel care nu era decis să coopereze acela intra în malaxorul sistemului trezindu-se peste noapte cu dosar penal făcut, după formula vizibilă ”Nu este bine domnule chestor, nu este bine!” Și domnul chestor, în dimineața zilei următoare, era invitat să dea cu subsemnatul la DNA. Dacă invitația era făcută cu mandat, domnul chestor trebuia să-și ia de acasă și periuța de dinți, pentru că trebuia să fie convins că vor urma 30 de zile de arest preventiv, atâta timp cât sistemul funcționa fără greș, uns, într-o măcinare non stop a tot ce i se băga prin gura DNA, gură alimentară de SRI, din ce în ce mai harnic, din ce în ce mai sedus de această mai veche îndeletnicire de poliție politică, de pe vremurile Securității.

Acum, Traian Băsescu știe foarte bine cum lucrează sistemul și a devenit atât de precaut cât să nu facă pasul în afara cercului pe care Mihail Florian Coldea i l-a trasat.

După arestarea Elenei Udrea se va verifica cât de bărbată este ea, cât va rezista să nu trădeze ceea ce alții au trădat, gen: Dorin Cocoș, Gabriel Sandu, Gheorghe Ștefan, Adriean Videanu et.comp.

Pentru procurori, Traian Băsescu este bomboana de pe colivă, dar ca să ajungă la ea nu trebuie să bruscheze masa.

Astăzi vom mai face un pas mic pentru Elena Udrea, dar uriaș pentru procurori, în misiunea pe care și-au asumat-o.