Adi Cristi
Adi Cristi

PLĂCEREA PRIVIRILOR NEVINOVATE

Adi Cristi

Adi Cristi

Suntem în plină ofensivă a forțele DNA. Corupția instituțională dă semne de delațiuni salvatoare, formulate „în sprijinul anchetelor penale”. Marii corupți devin „mâna dreaptă” a procurorilor DNA, reușind astfel simplificarea documentărilor, să ardă etapele, precum și să sporească numărul posibililor infractori, la rândul lor surse credibile de noi dezvăluiri.

Spectacolul devine astfel unul debordant, sporind nervozitatea și suspansul în societate. Televiziunile de știri nu mai prididesc să facă față cu ”ultimele știri”, care mai de care mai captivante, referitor la scurgerile de informații din timpul anchetelor, chiar dacă procurorii se jură cu mâna pe inimă că nu de la ei sunt astfel de scurgeri. Spațiul public este astfel scurt-circuitat de șocantele dezvăluiri ce au permis aducerea cu mandat, reținerea și arestarea preventivă a unor nume sonore din guvernele Boc. Gabriel Sandu, Adrian Videanu, Elena Udrea, mult așteptata verigă ce prelungește lanțul infracțiunile înspre capo di tutti capi, sub numele său de cod, Traian Băsescu. Elena Udea nu a ezitat în zbaterea ei să se prezinte ca fiind victima sistemului creat de Traian Băsescu, la care și ea și-a adus o contribuție majoră, prin creșterea puterii de decizie a serviciilor secrete, depozitarele datelor despre toți și despre toate.

Elena Udrea vorbește despre imixtiunile grave ale gen.lt. Mihail Florian Coldea, directorul interimar SRI, cel care se află în postura de a decide deja în nume propriu, pentru a proteja sistemul, cine trebuie să fie scos din joc, prin arestare și trimitere în judecată. Ancheta internă a SRI, de exemplu, nu a reușit să convingă opinia publică că „nu se confirmă nimic din cele declarate de Elena Udrea”. Ne aflăm în situația hilarului „eu centrez, eu dau cu capul”. Țara a fost ținută în fața televizoarelor să o vadă pe pupila lui Traian Băsescu cum este devorată de sistemul de ei creat, sistem care a realizat cele mai impardonabile erori judiciare, care oricum, în actuala componenţă a sistemului judiciar, nu vor fi recunoscute și grabnic reparate, chiar și numai pentru că sistemul de protecție al acestui sistem a fost montat la Bruxelles.

România a văzut-o pe Elena Udrea cu cătușele la mâini! Zâmbitoare, relaxată, după 11 ore de anchetă la DNA. De această dată, spune avocatul Elenei Udrea, anchetatorii au fost fair play, oferindu-i acuzatei șansa de a lua la cunoștință acuzațiile care i se aduc, din probatoriu existent la dosar.

România a mai văzut un mit prăbușit, chiar dacă, din ce în ce mai mulți, devin hâtri, neîncrezători, suspicioși, văzând în cazul Udrea o încercare de a da  la pace, de a mima o anchetă, mai ales că, din nou presa este de vină, în momentul în care reținuta a coborât din mașina poliției judiciare, o țară întreagă a văzut-o pe Elena coșmarurilor românilor, flay-flay, dezinvoltă, așteptând chiar ca polițistul de la intrare să-i ofere un buchet de flori, să-i sărute mâna sau să-i zâmbească plin de plăcerea privirilor nevinovate.

A doua zi, după rezolvarea incidentului de la Direcția de Cercetări Penale, Elena Udrea, în drum spre sala de judecată, a mai făcut deja celebrul semn cu degetul apăsat pe nara, încercând astfel să-l liniștească ”pe cel drag ei” că ”totul este bine”, ”totul decurge în limitele înțelegerii, nu vă dau în gât, nu-mi faceți rău”.

Drumul Elenei Udrea de la duba arestaților la intrarea în clădirea ICCJ, pe ușa de la subsol, aceea destinată celor care sunt cazați în arest, i-a oferit un spor de vizibilitate, încercând chiar, la modul ostentativ, să arate că ”eroarea a fost remediată”. Procurorii încep să se apropie de PDL unul dintre beneficiarii șpăgii luată în dosarul  Microsoft. Procurorii încep să pună cărțile pe masă, în fața Elenei Udrea, observând că banii pe care cândva îi considerau ca fiind în visteria lui Dorin Cocoș, cei nou milioane de euro, erau de fapt destinați Elenei Udrea. Din ce în ce mai vizibil ne apropiem de Emil Boc și de Traian Băsescu, chiar dacă Elena Udrea în drumul ei spre arest și  spre instanța de judecată, nu ezită să-și lovească cu degetul nara, poate, poate o va vedea cineva, poate, poate mesajul ei va ajunge să liniștească galeria. În peisajul inclus în spațiul public al ICCJ colegii Elenei Udrea din PMP au uita când, fiind atunci în PDL, condamnau cu mânie gestul politicienilor din PSD, care au făcut scut în fața Justiției pentru colegul lor Bivolaru. Istoria se repetă, actorii sunt alții.