INVITAȚIE ACȚIUNE PROIECT ”COPILĂRIE FĂRĂ DELINCVENȚĂ”

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Iași este în curs de derulare proiectul de prevenire a delincvenței juvenile și a victimizării minorilor ”Copilărie fără delincvență” implementat în parteneriat cu Școala Gimnazială ”Al. Vlahuță” Iași.

Acest proiect a fost iniţiat în urma identificării nevoii de a intensifica activităţile de prevenire a criminalităţii în rândul minorilor care nu au împlinit vârsta răspunderii penale, respectiv 14 ani.

În această săptămână poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii derulează o campanie de informare privind importanța prevenirii comportamentelor antisociale, dar și a promovării comportamentelor adecvate în societate.

În data de 19.02.2015, în intervalul orar 12.00-14.00, în sala de sport a Școlii Gimnaziale „G. Călinescu” Iași va avea loc o ”confruntare” pe teme de prevenire a criminalității juvenile între elevi, părinți și cadre didactice.

Sub titulatura ”Prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor prin promovarea activităților sportive ca alternativă de petrecere a timpului liber”, elevii și părinții acestora vor afla de la polițiști care sunt vulnerabilitățile minorilor cu vârsta până în 14 ani și care sunt factorii care determină creșterea riscului de a comite infracțiuni sau de a deveni victimă a unui infractor: dorința de afirmare și de a fi valorizat, tentația și curiozitatea, teribilismul, lipsa de informare cu privire la consecințele în plan personal în calitate de victimă/autor de fapte penale, lipsa de implicare a familiei în actul educativ, aderarea la grupuri cu comportament antisocial, eșec școlar și  abandon școlar. Totodată, elevii vor afla de la invitați care sunt alternativele de petrecere a timpului liber care contribuie la dezvoltarea o dezvoltare armonioasă.

La finalul activității se va desfășura o  activitate sportivă, respectiv, un meci de handbal, între elevii celor două școli partenere, Școala Gimnazială ”Al. Vlahuță” și Școala Gimnazială ”G. Călinescu” Iași.

Prin astfel de activități urmărim creșterea gradului de conștientizare a elevilor, părinților și cadrelor didactice cu privire la importanța adoptării unui comportament anti-victimal și anti-infracțional în rândul minorilor, în special a celor care au vârsta premergătoare răspunderii penale.